Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nämä päätökset hallitus julkistaa tänään keskiviikkona

Keskiviikkona Suomen uusi hallitus kertoo, millaista politiikkaa se lähtee tekemään

Kotimaa
 

Leikkaukset

Hallitus kertoo keskiviikkona, mistä leikataan. Se aikoo vaalikauden aikana vähentää valtion vuotuisia menoja noin 4–5 miljardilla eurolla, ja suuri osa tästä pitää tehdä pienentämällä julkisen sektorin määrärahoja. Näin suuria säästöjä on pitänyt hakea monesta kohteesta. Toisaalta hallitusneuvottelijat ovat sanoneet, että he eivät halua käyttää tasaisesti leikkaavaa juustohöylää.

Ministerit

Hallitus ilmoittaa keskiviikkona, montako ministeriä valitaan ja miten paikat jaetaan puolueiden kesken. Yleisimmin esitetty veikkaus on 13 ministerinsalkkua, joista keskusta saisi viisi ja perussuomalaiset ja kokoomus neljä kumpikin. Puoluejohtajat jakavat puolueensa salkut omilleen keskiviikon ja torstain aikana. Valtiosihteereitä tullaan tiettävästi valitsemaan vain kolme.

Verotus

Palkansaajien paras uutinen keskiviikkona lienee ilmoitus tuloverojen alentamisesta. Jännitettävää riittää siinä, miten merkittävästi tuloverotusta kevennetään ja ulotetaanko veronkevennykset myös suurituloisille. Kokonaisuutena verotuksen ei odoteta kiristyvän tai löysentyvän, mutta yksittäisiä veroja sorvataan. Perintöveron muuttaminen on ollut neuvotteluissa esillä. Kiristyksiä odotetaan sähköveroon ja mahdollisesti polttoaine- sekä tupakkaveroon.

Sote-uudistus

Hallitus kertoo, miten se aikoo toteuttaa suuren terveysuudistuksen, joka edelliseltä hallitukselta jäi tekemättä. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjäksi hallitus aikoo rakentaa joko kuntayhtymiä tai maakuntia. Hallitus ilmoittanee myös potilaan valinnanvapauden lisäämisestä perusterveydenhoidossa Ruotsin mallin mukaisesti.

Kunnat ja aluehallinto

Julkisen sektorin uudistukset eivät rajoitu terveyspalveluihin, vaikka ne ovatkin suurin menoerä. On hyvin mahdollista, että terveysuudistusta varten rakennetaan uusi hallinnon taso, joka muistuttaa maakuntia. Samalle pohjalle voidaan tehdä suurempikin aluehallinnon remontti. Iso kysymys on, miten kuntien tehtäviä karsitaan ja järjestellään uudelleen.

Kasvupaketti ja kärkihankkeet

Hallitusneuvottelijat ovat sopineet 1,6 miljardin euron panostuksesta kasvua ja työllisyyttä edistäviin hankkeisiin. Rahat kasvupakettiin kerätään hallitusneuvottelijoiden mukaan valtion omaisuutta hyödyntämällä mutta ei sitä myymällä. "Luovaksi" kuvaillusta rahoituksesta kerrotaan tarkemmin keskiviikkona.

Kasvu- ja työllisyyspanostuksiin kerättyjä rahoja käytetään hallituksen kärkihankkeisiin. Hallitus on koonnut ohjelmaansa parikymmentä hanketta, joista osa on kalliita. Investointeja vaativat muun muassa liikennehankkeet ja muut infrastruktuurin parantamiseksi suunnitellut hankkeet. Osa kärkihankkeista ei vaadi rahaa lainkaan. Sellaisia voivat olla normien purkamista ja toimintatapojen muutoksia koskevat toimet.

Työ

Hallitus haluaisi lisätä työn tuottavuutta ja vähentää työn kustannuksia. Hallitusneuvottelujen alla Sipilä yritti etsiä ratkaisuja työnantajien ja työntekijöiden kanssa, mutta niin sanottua yhteiskuntasopimusta ei saatu aikaan. Hallitus kertonee kuitenkin joistain muutoksista työelämään ja palaa myöhemmin neuvottelupöytään työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Asuntopolitiikka

Hallitusneuvotteluihin perustettiin lyhyellä varoitusajalla asuntotyöryhmä. Sen kuultavana kävi ainakin vuokra-asumisen, kaavoituksen ja yksityisen rakennusteollisuuden asiantuntijoita. Keskusta haluaa huolehtia maaseudun elinvoimaisuudesta mutta paine asuntotuotannon lisäämiseen pääkaupunkiseudulla on kova.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat