Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pätkiikö puhelu tai tiedonsiirto? – Näin yhteys toimii saaristossa, tunturissa ja moottoripyöräilessä

Kotimaa
 
Kaisa Sirén
Matkailuopas Tiina Lehtonen kertoo, että Levin lähistöllä puhelut pätkivät vain harvoin ja esimerkiksi hätänumeroon on aina riittävästi palkkeja. Hätänumeroon soittaessa puhelin käyttää katvealueella tarvittaessa toisen operaattorin verkkoa.
Matkailuopas Tiina Lehtonen kertoo, että Levin lähistöllä puhelut pätkivät vain harvoin ja esimerkiksi hätänumeroon on aina riittävästi palkkeja. Hätänumeroon soittaessa puhelin käyttää katvealueella tarvittaessa toisen operaattorin verkkoa. Kuva: Kaisa Sirén

Yhä pienempi osa puheluista ja mobiilitiedonsiirrosta epäonnistuu kokonaan yhteysvirheiden takia. Virheiden määrän selvitti HS:n pyynnöstä Aalto-yliopiston Nettitutka-hanke.

Nettitutka on kerännyt vuodesta 2012 miljoonia käyttäjien lähettämiä tietoja matkapuhelinverkkojen toimivuudesta. Nettitutkan HS:lle keräämistä yhteysvirhetiedoista voi päätellä, onnistuuko tiedonsiirto tai puhelu mutta ei esimerkiksi sitä, pätkivätkö yhteydet, kuinka hyvä on kuuluvuus tai kuinka nopeasti tai hitaasti tieto siirtyy.

Nettitutka mittaa tiedonsiirron onnistumista. Tuloksista voi kuitenkin päätellä myös sen, onnistuvatko puhelut vai eivät.

Virheiden osuus on laskenut 35–47 prosenttia viime vuodesta. Nettitutka-hankkeen vetäjän, professori Jukka Mannerin mukaan muutos on niin suuri, että niin tiedonsiirron kuin puheluidenkin katvealueiden määrän on täytynyt romahtaa.

Vähenemisen pääsyynä Manner pitää 4G-verkkojen leviämistä. "Myös päätelaitteiden parantumisella voi olla pieni vaikutus. Kokonaismuutos on kuitenkin niin suuri, että verkkojen ja niiden peiton parantuminen on vaikuttanut asiaan eniten."

Naantalilainen Kimmo Kuusimäki purjehtii Itämerellä joka kesä. Vielä kaksi vuotta sitten hän ihmetteli, miten paljon parempi kuuluvuus Ruotsin saaristossa oli. "Nyt puheluiden kuuluvuus on parantunut huimasti kotimaan saaristossa. Ainoastaan vierasvenesatamissa joutuu joskus nousemaan veneestä laiturille puhumaan", hän kertoo.

Sami Kilpiö
Kimmo Kuusimäki hankki purjeveneeseen mokkulan lisäantennin, sillä hänen teini-ikäinen tyttärensä haluaa purjehduspäiviin muutakin toimintaa kuin purjehdusta. Hätätilanteita varten Kuusimäellä on radiopuhelin.
Kimmo Kuusimäki hankki purjeveneeseen mokkulan lisäantennin, sillä hänen teini-ikäinen tyttärensä haluaa purjehduspäiviin muutakin toimintaa kuin purjehdusta. Hätätilanteita varten Kuusimäellä on radiopuhelin.

Tiedonsiirtoyhteydet eivät ole parantuneet samaa tahtia, joten Kuusimäki joutui hankkimaan mokkulaansa lisäantennin. Sen toimivuus on ollut vaihtelevaa.

HS pyysi toukokuun alussa lukijoita kertomaan matkapuhelinverkkojen katvealueista. Kyselyyn vastasi yli 70 ihmistä eri puolilta maata. Vastausten perusteella katvealueet eivät ole keskittyneet maantieteellisesti, vaan ongelmista kertoivat niin suurissa kaupungeissa kuin maaseudulla asuvat. Osa vastanneista kertoi datayhteysongelmista ja osa puheluongelmista.

"Katvealueet riippuvat siitä, miten verkkoja suunnitellaan ja antennit suunnataan. Heikko kenttä voi olla muutaman tukiaseman katvekohdassa tai se voi aiheutua paksusta tiiliseinästä tai energiatehokkaista ikkunoista", Manner selvittää.

Elisa mainosti vielä muutama vuosi sitten 3G-verkoaan maan laajimpana, kunnes muut operaattorit saavuttivat vastaavan kattavuuden. Nyt Elisa markkinoi 4G-verkkoaan maan kattavimpana. Se perustaa väitteensä tutkimusyritys ECE:n tilastoihin.

Manner muistuttaa, että verkon kattavuuspuheista huolimatta kaikilla operaattoreilla on heikkoutensa. "Isossa kaupungissa on yks hailee, minkä operaattorin liittymän otat. Kaikilla operaattoreilla on peittoa siellä, missä on maksavia asiakkaita. Erot näkyvät siellä, missä mökit sijaitsevat tai missä liikutaan vapaa-ajalla", Manner neuvoo.

Jyväskyläläinen Juha Ranttila liikkuu moottoripyörällä jopa 15 000 kilometriä vuodessa. Hänen puhelunsa eivät katkea edes ajossa, mutta tietoliikenneongelmat ovat matkoilla yleisiä.

Petteri Kivimäki
Moottoripyöräilyä harrastava Juha Ranttila moittii verkkojen tietoliikenneyhteyksiä muilla kuin pääteillä. Joskus jopa säätiedotus latautuu niin hitaasti, ettei sitä jaksa odotella.
Moottoripyöräilyä harrastava Juha Ranttila moittii verkkojen tietoliikenneyhteyksiä muilla kuin pääteillä. Joskus jopa säätiedotus latautuu niin hitaasti, ettei sitä jaksa odotella.

"Päätiet on miinoitettu tukiasemilla, joten levähdyspaikalla saa yleensä nopean yhteyden. Heti kun suuntaan pohjoisemmaksi ja pikkuteille, yhteydet pätkivät", hän kertoo.

DNA ja Sonera perustivat viime vuonna yhteisyrityksen parantamaan Itä- ja Pohjois-Suomen 4G-yhteyksiä. Toimitusjohtaja Antti Jokinen Suomen Yhteisverkosta kertoo, että molempien operaattorien verkkojen peitto paranee, sillä ne saavat yhteistyön ansiosta lisää tukiasemia ja taajuuksia.

HS:n kyselyn vastausten perusteella eniten huolia aiheutuu pätkivistä puheluista. "Asiakkaalla voi olla katvealue, johon ei löydy parannuskeinoja. Tukiasemaa ei saada sijoitettua lähelle, tai se ei ole taloudellisesti mielekästä", osastopäällikkö Eetu Prieur Elisasta sanoo.

"Valtaosa tukiasemista tuottaa tappiota, kun niiden kantamalla asuu vain se yksi pihtiputaan mummo. Sekin on sitten ostanut kilpailijan sim-kortin", Manner sanoo.

Kaupunkien kuuluvuusongelmat liittyvät usein sisätiloihin. Puhelujen sisäkuuluvuutta voidaan parantaa taloyhtiössä kalliin sisäverkon avulla. Uudisrakennuksiin käytetään signaalia läpipäästäviä materiaaleja.

Omakotitaloissa kuuluvuutta on ainakin toistaiseksi vaikea parantaa edullisesti.

Operaattorit on velvoitettu vastaamaan 4G-verkon toimivuudesta myös sisällä. "Yksi vaihtoehto on, että puhelut käyttäisivät tulevaisuudessa huoneiston kiinteää verkkoliittymää ja wlania", Prieur kertoo.

Korjaus kello 8.29: Jutun neljättä lausetta muutettu: juttu perustuu Nettitutkan HS:lle keräämiiin yhteysvirhetietoihin, ei koko vuodesta 2012 kerättyyn aineistoon.

OIKAISU 28.5.2015: Uutisessa kirjoitettiin virheellisesti Nettitutkan keräämistä tiedoista. Nettitutka kerää tietoja muun muassa siitä, pätkivätkö yhteydet, kuinka hyvä on kuuluvuus tai kuinka nopeasti tai hitaasti tieto siirtyy. Näitä tietoja ei kuitenkaan ollut HS:n saamissa yhteysvirhetilastoissa, joista näkyy vain se, onnistuuko tiedonsiirto tai puhelu.

 

HS selvittää vanhojen valokuvien säilymisen ongelmia ja ratkaisuja. Kerro meille, millaisiin pulmiin olet törmännyt arvokkaiden perhekuvien tai valmistujaiskuvien säilyttämisessä, miten olet ongelmat ratkonut ja mistä apua saanut. Voit olla yhteydessä toimittajaamme: marjo.valtavaara@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat