Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nämä ministerit selvillä

Timo Soinin ja Alexander Stubbin keskinäinen salkkujako ratkesi vasta tiistai-iltana kello 19.48

Kotimaa
 

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän hallitukseen tulee 14 ministeriä nykyisen 17 ministerin asemasta.

Valtiovarainministeriksi tulee kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ja ulkoministeriksi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Keskusta saa ministeripaikoista kuusi, kokoomus ja perussuomalaiset kumpikin neljä.

Alun perin 12 ministerin hallitusta tavoitellut Sipilä sanoi keskiviikkona valtioneuvoston juhlahuoneisto Smolnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa 14 ministerin hallituksen olevan "erittäin hyvä kompromissi" ja "hyvä esimerkki hallinnon tiivistämisestä".

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) hallituksessa oli sen aloittaessa 19 ministeriä.

Ratkaisu puheenjohtajien ministerisalkuista syntyi Sipilän mukaan hallitusneuvottelujen viimeisenä asiana, tiistai-iltana kello 19.48, kun aihe poistettiin "vatulointikorista".

"Jo minuuttia myöhemmin Juha lähetti siitä twiitin", Stubb kehui tulevaa pääministeriä.

Hallituspuolueiden puheenjohtajilla oli keskenään hieman erilainen käsitys siitä, kuinka salkkujakoon päädyttiin.

Timo Soini kertoi päätyneensä ratkaisuunsa yksin "paineettomassa tilassa, ilman riitelyä, rauhallisella ja pitkällä kävelyllä", kun hän tiistaina illansuussa lähti kävelylle Smolnasta.

Stubbin mukaan ratkaisuun päädyttiin puolestaan "yhdessä" niin, että kaikkia erilaisia ratkaisuja pohdittiin ja parhaaksi ratkaisuksi valittiin "Suomen etu".

Sipilän näkemyksen mukaan ratkaisu oli Soinille vaikea. "Timo kipuili aika lailla, mutta tämä on se mitä Timo oikeasti haluaa tehdä."

Soinin mukaan päätös ulkoministerin toimesta on tuskin suuri yllätys niille, jotka ovat seuranneet hänen toimiaan europarlamentissa ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana.

Soinin mukaan muutkin ministerisalkut jaettiin "kokonaisuutena, ei salkku kerrallaan nokkimisjärjestyksessä".

Sipilän mukaan ministerivalinnoissa keskeistä on syvällä omalla intohimoalueella olo ja se, että voi sitoutua täysillä seuraavan neljän vuoden ajan "tekemään suurta muutosta". "Alexin puolelta talouspolitiikka oli se", Sipilä tulkitsi.

Stubbille oli aiemmin kaavailtu erityisen laajaa elinkeinoministerin salkkua.

Kokoomuksen ministereinä jatkavat Sanni Grahn-Laasonen opetus- ja kulttuuriministerinä, Petteri Orpo sisäministerinä ja Lenita Toivakka ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä.

Stubb perusteli valintoja etenkin kolmikon aiemmalla ministerikokemuksella.

Perussuomalaiset kertoivat kello 21 valinneensa työ- ja oikeusministeriksi Jari Lindströmin, puolustusministeriksi Jussi Niinistön ja sosiaali- ja terveysministeriksi Hanna Mäntylän.

Lindström kertoi huolestuneensa kuultuaan Soinilta myös oikeusministerin tehtävästä.

"Otan sen nöyrin mielin vastaan ja lupaan oppia ja opiskella asioita", hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lindström on koulutukseltaan laborantti, joka on tehnyt työuransa Voikkaan, Anjalankosken ja Kymin paperitehtailla.

Pääministeri Juha Sipilä ottaa vastuulleen myös valtion omistusohjausasiat. Keskustan viisi muuta ministeriä julkistetaan torstai-iltana. Etukäteisarveluissa Olli Rehniä on pidetty vahvana ehdokkaana elinkeinoministeriksi.

Keskustalla on myös perhe- ja perusturvaministerin, maa- ja metsätalousministerin, kunta- ja uudistusministerin ja ympäristö- ja liikenneministerin salkut.

Vahvoina ministeriehdokkaina näihin tehtäviin yllä mainitussa järjestyksessä ovat Annika Saarikko Varsinais-Suomesta, Anne Kalmari Keski-Suomesta, Anu Vehviläinen Savo-Karjalasta ja Kimmo Tiilikainen Kaakkois-Suomesta.

Myös Juha Rehula Hämeestä on tukevasti ehdolla, jos miesten ja naisten tasajaosta poiketaan.

Salkkujakoon vaikuttivat "intohimot" – "Timo kipuili tätä aika paljon"
Salkkujakoon vaikuttivat "intohimot" – "Timo kipuili tätä aika paljon"
Timo Soinille (ps) arvuuteltiin etukäteen valtiovarainministerin salkkua, mutta hän onkin ehdolla ulkoministeriksi. "Vaistosin, että tämä on se, mitä Timo oikeasti haluaa tehdä", selitti neuvotteluiden vetäjä Juha Sipilä (kesk).
Tässä ovat kokoomuksen valinnat uusiksi ministereiksi
Tässä ovat kokoomuksen valinnat uusiksi ministereiksi
Kokoomuksen puheenjohtaja ja tuleva valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoi keskiviikkona puolueen valinnat tuleviksi ministereiksi.
Stubb: ”En edes harkinnut ulkoministerin salkkua”
Stubb: ”En edes harkinnut ulkoministerin salkkua”
Valtiovarainministeriksi nouseva kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb sanoo, ettei hän edes harkinnut ulkoministerin salkkua. Hän valitsi salkkunsa, koska uskoo, että se ”vastuullinen ja hyvä ratkaisu isänmaalle.” Stubb sanoo valinneensa omat ministerinsä kokeneista ja pesunkestävistä toimijoista. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Janne Järvinen
Grahn-Laasonen: Osaamisen ja koulutuksen taso nousee Suomessa leikkauksista huolimatta
Grahn-Laasonen: Osaamisen ja koulutuksen taso nousee Suomessa leikkauksista huolimatta
Kokoomuksen uusi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoo tulevasta ministeriurakastaan. Toimittaja: Kirsti Karttunen/HS, kuvaaja: Janne Järvinen/HS.
Kokoomuksen Lenita Toivakka ei halua leikata kehitysyhteistyövaroja
Kokoomuksen Lenita Toivakka ei halua leikata kehitysyhteistyövaroja
Tuleva ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) sanoo, ettei kansainvälinen kehitysyhteistyö saa vaarantua suomalaisista leikkauksista huolimatta. Toimittaja Kirsti Karttunen/HS, kuvaaja: Janne Järvinen/HS.
Petteri Orpo: Suomella on uusia, erittäin huolestuttavia uhkia
Petteri Orpo: Suomella on uusia, erittäin huolestuttavia uhkia
Tuleva sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoo, että Suomella on uusia uhkia, jotka ovat erittäin huolestuttavia. Hän mainitsee esimerkkeinä kyberuhat, kansainvälisen terrorismin ja lähialueiden epävarmuuden. Toimittaja: Kirsti Karttunen/HS, kuvaaja: Janne Järvinen/HS.
Timo Soini paljasti perussuomalaisten ministeriehdokkaat
Timo Soini paljasti perussuomalaisten ministeriehdokkaat
Perussuomalaisten puheenjohtajasta Timo Soinista tulee ulkoministeri, puolustusministeriksi ehdotetaan Jussi Niinistöä, sosiaali- ja terveysministeriksi Hanna Mäntylää ja työ- ja oikeusministeriksi Jari Lindströmiä.
Soini ulkoministerin salkusta: "Olen parempi tässä hommassa"
Soini ulkoministerin salkusta: "Olen parempi tässä hommassa"
Tuleva ulkoministeri Timo Soini myönsi keskiviikkoiltana, että salkun valinta oli vaikeaa. Hän kuitenkin päätyi ottamaan vastaan ulkoministerin salkun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat