Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työaikoja pyritään pidentämään järeillä kepeillä

Hallitus säästää 1,5 miljardia euroa lisää, jos yhteiskuntasopimusta ei synny. Lapsilisiä, opintotukea ja työttömyysturvaa leikattaisiin.

Kotimaa
 

Yhteiskuntasopimuksen syntyminen ei ole lainkaan varmaa, sillä noin miljoonaa palkansaajaa edustava SAK suhtautuu hallitusohjelman kirjauksiin sopimuksesta hyvin kriittisesti.

Hallitus uhkaa 1,5 miljardin euron lisäleikkauksilla, jos sopimusta ei saada kesän kuluessa aikaiseksi. Ilman SAK:n liittoja yhteiskuntasopimusta ei synny.

Artikkeliin liittyvät

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, että hallitus tarjoaa työmarkkinoille hyväksyttäväksi lähes valmista pakettia. Se on loukkaus perinteistä kolmikantaista neuvottelutapaa vastaan, jossa palkansaajat ovat yhdessä valtion ja työnantajien kanssa neuvotelleet sopimusten sisällöstä.

"Me haluamme vaikuttaa sopimuksen sisältöön. Ei työajan pidentäminen voi olla ainoa, jolla kilpailukykyä parannetaan."

Lylyn mielestä hallitus ei tarjoa aitoa neuvotteluasetelmaa, vaan jättää työmarkkinoiden osapuolille niitä koskevissa asioissa vain konsultin roolin.

Lyly ja muut palkansaajien keskusjärjestöjohtajat ovat valmiita neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta, mikäli järjestöjen hallinnot niin päättävät.

Työnantajien edustajat Elinkeinoelämän keskusliitto ja KT Kuntatyönantajat pitävät yhteiskuntasopimuksen syntymistä aivan keskeisenä Suomen tulevaisuuden kannalta.

Hallitus haluaa lisätä työllisyyttä ja investointeja yhteiskuntasopimuksella, joka muun muassa nostaisi hintakilpailukykyä viidellä prosentilla suhteessa Saksaan.

Koska palkkoja ei aiota laskea, helpoin keino huojentaa yritysten yksikkötyökustannuksia on lisätä työn määrää.

Monilla aloilla se merkitsisi noin pari tuntia lisää työtä viikossa. Yritysten yksikkötyökustannuksia voidaan keventää myös esimerkiksi vähentämällä lomia.

Palkansaajat eivät ole tästä innostuneita. He haluaisivat nostaa tuottavuutta muilla keinoin. He eivät ole innostuneet myöskään hallituksen päätöksestä leikata ansiosidonnaista työttömyysturvaa 200 miljoonalla eurolla. Päätös ei ole sidottu yhteiskuntasopimukseen.

Tulevan pääministerin Juha Sipilän (kesk) mukaan leikkaussumma ei muutu, mutta sisällöstä neuvotellaan työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Sipilä ajoi yhteiskuntasopimusta jo toukokuun alussa, mutta lopetti neuvottelut.

Jo tuolloin kulisseissa puhuttiin, että sopimuksella vältyttäisiin yli miljardin euron leikkauksilta. Hallitusohjelmassa panoksia lisättiin.

Jos yhteiskuntasopimus syntyy ja se keventää halutun määrän julkisen talouden taakkaa, hallitus lupaa keventää tuloverotusta miljardilla eurolla.

Lisäksi se luopuu nyt sovittujen neljän miljardin euron leikkausten päälle tulevista 1,5 miljardin euron leikkauksista.

Ne ovat edessä, jos yhteiskuntasopimusta ei synny.

Sopimuksessa pitää olla yritysten maksamaa muutosturvaa eli keinoja, joilla irtisanottujen asema paranee.

Hallitus lisäsi palkansaajille, mutta myös työnantajille painetta sopia yhteiskuntasopimuksesta siten, että se julkaisi etukäteen, millaisia leikkauksia on edessä, jos sopimusta ei synny.

Jos sopuun ei päästä, työttömyysturvasta ja lapsilisistä leikataan molemmista 120 miljoonaa euroa ja opintotuesta 20 miljoonaa euroa.

Eläkeindeksikorotuksia puolitettaisiin 272 miljoonalla eurolla, lääkärikorvauksista häviää 60 miljoonaa euroa, vuorotteluvapaat loppuvat ja monet muut etuudet heikkenevät.

Lisäksi verotuksessa jätettäisiin tekemättä inflaatiotarkistus ja asuntolainojen korkovähennysoikeus poistettaisiin.

Hallitus on löytänyt myös työnantajia kirpaisevia uhkauksia.

Elinkeinotukia leikattaisiin 40 miljoonaa euroa, yliopistojen rahoitusta 30 miljoonalla, matkustajalaivojen tukea 20 miljoonalla eurolla ja teollisuuden energiatukea 40 miljoonalla eurolla. Ikävältä voisi tuntua myös väylämaksujen puolituksen peruminen ja rataveron palauttaminen vuonna 2018 sekä alkoholi-, tupakka- ja makeisverojen lisäkiristykset yhteensä 60 miljoonalla eurolla.

Hallitus aikoo antaa täsmälliset vaatimuksensa yhteiskuntasopimuksesta heinäkuun loppuun mennessä. Liittojen pitää sitoutua sopimukseen elokuun 21. päivään mennessä.

Ensi vuonna käydään liittojen välillä neuvottelut työehtosopimuksista, joissa mahdolliset työaika- ja muut muutokset kirjataan. Palkoista yhteiskuntasopimuksessa ei sovita.

"Jos tälle vedetään raksi, niin me vedetään tälle raksi" – näin yhteiskuntasopimus vaikuttaa
"Jos tälle vedetään raksi, niin me vedetään tälle raksi" – näin yhteiskuntasopimus vaikuttaa
Jos työmarkkinajärjestöt saavat aikaiseksi yhteiskuntasopimuksella merkittävän "hintakilpailuhypyn", seuraava hallitus lupaa vähentää 1,5 miljardilla eurolla valtion menojen leikkauksia. Sipilä kertoi hallituksen lupaavan myös miljardin euron verohuojennukset, jos sopimus syntyy.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat