Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi–Suomi-perunasota on jälleen käynnissä

Eteläruotsalainen varhaisperuna maksaa vain puolet suomalaisen hinnasta

Kotimaa
 
Juha Metso
Haminalainen Kari Hokkanen myy sekä suomalaista että ruotsalaista varhaisperunaa Kotkan kauppatorilla. Hänen mukaansa suomalainen peruna on laadultaan paljon parempaa.
Haminalainen Kari Hokkanen myy sekä suomalaista että ruotsalaista varhaisperunaa Kotkan kauppatorilla. Hänen mukaansa suomalainen peruna on laadultaan paljon parempaa. Kuva: Juha Metso

Suomalainen ja ruotsalainen varhaisperuna ovat jälleen taisteluasemissa toreilla ja kauppojen laareissa. Ensimmäiset varhaisperunat tulivat myyntiin äitienpäivän tienoilla, ja uuden perunan kysyntä kasvaa ensi viikonlopun lakkiais- ja muita juhlia kohti.

Kotimaisen varhaisperunan kanssa kilpailee jopa yli puolet halvempi eteläruotsalainen peruna, jota kaupat ottavat valikoimiinsa varmistaakseen uuden perunan saannin.

Artikkeliin liittyvät

Kari Hokkanen myy Kotkan kauppatorilla länsisuomalaista Timo-perunaa suoraan tuottajalta. Hinta on koosta riippuen 10–15 euroa kilolta.

"Siikliä saamme omasta kasvihuoneestamme parin kolmen viikon kuluttua. Sen hinta on 15–20 euron välissä", ennakoi Hokkanen.

Hokkasen myymä ruotsalainen siikli maksaa vain 5–6 euroa kilo. Laatukin on toinen. "Pyrimme myymään kotimaista. Ruotsalainen peruna on aika vetistä, se on markettien perunaa", hän toteaa.

Hokkanen arvelee, että kotimaisen varhaisperunan hinta painuu juhannuksen tienoilla samaan ruotsalaisen perunan kanssa, kun tarjolle tulee suomalaista avomaalla kasvanutta perunaa.

Hokkanen sanoo, että ruotsalaisperunoiden edullisuuden takana ovat ilmasto- ja tuotantokustannuserot. Etelä-Ruotsissa kasvukausi on pari viikkoa Suomea edellä.

Lämpimämmän ilmaston vuoksi perunaa ei tarvitse viljellä kasvihuoneissa ja katteen alla yhtä paljon kuin Suomessa.

Perunantuottajat arvelevat, että hintaeron taustalla ovat myös kaupat ja keskustukkuliikkeet.

"Kauppa tuntuu ottavan ruotsalaisesta perunasta pienemmän katteen ja haluaa pitää sitä halvempana", sanoo Antti Lavonen Peruna-Suomi ry:stä.

"Isot tukut tekevät lopun kotimaisen varhaisperunan tuotannosta. Ne pakottavat kauppiaat ottamaan vastaan ruotsalaista perunaa, ja silloin kotimaisen kysyntä hiipuu", sanoo MTK:n varhaisperunatoimikunnan jäsen, viljelijä Jaakko Lehmuskoski Rymättylästä.

Viljelijöitä rassaa myös se, että perunan tuottajahinta on Suomessa laskenut viime vuodesta.

Kari Hokkanen ei usko, että hintaero johtuisi kaupan toimista. "Ruotsalainen peruna tulee pääosin avomaalta, siitä se hintaero tulee", hän sanoo.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luotokaan ei usko kaupan suosivan ruotsalaista. "Kyllä minusta nuo ovat aika raskaita väitteitä. Kyse on siitä, kelle varhaisperunaa riittää myytäväksi, koska alkuun sitä ei riitä kaikille. Siinä on kysynnän ja tarjonnan laki", hän sanoo.

Luodon mukaan sen sijaan on mahdollista, että tukkuliikkeillä voi olla vaikutusta kaupan hinnoitteluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat