Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soten rahoitus on yhä ratkaisematta

Tuleva hallitus aikoo siirtää vastuun sote-palveluista maakunnille, joiden päätöksentekijät valittaisiin vaaleilla. Rahoitus tulisi kunnilta ja valtiolta, mutta miten?

Kotimaa
 
Benjamin Suomela HS
Keravan terveyskeskus.
Keravan terveyskeskus. Kuva: Benjamin Suomela HS

Tuleva Juha Sipilän (kesk) hallitus on hallitusohjelmassaan ratkaissut toisen niistä perustuslaillisista ongelmista, joihin edellisen hallituksen sote-esitys kaatui. Järjestämisvastuu sosiaali- ja terveyspalveluista annetaan uusille itsehallintoalueille, joita tulisi korkeintaan 19.

Sen sijaan toinen perustuslaillinen ongelma eli rahoitus on yhä auki, eikä siihen ole yksinkertaista ratkaisua.

Fakta

Suurin rakenneuudistus

 Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on tulevan hallituksen keskeisin rakennepoliittinen uudistus. Siltä odotetaan yhdessä digitalisaation kanssa jopa kolmen miljardin euron säästöjä julkiseen talouteen.

 Tavoitteena on vahvistaa perusterveydenhoitoa, parantaa palveluja ja hillitä kustannuksia.

 Vastuu sote-palveluista aiotaan siirtää kunnilta itsehallintoalueille, joita tulisi enintään 19. Niihin valittaisiin valtuustot suorilla vaaleilla.

 Hallituskauden aikana aiotaan myös yhdistää kuntien, valtion ja Kelan kautta kulkevat sote-rahat yhteen kanavaan.

 Potilaan valinnanvapauden lisäämisestä tehdään selvitys.

HS listasi soteen liittyvät keskeiset kysymykset.

Maakuntamalli

Itsehallintoalueet tarkoittanevat käytännössä keskustan hellimää maakuntamallia, jota perussuomalaisetkin kannattivat. Kokoomuskin on siihen näköjään taipunut. Perustuslain mukainen kansanvalta toteutuu, kun sote-alueen valtuustot valitaan suorilla vaaleilla.

"Hyvä, että sote-alueiden määrä on rajattu, mutta 19 olisi liikaa", sanoo johtaja Markku Pekurinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Mitä vähemmän alueita on, sitä paremmin ne pystyvät järkeistämään toimintaa.

Rahoitus

Hallitusohjelmaan on kirjattu vain, että sote-alueiden rahoitus järjestetään ensi vaiheessa kuntien keräämän kunnallisveron ja valtion rahoituksen avulla. Sote-alueille ei tulisi verotusoikeutta.

Artikkeliin liittyvät

"Rahoitus on hyvin ongelmallinen kysymys. Ei olisi pitänyt tässä vaiheessa sulkea pois maakuntaveroa, koska se voisi olla yksi tapa ratkaista asia", sanoo perustuslakiasiantuntija, akatemiaprofessori Kaarlo Tuori.

Maakuntavero voisi herättää kansalaisissa pelkoa siitä, että verot nousevat.

"Jos sote-alueille tulisi verotus, se olisi niin iso muutos, että se lykkäisi uudistusta kohtuuttomasti", sanoo emeritusprofessori Martti Kekomäki.

Kuntien maksuosuuksien laskutapa oli edellisessä lakiesityksessä hyvin ongelmallinen. Maksuosuudet jakautuivat epätasaisesti. Ne olisivat johtaneet joissakin kunnissa kohtuuttomiin veronkorotuksiin.

Aikataulu

Sote-uudistus etenee kolmessa portaassa. Ensin ratkaistaan julkisten sote-palvelujen hallintomalli.

Lakiesityksen valmistelu alkaa heti, mutta takarajaa työlle ei ole. Aiemmin Sipilä ilmoitti, että valmista pitäisi tulla vuoden loppuun mennessä.

Seuraavassa vaiheessa kuntien, valtion ja Kelan kautta kulkevat rahavirrat pitäisi yhdistää. Hallitusohjelma ei linjaa, miten tämä tehdään. Siinä todetaan, että uudistus tehdään "huomioiden työterveyshuollon asema".

Ilmaisu on jätetty arvoitukselliseksi ehkä tarkoituksella.

"Tämähän ei kerro yhtään, mitä tapahtuu. Työterveyshuolto sekä yksityisen hoidon Kela-korvauksethan ovat yksikanavaisen rahoituksen poliittisesti kuumimmat kysymykset", sanoo professori Jussi Huttunen.

Kolmannessa vaiheessa on tarkoitus selvittää myös potilaan valinnanvapauden yksityiskohdat. Tämä viittaa Ruotsin malliin, jossa julkinen palvelunjärjestäjä valitsee perusterveydenhoidossa palveluntuottajat, mutta potilas saa itse valita mitä tuottajaa hän käyttää.

"Raha seuraa potilasta" -malli on ollut sekä kokoomuksen että keskustan tavoitteena.

"Jos raha seuraa potilasta, mistä raha tulee?" Huttunen kysyy. Ruotsissa raha tulee palvelujen järjestämisestä vastaavilta maakäräjiltä, joilla on verotusoikeus.

Integraatio

Uudistuksen keskeiset tavoitteet ovat ennallaan. Tavoite on parantaa erityisesti perusterveydenhoitoa ja nopeuttaa hoitoon pääsyä.

Tavoitteena on myös kaventaa kansalaisten terveyseroja ja hillitä kustannuksia.

"Keskeisin keino tähän on sote-integraatio eli yksi ja sama, riittävän suuri järjestäjä tekee kaikki päätökset ja rahoittaa perusterveydenhoidon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon. Kun siihen saadaan myös sairausvakuutusrahat, se pystyy todella parantamaan toimintaa", THL:n Markku Pekurinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat