Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valaidensuojelijat Saimaan vesillä

Suoran toiminnan järjestön Sea Shepherdin norppakampanja herättää epäluuloa Saimaan kalastajissa

Kotimaa
 
Juha Metso
Sea Shepherdin kampanjavastaava Henri Kuittinen kiinnittää järjestön lipun veneen perään. Aktivistit ovat lisäksi pukeutuneet Sea Shepherdin tunnuksilla varustettuihin vaatteisiin. Kuittisen kanssa veneessä on Matti Hetemäki. Alkuviikosta Sea Shepherd partioi Enonkoskella.
Sea Shepherdin kampanjavastaava Henri Kuittinen kiinnittää järjestön lipun veneen perään. Aktivistit ovat lisäksi pukeutuneet Sea Shepherdin tunnuksilla varustettuihin vaatteisiin. Kuittisen kanssa veneessä on Matti Hetemäki. Alkuviikosta Sea Shepherd partioi Enonkoskella. Kuva: Juha Metso

Moni paikallinen kalastaja olisi valmis ajamaan nämä kiihkoilijoina pitämänsä miehet mahdollisimman kauas näiltä rannoilta.

Sea Shepherd -järjestön aktivistit Henri Kuittinen ja Matti Hetemäki kumppaneineen kuitenkin jatkavat Saimaalla kaikessa rauhassa uhanalaisen saimaannorpan pelastamista.

Fakta

Suoran toiminnan järjestö

 Sea Shepherdin perusti vuonna 1977 entinen Greenpeace-järjestön aktiivi Paul Watson, joka halusi Greenpeacea suorempaa toimintaa.

 Järjestö erikoistui merinisäkkäiden ja myöhemmin myös muun merielämän suojeluun.

 Sea Shepherd on voittoa tavoittelematon. Toiminta perustuu lahjoituksiin.

 Yhtiön päämaja on Yhdysvalloissa.

 Järjestön ensimmäinen Suomen-kampanja, Operaatio Saimaannorppa, on parhaillaan käynnissä Saimaalla.

Valaiden suojelusta maailman merillä tunnettu suoran toiminnan järjestö Sea Shepherd aloitti kuukausi sitten ensimmäisen Suomen-kampanjansa.

Järjestö etsii kesäkuun loppuun saakka laittomia verkkoja ja muita saimaannorpille vaarallisia pyydyksiä kuuttien suojelemiseksi perustetuilta kalastuskieltoalueilta.

Maailmalla Sea Shepherd on vastustanut iskuillaan esimerkiksi japanilaiskalastajien tieteellisen tutkimuksen nimissä tekemää uhanalaisten valaiden pyyntiä. Tuloksena on ollut pyyntikieltoja. Färsaarilla järjestö on estänyt perinteistä valaiden pyyntiä, jossa valaat ajetaan lahtiin ja teurastetaan julmasti.

Japanissa ja Färsaarilla järjestö vastusti lailliseksi katsottua kalastusta. "Suomessa on harvinainen tilanne, koska laki on meidän puolellamme. Kalastuskieltoja rikkovat ovat täällä niitä, jotka tekevät väärin", sanoo Kuittinen.

Suomessa Sea Shepherdin toiminta on vasta alussa, ja aktivisteja on tusinan verran. "En usko mielenosoituksiin, vaan haluan tehdä jotakin konkreettista", perustelee Kuittinen.

"Saimaannorppa on niin uhanalainen, että meillä ei ole aikaa odottaa."

Kuittinen sanoo, että aktivistit ovat tavallisia töissä käyviä ihmisiä kuten opettajia ja valokuvaajia, eivät mitään "friikkejä". Hän itse on ohjelmistosuunnittelija.

Artikkeliin liittyvät

Saimaa-kampanjaan aktivistit saavat emojärjestöltä tukea veneen ja mökkien vuokraukseen, mutta eivät palkkaa. Ruokaa he ostavat suomalaisten yritys- ja yksityislahjoittajien tuella.

Kuittinen käyttää Saimaa-kampanjaan kaikki kesälomansa, minkä lisäksi hän ottaa muutaman viikon palkatonta vapaata. "Olen säästänyt tuhansia euroja, että voin osallistua tähän."

Kuittinen on suorittanut ely-keskuksen kalastuksenvalvojatutkinnon, mutta Saimaan kaikki kalastusalueet ja osakaskunnat kieltäytyivät antamasta Sea Shepherdille valvontaoikeutta.

Epäluulo aktivisteja kohtaan on kalastajien parissa syvää.

"Emme antaneet valvontaoikeutta, koska luottamus ei oikein riitä", sanoo Koloveden kalastusalueen varapuheenjohtaja Tapio Holopainen.

"Järjestö on leimautunut kiihkoilijoiksi. Tutkimme aktivistien taustoja, ja sieltä löytyi osallistumisia mielenosoituksiin. Ennakkoluuloja on", sanoo Haukiveden kalastusalueen isännöitsijä Risto Salko.

Valvontaoikeuden puuttuminen tarkoittaa, että Sea Shepherd ei saa koskea epäilyttäviin pyydyksiin, vaan se voi ainoastaan dokumentoida ne ja ilmoittaa asiasta eteenpäin.

Aktivistit ovat jo nyt ajaneet veneellä 2 000 kilometriä ja haravoineet systemaattisesti Saimaata. He varovat ylittämästä valtuuksiaan. Jos mökkirannassa on epäilyttävä pyydys, he menevät lähelle vain, jos mökillä on asukas paikalla.

Lappeenrannasta Saimaan rannalta kotoisin oleva Kuittinen ihmettelee, kuinka joillekin voi olla tärkeämpää saada kalastaa tietynlaisilla pyydyksillä ja tietyssä paikassa, kuin pelastaa saimaannorppa sukupuutolta.

"Myös oma pappani kalasti Saimaalla, mutta hän opetti minut noudattamaan kalastusrajoituksia. Meillä on moraalinen velvoite pitää huolta ympäristöstä."

Outi Salovaara HS
Enonkoski

Sea Shepherd -järjestö haluaa pelastaa saimaannorpan
Sea Shepherd -järjestö haluaa pelastaa saimaannorpan
Valaiden suojelusta tunnettu järjestö kitkee ensimmäisellä Suomen-kampanjallaan laittomia verkkoja ja muita saimaannorppaa uhkaavia pyydyksiä
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat