Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tornionjoki tulvi teille ja pelloille

Tulvahuipun ennustetaan ajoittuvan sunnuntaiksi tai maanantaiksi

Kotimaa
 
Antti J. Leinonen
Poikkilahdentie suljettiin keskiviikkona Ylitornion Pekanpäässä, koska Torniojoen tulva katkaisi sen.
Poikkilahdentie suljettiin keskiviikkona Ylitornion Pekanpäässä, koska Torniojoen tulva katkaisi sen. Kuva: Antti J. Leinonen

Tornionjoki tulvi pelloille ja katkaisi Poikkilahdentien Pekanpäässä 20 kilometriä Ylitorniolta etelään. Tie oli keskiviikkona suljettu puomeilla.

"Vesi nousi toissapäivänä lähes puoli metriä. En tiedä kuinka pitkään tie on poikki. Viime keväänä ei ollut tällaista tulvaa", kertoo lähistöllä asuva eläkeläinen Tauno Lasheikki.

Kylän pellot ja ladot ovat veden vallassa.

"Vedennousu on toistaiseksi pysähtynyt, sillä yläjuoksulla sää on viilentynyt. Tulva ei ole aiheuttanut vahinkoja jokivarren asutukselle", sanoo Ylitornion kunnan rakennusmestari Heikki Oja.

1980-luvun ja 1990-luvun kaltaisia rajuja jääpatotulvia ei Ojan mukaan Tornionjoessa ole enää ollut.

"Luulen, että nyt rajulta vesitulvalta vältytään", sanoo Oja.

Suomen ympäristökeskus ennustaa, että Tornionjoen tulvanhuippu ajoittuu sunnuntaiksi tai maanantaiksi. Pellossa vesi voi tulvia sisään viemäreistä ja nousta paikallisteille jo torstaina.

"Kaikki riippuu tuntureiden lumitilanteesta ja lumen sulamisnopeudesta. Meillä ei ole täsmällistä tietoa Ruotsin puolen lumitilanteesta. Osa Tornionjoen virtaamasta on peräisin rajan takaa", kertoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Tornionjoessa on perinteisesti ollut Vehviläisen mukaan kaksi tulvahuippua.

"Ensimmäinen on silloin, kun lumet sulavat joen alaosasta", Vehviläinen sanoo. Tänä vuonna ensimmäinen tulvahuppu oli pari viikkoa sitten.

Ounasjoen vedenkorkeus kääntyi viikonloppuna nousuun ja uudesta tulvahuipusta ennustetaan edellisen suuruista. Kittilässä vesi on jo noussut yli rajan. Vedenpinnan nousu on kuitenkin jo hidastunut. Tenojoen Onnelansuvannossa viikon keskivaiheille ajoittuvasta tulvasta ennustetaan keskimääräisen kevättulvan suuruista.

Tapio Mainio HS
Ylitornio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat