Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alexander Stubb – maailmankansalainen tarttui yllättäen valtiovarainministerin vaikeaan salkkuun

Kotimaa
 

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb, 47, vaihtaa väsyttävät pääministerin työt lähes yhtä vaativiin valtiovarainministerin tehtäviin.

Stubbille luontevasti sopivan ulkoministerin salkun sijaan hän tarttuu nyt valtioministerin salkkuun, joka on tällä vaalikaudella vaikeassa taloustilanteessa poikkeuksellisen raskas. Ulkoministerin salkku meni perussuomalaisten Timo Soinille.

Pääministerin työ toi mukanaan tonneittain vastuuta, jonka paino näkyi Stubbin väsyneessä olemuksessa kevään aikana. Takaa-ajo asemasta toteutettu vaalikampanja vaati sekin veronsa.

Kun kilpakumppani Juha Sipilä (kesk) letkautti vaalitentissä puolileikillään, että poliitikot ovat kansakunnan kusitolppia, pääministeri Stubbilta livahti nopeasti vastaus:

"Tässä tehtävässä sana kusitolppa saa aivan uuden ulottuvuuden."

Stubbin yleensä sulava mediaesiintyminen ja suvereenit some-taidot eivät riittäneet pönkittämään kokoomuksen kannatusta, ja hetken näytti jopa siltä, että puolue luisuu oppositioon. Triathlon-harrastuskin alkoi ärsyttää äänestäjiä, kun pääministerin olisi pitänyt huolehtia Ukrainan sodasta, eikä tviittailla urheilusuorituksiaan.

Vaalien jälkeen aurinko on taas pilkistellyt Stubbin poliittisessa elämässä. Kokoomus välttyi katastrofilta ja venyi mukaan hallitukseen. Lahjakkaalle brändipoliitikolle elinkeinoministerin salkku kelpaa varmasti, vaikka se onkin hänelle ulkoministerin salkkua vaikeampi rasti.

Arvostetusta London School of Economics -yliopistosta tohtoriksi väitellyt Stubb toimi vuosia virkamiehenä ja tutkijana ennen kuin päätti itse hakeutua politiikkaan. Valtaosa Suomen europarlamentaarikoista lennähtää Brysseliin ja Strasbourgiin vasta kotimaan kierroksen jälkeen, mutta maailmankansalainen Stubb valittiin ensi yrittämältä Euroopan parlamenttiin vuonna 2004.

Tie kotimaan politiikkaan aukesi ulkoministeri Ilkka Kanervan erottua tekstiviestikohun vuoksi vuonna 2008. Silloinen pääministeri Jyrki Katainen kutsui Stubbin ulkoministerin pestiin.

Kansa äänesti hänet eduskuntaan vuoden 2011 vaaleissa häkellyttävällä 41 768 äänipotilla Uudenmaan vaalipiiristä. Hän toimi ulkomaankauppa- ja eurooppaministerinä, kunnes Katainen päätti etsiä uusia töitä EU:sta, ja Stubb valittiin Paula Risikon ja Jan Vapaavuoren ohi puolueen johtoon.

Viime kevään vaaleissa Stubbin suosio romahti 27 129 ääneen, mutta hän oli silti valtakunnan kolmanneksi suurin ääniharava.

Hänen verkostonsa Euroopan huippupoliitikoihin ovat vaikuttavat. Tuttavalliset välit esimerkiksi Britannian pääministeriin David Cameroniin tulevat varmasti hyödyksi varsinkin, kun Cameron onnistui säilyttämään paikkansa kevään vaaleissa ja neuvottelee parhaillaan uudistuksia EU:hun. Suomalaispoliitikoksi Stubb on esiintynyt harvinaisen tiuhaan maineikkaan talouslehden Financial Timesin sivuilla. Lehti viittaa häneen usein tuttavallisesti pelkkänä Alex Stubbina.

Espoolainen uusi valtiovarainministeri on naimisissa brittiläisen Suzanne Innes-Stubbin kanssa. Heillä on kaksi lasta.

Vaimo työskentelee Sanoma-konsernissa kilpailuasioista vastaavana lakimiehenä. Helsingin Sanomat on osa Sanomaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat