Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lenita Toivakka – Entinen K-kauppias jatkaa ulkomaankauppaministerinä

Kotimaa
 

Mikkeliläinen Lenita Toivakka tarttuu nyt toistamiseen ministerisalkun ripaan. Hän jatkaa ulkomaankauppaministerinä, mutta tällä kertaa salkkua on maustettu myös kehitysasioilla.

Hän ehti jo pyörähtää vajaan vuoden pikapestissä ulkomaankauppa- ja eurooppaministerinä Alexander Stubbin (kok) hallituksessa. 52-vuotias Toivakka on kokoomuksen nuoren ministeriryhmän nestori, tosin ministerikokemusta on eniten karttunut Stubbille.

Toivakka on kolmannen kauden kansanedustaja, joka on hankkinut kokemusta esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunnasta sekä EU-asioita käsittelevästä suuresta valiokunnasta. Hän on toiminut kokoomuksen naisten liiton puheenjohtajana vuodesta 2012 lähtien.

Ministerinä hän vältti kohuja, mutta ei myöskään jäänyt mieleen merkittävillä poliittisilla avauksilla. Näkyvimmin Toivakka on ollut esillä kannattaessaan EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppaneuvotteluja. Hän on puolustanut kiisteltyä investointisuojaa, johon vedoten yritykset voivat haastaa valtiot yksityiseen välimiesmenettelyyn. Hän uskoo, että investointisuoja antaa kansainvälistyville suomalaisyrityksille turvaa.

Toivakka erottuu muista kokoomusministereistä laajalla työkokemuksellaan politiikan ulkopuolelta. Toivakka matkusteli Finnairin koneissa lentoemäntänä kultaisella 80-luvulla aikana ennen halpalentoyhtiöitä. Kauppatieteen maisteriksi valmistunut Toivakka toimi 90-luvun alussa markkinointipäällikkönä perheyritys A. Toivakassa, joka omistaa muun muassa kauppakeskuksia.

Lenita Toivakka ja hänen miehensä Jukka siirtyivät K-kauppiaiksi keskellä pahimpia lamavuosia. Pariskunta pyöritti yhdessä Citymarketia aina 2000-luvun puoliväliin asti. Heillä on kolme aikuista lasta.

Ammattipoliitikoksi Lenita Toivakka siirtyi vasta vuonna 2007, tosin jo sitä aiemmin hän istui Mikkelin kaupungin valtuustossa.

Toivakan monivivahteinen elokuvamaku vaihtelee Aki Kaurismäen jäyhistä teoksista Abban ralleista koostuvaan Mamma Mia! -musikaaliin.

Toivakka sieppasi Kaakkois-Suomen vaalipiiristä kelvolliset 5028 ääntä, tosin samassa piirissä ja puolueessa kisannut nuori lupaus Antti Häkkänen kiilasi hänen ohitseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat