Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeri: Timo Soini (ps)

Kotimaa
 

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, 52, on Suomen uusi ulkoministeri ja Eurooppa-ministeri. Salkku on juuri se, jota Soinin on halunnut.

"Valintani tuskin on yllätys niille, jotka ovat seuranneet toimintaani viime vuosina Europarlamentissa ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana", Soini sanoi keskiviikkona. "Tämä on se mun juttu."

Jos Soini jostain viime vaalikaudella oppositiojohtajana nautti, niin eduskunnan ulkoasianvaliokunnan johtamisesta. Hänen mielestään se on eduskunnan arvostetuin valiokunta, ja toki sen rooli onkin ollut hyvin tärkeä keskellä Ukrainan kriisiä ja kiristyneitä Venäjä-suhteita.

Osa perussuomalaisista ehti viime vaalikaudella kuitenkin olla jo sitä mieltä, että Soini käytti ulkopolitikointiin liiaksikin aikaa. Joidenkuiden huolena on ollut myös, kestääkö Soinin terveys sitä matkustamisen määrää, joka liittyy ulkoministerin tehtävien hoitamiseen. Myös nyt kysymys kuuluu, miten Soini ehtii ulkoministerin tehtävien lisäksi johtaa puoluettaan.

Soini on useaan otteeseen korostanut luottamustaan tasavallan presidentin Sauli Niinistön johtamaan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaan. Tämä huokui myös tulevan hallituksen jo aiemmin julkistamassa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa linjauksessa, joka huokui kaikin puolin jatkuvuutta. Myös pääministeri Juha Sipilän hallituksen johdolla Suomi harjoittaa aktiivista ulkopolitiikkaa, vahvistaa puolustuskykyä ja tiivistää kansainvälistä yhteistyötä.

Sipilä kehui Soinin salkkuvalintaa – valinta huokuu hänestä Soinin intohimoa aiheeseen.

Tehtävää Soinilla riittää myös Eurooppa-ministerinä. Hyvät brittisuhteetkin varmasti tulevat tarpeeseen, sillä EU:n saa tehdä tosissaan töitä, jos se aikoo pitää Britannian jotakuinkin tyytyväisenä jäsenmaana.

Soini on karismaattinen populisti, joka ei pelkää itsekehua ja puolueensa suitsuttamista. Hallitusvastuu testaa nyt perussuomalaisten yhtenäisyyden – ja Soinin.

Soini sai nyt puolueelleen kovat salkut: perussuomalaiset ovat uudessa hallituksessa ulkoministerinä, puolustusministerinä, työ- ja oikeusministerinä sekä sosiaali- ja terveysministerinä.

Puoluettaan Soini on johtanut vuodesta 1997 alkaen. Tehtäväänsä hän on kuvannut "aivan helvetilliseksi".

Ongelmia ja kohuja onkin kerääntynyt Soinin pöydälle liikaa. James Hirvisaarelle Soini antoi potkut, mutta Teuvo Hakkaraisen äänestäjät halusivat taas eduskuntaan.

Hallitusneuvotteluistakaan päästy ilman kohua, kiitos kristillisistä perussuomalaisiin loikanneen Toimi Kankaanniemen lähettämien seksiviestien.

HS:n politiikan toimittaja Unto Hämäläinen on verrannut Soinin tilannetta jytkyn jälkeen äkkirikastuneisiin yritysjohtajiin: on valtaa ja rahaakin kukkuramitoin, mutta miten pitää oma luomus pystyssä.

Ensimmäinen yritys saada puolue hallitukseen epäonnistui, vaikka Soini teki edellisissä vaaleissa suomalaista poliittista historiaa. Vuoden 2011 vaalien voitto päihitti kaikki aiemmat mennen tullen.

Kreikan tukeminen talouskriisissä oli kuitenkin perussuomalaisille vielä edellisellä hallituskierroksella liikaa.

Näissä hallitusneuvotteluissa Soini oli enemmän kuin tosissaan. Hän todella halusi hallitukseen ja oli siksi myös valmis tinkimään perussuomalaisten vaalilupauksista.

Puolueen sisällä isoin jakolinja on kulkenut suhtautumisessa maahanmuuttoon. Soini on sanonut, ettei ole eikä aio ryhtyä puolueensa maahanmuuttokriitikoiden ajatusten selittäjäksi.

Huomattava osa perussuomalaisten uudesta eduskuntaryhmästä edustaa maahanmuuttokysymyksissä hyvin kovaa linjaa, Soini ei. Vielä ei ole todella testattu, mikä on Soinin täsmällinen linja maahanmuuttokysymyksiin. Kunnon matsia ei ole otettu, sillä Jussi Halla-aho siirtyi kotimaanpolitiikasta europarlamenttiin.

Aika ajoin otsikoihin on noussut epäilyt Soinin terveyden kestämisestä – ja terveydentilaa onkin pidetty tarkoin varjeltuna salaisuutena. Soini onkin ajanut itsensä muutaman kerran piippuun, esimerkiksi keväällä 2012.

Vain pieni lähipiiri tiesi, että Soini joutui tuolloin sairaalaan sydänoperaatioon, jossa hänen sydäntään tahdistettiin rytmihäiriön vuoksi. Syynä oli stressi, joka puolestaan johtui kevään 2012 presidentinvaaleista.

Soini oli presidenttiehdokkaana, mutta jäi vaaleissa ensimmäiselle kierrokselle.

Espoon Iivisniemessä asuva Timo Soini on naimisissa lääkäri Tiina Soinin kanssa. Parilla on kaksi teini-ikäistä lasta, poika Toivo ja tytär Silja.

Eduskuntavaaleissa Soini Uudenmaan vaalipiirissä yli 29 400 henkilökohtaista ääntä. Edelle kiri Sipilä yli 30 000 äänellä, mutta taakse jäi kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb 27 000 äänellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat