Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri: Jussi Niinistö (ps)

Kotimaa
 

Uusi puolustusministeri Jussi Niinistö, 44, kuuluu perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin ehdottomiin luotettuihin ja puolueen ytimeen – ja jos tällä hetkellä pitäisi nimetä Soinin seuraa, olisi se juuri Niinistö. Perussuomalaisten ministerivalinnoissa puolueen varapuheenjohtajaa Niinistöä olisi ollut mahdoton ohittaa, niin uskollinen hän on ollut Soinille kaikki puolueen kasvun vuodet.

Vankan asemansa puolueessa Niinistö on hankkinut sillä, että hän oli Soinin rinnalla jo silloin, kun puolue vasta haaveili kasvusta.

Niinistö aloitti eduskuntaryhmän eduskuntasihteerinä vuonna 2004, kun perussuomalaisia kansanedustajia oli vasta kolme: Timo Soini, Tony Halme ja Raimo Vistbacka.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteerinä Niinistö työskenteli vuoteen 2011, jolloin hänet valittiin ensimmäisen kerran kansanedustajaksi. Kun puolueen kannatus ja kansanedustajamäärä noissa vaaleissa kasvoi rytäkällä, alusta lähtien mukana olleiden arvo vain kasvoi.

Perussuomalaisten poliitikot ovatkin jakaantuneen hieman eri ryhmiin sen mukaan, missä vaiheessa kukakin on tullut mukaan puolueen toimintaan. Perussuomalaisten jo näkyvissä olleen nousun mukaan houkuttelemiin verrattuna ensimmäinen perussuomalaisten sukupolvi on omanlaisessaan asemassa.

Niinistö on profiloitunut politiikassa nimenomaan puolustukseen ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvillä teemoilla, ja hän onkin ollut viime vuodet yksi näkyvimmistä suomalaisista puolustuspolitiikan keskustelijoista.

Viime vaalikaudella Niinistö johti eduskunnan puolustusvaliokuntaa, ja hän on pitänyt huolta siitä, että on ollut hyvin informoitu Puolustusvoimien asioista ja Suomen turvallisuuspolitiikasta. Hän onkin näiden kysymysten ykkösasiantuntijoita eduskunnassa.

Tästä huolimatta Niinistö ei välttämättä ollut puolustusministeriössä ja Puolustusvoimissa kaikkien suosikki puolustusministeriksi. Puolustusvoimat ei kaipaa takaisin maamiinoja ja lakkautettuja varuskuntia, vaikka perussuomalaiset niiden perään haikailevatkin. Osa pelkää perussuomalaisten jämähtäneen liiaksi Suomen kansallisen puolustuskyvyn turvaamiseen ja vähän vanhakantaiseen puolustusajatteluun, jossa esimerkiksi kansainvälinen kriisinhallinta ei kiinnosta yhtä paljon kuin kenraaleita kiinnostaisi.

Esiintymisissään Niinistö on varsin jäyhä ja pidättyväinen, mutta tyyliä voi kuvata kuivakan lisäksi myös jämäkäksi ja sovittelevaksi. Hän on niitä perussuomalaisia, jotka ymmärtävät koalitiopolitiikan lainalaisuudet ja sen, että neuvotteluissa on pystyttävä myös tinkimään ajamistaan asioista.

Maahanmuuttolinjauksissa Niinistö ei edusta halla-aholaista äärilaitaa, vaan hän on lähempänä Soinin maltillisempia linjauksia.

Historian tutkijana ja Maanpuolustuskorkeakoulusta tohtoriksi väitelleenä Niinistöllä, emeritusprofessori Lauri Niinistön ja lääkintöneuvos Leena Niinistön pojalla, on tausta ja koulutus, joka on antanut varsin hyvät valmiudet politiikkaan. Niinistö ei ole sukua tasavallan presidentille Sauli Niinistölle.

Historioitsijana Niinistö on tutkinut muun muassa vuoden 1918 tapahtumia sekä Lapuanliikettä. Väitöskirja käsitteli Paavo Susitaivalta.

Nurmijärvellä asuva Niinistö seurustelee Suomen Kuvalehden toimittajan Leena Sharman kanssa.

Sotilasarvoltaan Niinistö on luutnantti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat