Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan nykyaikaisimmat sotakoneet harjoittelevat Lapissa – tältä näyttää ranskalainen Mirage Rovaniemen taivaalla

Kotimaa
 
Miraget, Gripenit ja Hornetit jylisivät jättiharjoituksessa Lapin taivaalle
Miraget, Gripenit ja Hornetit jylisivät jättiharjoituksessa Lapin taivaalle
Arctic Challenge Exercise -lentotoimintaharjoitus toi Rovaniemelle ruotsalaiset ja ranskalaiset hävittäjät. Toimittaja: Jarmo Huhtanen, kuvaus ja leikkaus: Antti Raatikainen

Rovaniemi. Taivaalta tuli kaatamalla vettä keskiviikkona iltapäivällä. Siitä piittaamatta ranskalaiset Miraget, ruotsalaiset Gripenit ja suomalaiset Hornetit koekäyttivät moottoreitaan Lapin lennoston odotusalueella Rovaniemen lentoasemalla.

Hävittäjälentäjät valmistautuivat Arctic Challenge Exercise 2015 -lentotoimintaharjoituksen (Ace 15) iltapäivän pääkierrokseen. Parisenkymmentä hävittäjää oli suuntaamassa Rovaniemeltä kohti Ruotsin Lappia, jonka taivaalla Siniset ja Punaiset ottaisivat pian yhteen.

Ace 15 -harjoituksen johtovaltiona on tällä kertaa Norja. Pääosa harjoitusalueesta on Pohjois-Ruotsissa. Tärkeimmät hävittäjätukikohdat ovat Rovaniemellä, Luulajassa ja Bodøssä.

"Tämä on meille näytön paikka. Ei kukaan lähde hakemaan hopeasijaa", sanoo Lapin lennoston komentaja, eversti Jukka Ahlberg.

"Harjoituksessa pääsemme mittaamaan meidän koulutusjärjestelmämme suorituskyvyn."

Harjoituksen aikana koneita lähtee ilmaan Rovaniemeltä neljä kertaa päivässä. Repivimmin taivaalle kiihdyttivät keskiviikkona Gripenit. Toisin kuin Hornetit, Gripenit ja Miraget nousivat taivaalle jälkipolttimet päällä.

Parin kilometrin päässä Joulupukin pajakylässä soi vielä aamupäivällä kaiuttimista Sylvian joululaulu. Saksalaiset turistit seisoivat muovipussit käsissä napapiirillä ja kummastelivat metsän takaa nousevien koneiden jylyä.

Arctic Challenge Exercise -harjoitus on yksi Euroopan suurimpia hävittäjätoimintaharjoituksia. Harjoituksessa on mukana 117 lentokonetta. Niistä peräti noin sata on hävittäjiä. Enimmillään ilmassa on yhtä aikaa noin 90 sotilaskonetta. Henkilöstöä harjoituksessa on lähes 4 000.

Fakta

Sotilaskoneita yhdeksästä maasta

 Arctic Challence Exercise 2015- eli Ace 15 -lentotoimintaharjoituksen varsinaiset lentopäivät ovat 25.–29. toukokuuta ja 1.–4. kesäkuuta.

 Harjoitukseen osallistuu koneita Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Sveitsistä, Britanniasta, Ranskasta, Saksasta, Yhdysvalloista, Hollannista ja sotilasliitto Natosta.

 Päälentotukikohdat ovat Rovaniemi, Luulajan Kallax Ruotsissa sekä Norjan Bodø.

 Harjoitukseen osallistuu F-16-, F-18-, Hawk T1-, Tornado GR4-, Mirage 2000-, Eurofighter Typhoon- ja Jas 39 Gripen -koneita. Lisäksi mukana on johto- ja valvontakoneita sekä kuljetus- ja ilmatankkauskalustoa.

"Mukana on Euroopan nykyaikaisinta lentokalustoa", Ahlberg sanoo.

"Tämä on pohjoismaiden järjestämä harjoitus, ei missään nimessä Nato-harjoitus, vaikka Nato-maita onkin mukana."

Pääosa harjoituslennoista suoritetaan yli kilometrin korkeudessa, mutta yksittäisiä matalalentoja lennetään vain 50 metrin korkeudessa.

Ace järjestetään nyt toisen kerran. Ensimmäisen kerta oli vuonna 2013. Tarkoitus on, että harjoitus järjestetään tulevaisuudessa joka toinen vuosi. Seuraavan kerran harjoituksen isäntänä toimii Suomi.

Acen juuret juontuvat kansainvälisiin Nordic Air Meet -harjoituksiin sekä Suomen, Ruotsin ja Norjan viikoittaisiin lentotoimintaharjoituksiin Lapissa.

Harjoitusohjelma on suunniteltu siten, että aamulla ja illalla koneet harjoittelevat tukikohtiensa lähettyvillä. Iltapäivällä lennetään isoilla lento-osastoilla pääharjoitusalueella Pohjois-Ruotsissa.

Suomesta Acessa on mukana 16 Hornet-hävittäjää, jotka toimivat Rovaniemen lisäksi Norjan Bodøstä käsin.

Acessa harjoitellaan erityisesti kansainvälistä YK:n mandaatin alla tapahtuvaa kriisinhallintaoperaatiota. Harjoituksessa myös pudotetaan pommeja ja ammutaan ohjuksia Ruotsin ja Norjan ampuma-alueilla.

Suomen ilmavoimien koneet eivät kuitenkaan osallistu ilmasta maahan -harjoitteluun kovilla pommeilla, vaikka Horneteihin on toisen elinkaaripäivityksen myötä hankittu siihen sopivaa aseistusta. Syynä on se, että suomalaisten koneiden päivitys on vielä kesken.

Viime vuoden loppuun mennessä vain noin puoleen Horneteista oli asennettu ilmasta maahan -asejärjestelmät. Loput asennetaan ensi vuoden loppuun mennessä. Uusi aseistus sisältää lyhyen kantaman ohjattuja pommeja, keskipitkän kantaman liitopommeja ja pitkän kantaman ohjuksia.

Antti Raatikainen
Ruotsalainen JAS Gripen (vas.) ja ranskalainen Mirage 2000 Lapin lennoston odotusalueella Rovaniemen lentoasemalla keskiviikkona. Kaikkiaan lentotoimintaharjoitukseen osallistuu yli sata lentokonetta.
Ruotsalainen JAS Gripen (vas.) ja ranskalainen Mirage 2000 Lapin lennoston odotusalueella Rovaniemen lentoasemalla keskiviikkona. Kaikkiaan lentotoimintaharjoitukseen osallistuu yli sata lentokonetta.

Lapin lennoston komentajan Jukka Ahlbergin mukaan harjoitukseen osallistuu Euroopan nykyaikaisinta lentokalustoa.
Lapin lennoston komentajan Jukka Ahlbergin mukaan harjoitukseen osallistuu Euroopan nykyaikaisinta lentokalustoa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat