Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotaharjoitusten kierre kiihtyy myös Pohjolassa

Venäjän yllättävät valmiusharjoitukset eivät ole enää oikeasti yllättäviä

Kotimaa
 
AFP
Venäjä esitteli asemahtiaan voitonpäivän paraatissa Moskovassa 9. toukokuuta.
Venäjä esitteli asemahtiaan voitonpäivän paraatissa Moskovassa 9. toukokuuta. Kuva: AFP

Nokitus sotaharjoituksilla on kääntänyt Euroopan puolustuspolitiikan seuraajien katseet tällä viikolla Pohjolaan. Kyse ei ollut enää poikkeustapahtumasta. Länsimaiden järjestämien sotaharjoitusten rinnalle ilmaantuvista Venäjän samansuuntaisista mutta suuremmista sotaharjoituksista on tullut kierre, joka kiihtyy.

Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisilla alueille harjoittelee ensi viikon loppupuolelle asti yhteensä yli sata sotilaskonetta yhdeksästä eri maasta. Kyseessä on merkittävä tapahtuma kolmen pohjoismaan säännöllisessä keskinäisessä ilmaharjoittelussa. Mukana on hävittäjien lisäksi muiden muassa ilmatankkereita. Suomen, Ruotsin ja Sveitsin ohessa muut osallistujat ovat Nato-maita, mutta harjoituksen järjestäjinä ovat Pohjoismaat.

Ei kestänyt montaakaan päivää, ennen kuin pohjoisen Arctic Challengen rinnalle ilmaantui ilman ennakkoilmoituksia Venäjän yli kaksi kertaa suurempi ilmasotaharjoitus. Se järjestetään Venäjän keskisellä sotilasalueella, eli hyvän matkan päässä pohjoismaisesta harjoituksesta.

Venäjän asevoimien yllätykselliset hälytys- ja valmiusharjoitukset eivät enää ole varsinaisia yllätyksiä. Jo alkuvuodesta 2013 eli yli vuosi ennen Ukrainalle kuuluvan Krimin haltuunottoa Venäjä otti hälytysharjoitukset osaksi sotilasoppiaan. Jälkiviisaudella arvioituna muutos ennakoi Venäjän sotilasoperaatiota Ukrainassa ja siitä seurannutta jääkautta Venäjän ja länsimaiden suhteissa.

Sotilasasiantuntijoiden mukaan Venäjän yhtenä tavoitteena on ollut lisätä asevoimiensa liikkuvuutta, kun voimaa ei ole enää riittänyt kaikille alueille samanaikaisesti.

Harjoituskalenterin ytimenä olevat suuret vuosittaiset strategiset sotaharjoitukset kiertävät sotilasalueelta toiselle, mutta käytännössä niissä on harjoitettu joukkoja ja kalustoa koko maasta. Strategiset harjoitukset järjestettiin Suomeen rajautuvalla läntisellä sotilasalueella viimeksi 2013. Tänä vuonna harjoituskeskuksena on sama keskinen sotilasalue, jossa ilmavoimien "yllätysharjoitus" on nyt meneillään.

Ukrainan kriisin puhjettua Venäjä käytti hälytysharjoituksia keinona siirtää sotilaskalustoaan Ukrainan vastaiselle rajalleen ja kaikkien länsilähteiden mukaan Itä-Ukrainaan separatistisodan käynnistämiseksi. Lisäksi hälytysharjoituksista ilmoitettiin säännöllisesti, kun poliittinen tai sotilaallinen paine lännestä kasvoi. Ilmoituksista harjoitusten päättymisestä tuli vastaavasti Venäjän keino osoittaa sovinnollisuutta.

Venäjän harjoitukset saivat uuden ulottuvuuden, kun Nato reaktiona Ukrainan kriisiin lisäsi läsnäoloaan itäisissä jäsenmaissaan. Naton toimet esimerkiksi Baltiassa johtavat toistuvasti Venäjän harjoituksiin.

Venäjä on muutenkin tiivistänyt harjoituskalenteriaan. Maaliskuussa Venäjä harjoitteli myös strategista puolustustaan Suomen itäpuolella Kuolan niemimaalla ja Barentsinmerellä.

Itämerellä ja Suomenlahdella lisääntyneet Venäjän sotilaskoneiden lennot ovat osa samaa kiihtynyttä sotilaallisen voiman näyttöä. Mukana on toistuvasti strategisia pommikoneita muistuttamassa Venäjän yksinaseista.

Kiihtyvä nokituskierre tuskin päättyy meneillään oleviin ilmasotaharjoituksiin. Heti Pohjolan ilmaharjoituksen jälkeen 5. kesäkuuta alkaa Itämerellä monikansallinen Baltops harjoitus, jossa Suomi on vakiintunut osallistuja. Muutosta voi mitata siitä, että vielä vuonna 2012 myös Venäjä osallistui Itämeren alueen harjoitukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat