Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU varoittaa liiasta kahvinjuonnista

Yli neljä kahvikupillista päivässä voi olla terveydelle haitallista

Kotimaa
 
Useimmat kahvit sisältävät kofeiinia.
Useimmat kahvit sisältävät kofeiinia.

Yli neljää kahvikupillista vastaava määrä kofeiinia vuorokaudessa voi olla terveydelle haitallista, kertoo Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA.

EFSA linjasi keskiviikkona julkaistujen tutkimustulostensa perusteella, että noin 400 milligrammaa eli neljää kahvikupillista vastaava määrä kofeiinia ei aiheuta terveysriskiä terveelle aikuiselle. Sitä korkeampi määrä kofeiinia on kuitenkin terveysriski erityisesti raskaana oleville naisille ja lapsille, mutta voi olla haitallista myös muille.

Raskaana oleville naisille EFSA suosittelee korkeintaan 200 milligrammaa kofeiinia päivässä sikiön terveyden turvaamiseksi.

Lasten kofeiininsaannin taas tulisi pysyä korkeintaan kolmessa milligrammassa painokiloa kohden.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun kofeiinin mahdollisia riskejä on arvioitu EU-tasolla.

EFSA:n mukaan kahdessa desilitrassa suodatinkahvia on noin 90 milligrammaa kofeiinia. Yksi espressokupillinen sisältää kofeiinia hieman vähemmän, noin 80 milligrammaa. Sama määrä kofeiinia on useimmissa energiajuomissa. Kupillisessa mustaa teetä kofeiinia on noin 50 milligrammaa ja tölkillisessä kolajuomaa 40 milligrammaa.

Myös Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA on todennut, ettei 400 milligramman päivittäisestä kofeiiniannoksesta ole haittaa aikuiselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat