Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositiojohtajat: Pieni- ja keskituloiset maksavat

Koulutuksen ja päivähoidon rankat säästöt herättävät ihmetystä

Kotimaa
 
Janne Järvinen HS
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne moitti ankarasti hallitusohjelmaa keskiviikkona.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne moitti ankarasti hallitusohjelmaa keskiviikkona. Kuva: Janne Järvinen HS

Suurimman oppositiopuolueen Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne antaa hallitusohjelmalle tylyn tuomion. Rinteen mukaan leikkauslaskun maksajiksi joutuvat heikoimmassa asemassa olevat.

"Eli pieni- ja keskituloiset perheet, eläkeläiset, erityisesti kalliilla paikkakunnilla ja työttömät", Rinne sanoo.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on Rinteen kanssa samoilla linjoilla. Arhinmäki tyrmää uuden pääministerin Juha Sipilän (kesk) väittämän siitä, että kaikki joutuvat osallistumaan Suomen kunnostustalkoisiin.

"Ei se pidä paikkaansa. Kun luki hallitusohjelman, osallistujia ovat vain ne, jotka ovat kaikkien heikoimmassa asemassa: sairaat, vanhukset, päiväkodissa olevat lapset ja koululaiset", Arhinmäki sanoo.

Arhinmäen mukaan hallituksen suunnitelmat iskevät erityisesti keskituloisiin lapsiperheisiin jotka käyttävät palveluita.

"Koville joutuvat myös pienituloiset, joilta viedään toimeentulo leikkaamalla työttömyysturvaa, opintotukea ja indeksikorotuksia."

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä hallituksen leikkauslista on hurjaa luettavaa lapsille ja lapsiperheille.

"Olen suoraan sanottuna järkyttynyt tästä listasta. Se on todella oikeistolaista luettavaa", Niinistö sanoo.

Niinistön mielestä hallitus on tehnyt erikoisen arvovalinnan kohdistamalla leikkaukset koulutukseen ja moniin lapsiperheitä koskeviin palveluihin.

"Opintotuki lahdataan lainapainotteiseksi ja toiselta asteelta säästetään. Pelkään, että tämä tarkoittaa, että julkinen valta vetäytyy vastuusta taata kaikille tasa-arvoiset edellytykset edetä elämässä", Niinistö sanoo.

Leikkaukset ulottuvat kasvatukseen ja koulutukseen kaikilla tasoilla. Seurauksena voi Niinistön mielestä olla jyrkempi luokkayhteiskunta.

"Päivähoito-oikeutta kavennetaan rajusti, iltapäiväkerhot ajetaan alas. Lasten tulevaisuudesta säästetään todella paljon."

Niinistön mielestä säästöt olisi pikemminkin pitänyt kohdistaa verotukiin ja ympäristölle haitallisiin tukiin. Niillä olisi saatu korvattua koulutuksen säästöt kokonaan.

Kehitysavun leikkausta hän pitää vahingollisena Suomen kansainväliselle maineelle.

"Kehitysavun bruttokansantuoteosuus laskee johonkin 0,3:lla prosentilla alkavaan summaan", Niinistö laskee.

Luonnonsuojelurahojen leikkaukset merkitsevät Niinistön mielestä käytännössä luonnonsuojelun alasajoa.

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund kiittelee muista oppositiopuolueista poiketen säästöjen mittakaavaa.

"Ruusujen osalta voi todeta, että tämä on rohkea ja määrätietoinen talousohjelma, jossa mittakaava on oikeankokoinen", hän sanoo.

Haglund pitää hyvänä myös yrittäjyyttä ja elinkeinotoimintaan tukevia toimenpiteitä, kuten sääntelyn vähentämistä, kauppojen aukioloaikojen vapauttamista ja paikallisen työehdoista sopimisen edistämistä.

Mutta säästöjen voimakas kohdistuminen koulutukseen ja päivähoitoon on Haglundinkin mielestä kummallista politiikkaa.

"Mielestäni aikuisten pitäisi säästää, mutta tässä on käynyt niin, että pienet lapset päiväkoti-ikäisestä alkaen maksavat. Myöskään se tavoite, että Suomi olisi koulutuksen kärkimaa ei tällaisten koulutussäästöjen jälkeen tule onnistumaan."

Haglundin mielestä säästöt olisi voinut koulutuksen sijaan kohdistaa mieluummin vaikka terveys- ja sosiaalimenoihin.

"Lapsiin, päiväkotiin ja kerhotoimintaan kohdistuvat säästöt ovat omiaan vahvistamaan yhteiskunnan eriarvoistumista. Se, että lapset käyvät sosioekonomisesta taustasta riippumatta samoja päiväkoteja ja kouluja, vahvistaa yhteiskunnan eheyttä", Haglund sanoi.

Ville Niinistö (vihr.)
Ville Niinistö (vihr.)
Antti Rinne: ”Timo Soinin valinta hämmentävä”
Antti Rinne: ”Timo Soinin valinta hämmentävä”
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne antaa hallitusohjelmalle tylyn tuomion. Rinteen mukaan laskun maksajiksi joutuvat heikoimmassa asemassa olevat. Timo Soinin salkkuvalintaa Rinne pitää ”hämmentävänä”. Rinne ihmettelee, miksi Soini luopui hallitusvallan ytimestä vapaaehtoisesti. Toimittaja Eeva Palojärvi. Kuvaaja Janne Järvinen.
Paavo Arhinmäki: Soini halusi pestä kätensä leikkauksista
Paavo Arhinmäki: Soini halusi pestä kätensä leikkauksista
Vasemmiston puheenjohtaja arvostelee Timo Soinia suorasanaisesti vastuunpakoilusta. Valitsemalla ulkoministerin salkun Soini haluaa pestä Arhinmäen mielestä kätensä raaoista leikkauksista. Hallituksen ohjelma antaa Arhinmäen mukaan vain kylmää kyytiä heikko-osaisimmille. Toimittaja Eeva Palojärvi. Kuvaaja Janne Järvinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat