Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petteri Orpo – perhekeskeinen peruspoliitikko sisäministeriksi

Kotimaa
 

Kolmannen kauden kansanedustaja Petteri Orpo, 45, on uuden hallituksen sisäministeri.

Hän sai ministerin kasteensa jo viime kesänä käväistessään Stubbin hallituksen maatalousministerinä. Nyt laukku muuttuu astetta painavammaksi. Turkulainen Orpo oli jo aiemmin noussut kokoomuspoliitikkojen eturintamaan toimimalla puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Maa- ja metsätalousministerin salkun sisällössä riitti intohimoiselle kalastusharrastajallekin opeteltavaa. Hän ehti harjoitella vain parin kuukauden ajan, kun Venäjä asetti länsimaisille elintarvikkeille tuontikiellon Ukrainan kriisin pakotenokittelun tuloksena.

Ministeri puolusti suomalaista elintarvikevientiä omaperäisellä tavalla jakamalla EU-maiden ministerikollegoilleen Valion Oltermannia eli Putin-juustoa. Orpo ajoi maa- ja metsätalousministeriön yhdistämistä ympäristöministeriön kanssa luonnonvaraministeriöksi, mutta jäi kiistassa alakynteen.

Edellisellä vaalikaudella hän toimi ulkoasianvaliokunnan ja kansliatoimikunnan jäsenenä. Kansliatoimikunta ohjaa eduskunnan hallintoa.

Ennen kevään eduskuntavaaleja Orpo profiloitui liputtamalla avoimesti porvarihallituksen puolesta. Toive toteutui perussuomalaisilla kuorrutettuna.

Kun Jyrki Katainen ilmoitti viime vuoden huhtikuussa jättävänsä kokoomuksen puheenjohtajuuden ja pääministeriyden, Orpo oli yksi mahdollisista Kataisen manttelinperijöistä. Maltillinen ja sovitteleva perusporvari olisi voinut vedota Kataisen faneihin. Hän ei kuitenkaan lähtenyt puheenjohtajakisaan vedoten perhesyihin. Orpolla on vaimonsa kanssa kaksi alakouluikäistä lasta.

Satakuntalaisessa Köyliön maalaispitäjässä syntynyt Orpo on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Gradunsa hän kirjoitti kunnallisesta palvelutuotannosta, joka varmasti nousee hallituksen agendalle tälläkin vaalikaudella.

Orpon urapolulta löytyy lukuisia maan kärkipoliitikoille perinteisiä rasteja: Hän on toiminut Suomen ylioppilaskuntien liiton pääsihteerinä, Varsinais-Suomen kokoomuksen toiminnanjohtajana, Ville Itälän (kok) erityisavustajana ja kokoomuksen apulaispuoluesihteerinä.

Hetken Orpo ehti käväistä myös politiikan ulkopuolella työskennellessään pari vuotta Turun aikuiskoulutuskeskuksen yrityspalvelujohtajana ennen kuin ura urkeni kansanedustajana vuoden 2007 vaaleissa. Tämän kevään vaaleissa hän keräsi 10 653 ääntä Varsinais-Suomen vaalipiiristä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat