Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästöt iskevät lapsiperheisiin

Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, lapsilisiä leikataan, asuntolainojen korkovähennys ja vuorotteluvapaa poistuvat

Kotimaa
 
Liisa Takala
Helsingin Töölössä asuvat Tommi ja Lotta Koistinen ihmettelevät, miksei hallitusohjelmassa mainita Helsinkiä, ja pääkaupunkiseutukin vilahtaa vain yhdessä lauseessa, jossa hallitus lupailee solmia metropolikuntien kanssa sopimuksen alueen kehittämisestä.
Helsingin Töölössä asuvat Tommi ja Lotta Koistinen ihmettelevät, miksei hallitusohjelmassa mainita Helsinkiä, ja pääkaupunkiseutukin vilahtaa vain yhdessä lauseessa, jossa hallitus lupailee solmia metropolikuntien kanssa sopimuksen alueen kehittämisestä. Kuva: Liisa Takala

Uusi hallitus aikoo leikata rajusti julkista taloutta. Leikkaukset koskevat kaikkia. Ne riipaisevat myös lapsiperheitä.

Hallitus uhkaa tehdä jo päätettyjen neljän miljardin säästöjen lisäksi ylimääräiset puolentoista miljardin euron säästöt ja veronkorotukset, jos loppukesällä ei päästä työmarkkinajärjestöjen kanssa sopuun yhteiskuntasopimuksesta.

Silloin lapsilisistä leikattaisiin 120 miljoonaa euroa. Lisäksi asuntolainojen korkovähennys ja vuorotteluvapaa uhkaisivat loppua.

Pääministeriksi nouseva keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, ulkoministeriksi nouseva perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja valtiovarainministeriksi nouseva kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb joukkoineen ovat neuvotelleet paketin, jonka tavoitteena on saada Suomi kuntoon.

Tarkoituksena on tulevaisuudessa saada noin kymmenen miljardin euron "ongelma" eli kestävyysvaje poistettua. Hallituskauden loppuun mennessä valtion ja kuntien menojen pitäisi olla neljä miljardia euroa pienemmät kuin nyt. Ylimääräinen puolentoista miljardin euron rokotus tulisi päälle.

"Tämän tehtävän edessä on nöyrästi tunnustettava, että olen kokenut itseni pieneksi, mutta uskon, että olemme saaneet aikaan sellaisen suunnitelman, millä Suomi selviää", Sipilä sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.

"Me emme voi tehdä enempää velkaa lastemme maksettavaksi", hän sanoi.

Helsingin Töölössä asuva Koististen perhe uskoo sopeutuvansa hallituksen säästötoimiin ilman suurempia sokkeja. Lapsiperheitä koskevat säästöt kuitenkin ihmetyttävät.

Lotta Koistinen, 33, työskentelee AD:na eli visuaalisena suunnittelijana mediayhtiössä ja aviomies Tommi Koistinen, 36, it-suunnittelijana. Kaksivuotias Alvin on hoidossa päiväkodissa.

Lapsilisien indeksisidonnaisuus aiotaan lakkauttaa eli lapsilisät eivät enää nouse kuluttajahintojen mukana. Lapsilisiin kohdistuvan 120 miljoonan euron leikkauksen kohtalo selviää vasta loppukesällä.

"Aika moni säästöistä osuu suoraan lapsiperheisiin. Yhden pienen lapsen kanssa kulut ovat vielä hallittavissa, mutta lapsen kasvaessa esimerkiksi harrastuskuluja kertyy varmasti aiempaa enemmän", Lotta Koistinen huomauttaa.

Aviomies Tommi uskoo, että kulutuksesta karsiutuvat turhat asiat pois. Hän on huolissaan leikkausten aiheuttamasta vahingosta hyvinvointivaltioon.

"Koulutuksen ja terveydenhoidon säästöt voivat tulevaisuudessa aiheuttaa isoja ongelmia, vaikka niillä ei olekaan meihin välitöntä vaikutusta."

Alvinin vanhemmat toivovat, että poika voi saada vartuttuaan ilmaisen ja laadukkaan yliopistokoulutuksen. Jatkossa opiskelijat saatetaan hoputtaa pihalle jo kandidaatin tutkinnon jälkeen. Opintotukiaikaakin rajataan.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus aiotaan rajata ensi vuoden alussa puolipäiväiseksi, jos toinen vanhemmista hoitaa perheen toista lasta äitiys-, isyys- tai hoitovapaalla tai kotihoidontuella. Tämä esitys kaatui hallituksessa viime talvena. Nyt myös työttömien vanhempien lasten päivähoito-oikeus aiotaan rajata puolipäiväiseksi.

Lapsiperheitä kuritetaan myös päivähoitomaksujen korotuksella, joka toteutunee syksyllä 2016.

Eniten Lotta Koistista häiritsee hallitusohjelmassa päiväkotien ryhmäkokojen kasvattaminen. Yksi kasvattaja voisi jatkossa vahtia samanaikaisesti kahdeksaa yli kolmevuotiasta lasta, kun aiemmin raja oli seitsemässä lapsessa. Alvin täyttää kolme reilun puolen vuoden päästä.

"Muutos tuntuu hurjalta. Alvinin ryhmän koko saattaisi kasvaa neljällä lapsella samalla, kun neliömäärät pysyisivät samana. Melutaso nousee, lapset saavat vähemmän huomiota ja henkilökunta väsyy", hän sanoo.

Koististen perheen koko saattaa kasvaa jatkossa. Lotta Koistinen oli kotona noin puolitoista vuotta Alvinin syntymän jälkeen. Hän ei kuitenkaan paheksu subjektiivisen päivähoidon rajoittamista puolipäiväiseksi silloin, kun toinen vanhemmista hoitaa toista lasta kotona.

"Ei se mikään katastrofi olisi. Puoli päivää hoitoa olisi sekin helpotus."

Esiopetuksen toteuttaminen maksullisena kerhotoimintana saa sekin Koistiselta varovaista vihreää valoa. "Riippuu tietenkin lopullisesta hinnasta, mutta kerhotoimintamuotoinen esikoulu vapauttaisi päivähoitopaikkoja muille lapsille."

Asuntolainojen korkovähennys hupenee nopeutetussa aikataulussa vain 25 prosenttiin vuoteen 2019 mennessä. Tänä vuonna vähennysoikeus on 65 prosenttia. Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, korkovähennys voi loppua kokonaan.

"Tällä on meille varmaankin isoin merkitys. Emme joudu miettimään asumisjärjestelyjä uusiksi, mutta kyllähän se tarkoittaa, että meillä on vähemmän rahaa käytössä", Lotta Koistinen toteaa.

Koistiset myivät juuri entisen asuntonsa ja etsivät tilavaa kerrostalo- tai rivitaloasuntoa luonnon läheltä. Väliaikaisesti he asuvat vuokralla ja lyhentävät samalla asuntolainaansa. Uutta asuntoa varten he aikovat ottaa lisää lainaa.

Vuorotteluvapaan ehtojen kiristäminen ja sen mahdollinen poisto kirpaisee myös.

Lotta Koistinen uskoo, että heidän perheessään olisi tulevaisuudessa hyödynnetty vuorotteluvapaata.

"Olen harkinnut sitä. Jos kuitenkin säästöjä pitää tehdä, vuorotteluvapaa on ihan reilu tie."

Autoveron alennus voi innostaa Koistisia tulevaisuudessa hankkimaan uuden auton. He ajavat vanhalla Mazdallaan noin 3 000 kilometriä vuodessa.

"Itse en käytä autoa paljoa, mutta lapsen myötä tavaroiden kuljettamisia ja ruokakauppareissuja on kertynyt paljon enemmän. Autovero ei ole ratkaiseva tekijä, mutta voi olla, että hankimme lähitulevaisuudessa uuden auton", perheen äiti kertoo.

Sanna Marin (sd): Suurituloiset pääsevät leikkauksista kuin koira veräjästä
Sanna Marin (sd): Suurituloiset pääsevät leikkauksista kuin koira veräjästä
Sdp:n tuoreen kansanedustajan Sanna Marinin mielestä julkistetut leikkausaikeet päästävät suurituloiset helpolla. HSTV:n lähetyksessä tulevasta hallitusohjelmasta keskustelemassa myös kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) sekä Ilta-Sanomien politiikan toimituksen esimies Mika Koskinen ja HS:n talouden ja politiikan toimituksen esimies Marko Junkkari.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat