Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutuksesta säästetään yli 600 miljoonaa

Säästöjä haetaan leikkaamalla korkeakouluilta ja opintotuista sekä uudistamalla toisen asteen koulutusta

Kotimaa
 
Leif Rosas
Viestintää opiskeleva Emmi Tissari ja projektipäällikkö Samu Vihervaara eivät olleet hyvillään hallitusohjelman koulutukseen kohdistuvista leikkauksista.
Viestintää opiskeleva Emmi Tissari ja projektipäällikkö Samu Vihervaara eivät olleet hyvillään hallitusohjelman koulutukseen kohdistuvista leikkauksista. Kuva: Leif Rosas

Hallitusohjelman mukaan opetuksesta, tieteestä ja kulttuurista tavoitellaan vuoteen 2019 mennessä 541 miljoonan euron säästöjä.

Niitä havitellaan muun muassa toisen asteen koulutuksen rakenneuudistuksilla. Siten pyritään saamaan 190 miljoonan euron säästöt vuodesta 2017 alkaen. Keinoja ei täsmennetty hallitusohjelman liitteessä.

Lisäksi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen indeksikorotukset jäädytettäisiin. Näin hallitus tähtää 175 miljoonan euron säästöihin vaalikauden loppuun mennessä.

Myös opintotuesta haetaan 70 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2019 mennessä ja 150 miljoonan euron säästöjä pitkällä aikavälillä. Ne saataisiin muun muassa rajaamalla opintotukikuukausien määrää entisestään.

Tämän lisäksi opintotuen sidos indeksiin purettaisiin. Opintotuki sidottiin indeksiin elokuussa 2014.

Hallitus pyrkii myös nopeuttamaan alemman korkeakoulututkinnon saaneiden työelämään siirtymistä.

Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että yhä harvempi opiskelisi maisterin tutkinnon. Tästä hallitus havittelee 125 miljoonan euron säästöjä pitkällä aikavälillä, eli ne toteutuisivat vasta tämän vaalikauden jälkeen.

Porthanian edessä tavoitetut viestinnän opiskelija Emmi Tissari, 26, ja projektipäällikkö Samu Vihervaara, 23, eivät ilahtuneet koulutukseen kohdistuvista leikkauksista.

"Helvetin huono juttu. Opiskelu on semmoinen asia, johon kannattaa panostaa", Tissari summaa.

"Kävi juuri niin kuin itse olin ajatellut kauhukuvissa."

Tissarin mukaan on naiivia kuvitella, että tässä taloustilanteessa voitaisiin selvitä ilmaan yhtään leikkausta. Silti hänestä leikkaukset kohdistetaan nyt vääriin kohteisiin.

"Totta kai täytyy säästää ja totta kai tästä syntyy säästöjä lyhyellä aikavälillä. Mutta tuntuu siltä, että pitkällä aikavälillä koulutukseen panostaminen toisi rahaa."

Vihervaara on samoilla linjoilla.

"Mistä ne innovaatiot nyt tulevat? Miksei voida ajatella, että nuoret ihmiset ovat tulevaisuus, vaikka se kliseiseltä kuulostaakin", hän toteaa.

Hallitusohjelman mukaan EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta aletaan periä lukukausimaksuja.

Saksalainen Miriam Hägele, 25, ja australialainen Ilona Milosavljevic, 25, pitävät tätä huonona juttuna.

"Mutta onhan se ymmärrettävää", he molemmat toteavat suomeksi ja viittaavat Suomen taloustilanteeseen.

He ovat maisterivaiheen opiskelijoita Helsingin yliopistossa, Hägele opiskelee matematiikkaa, Milosavljevic neurotieteitä.

Heillä on molemmilla kokemuksia lukukausimaksuista kotimaissaan.

"Kandidaatin tutkintoni maksoi 30 000 euroa. Se oli halvin tutkinto, ja siinä oli alennus. Ulkomaalaiset opiskelijat maksavat vielä enemmän", Milosavljevic kertoo.

"Minun mielestäni ilmainen koulutus on ollut yksi parhaista jutuista Suomessa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat