Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheväkivallasta neljännes kohdistuu lapsiin

Kotimaa
 

Noin neljännes perhe- ja lähisuhdeväkivallasta kohdistuu alaikäisiin lapsiin, selviää Tilastokeskuksen torstaina julkaisemista tilastoista.

Viime vuonna viranomaisten tietoon tulleissa pari- ja lähisuhdeväkivaltarikoksissa oli yhteensä 6 900 uhria. Määrä laski noin kuusi prosenttia edellisvuodesta.

Kolmasosassa vanhempien väkivaltatapauksista tekijänä on äiti. Naisten tekemän väkivallan osuus on sitä suurempi, mitä nuorempi lapsi uhrina on.

Suurin osa perheväkivallasta on avio- tai avopuolisoiden välistä väkivaltaa. Vajaa viidennes perheväkivallasta tapahtui viime vuonna entisten avio- ja avopuolisoiden välillä.

Noin 80 prosentissa nykyisten ja entisten puolisoiden välisissä väkivaltatapauksista uhri oli nainen.

Valtaosa perhe- ja lähisuhdeväkivaltarikoksista on pahoinpitelyitä tai lieviä pahoinpitelyitä. Lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä oli noin kaksi prosenttia kaikista tapauksista.

Syylliseksi epäillyistä hieman vajaa puolet oli tekohetkellä alkoholin tai muun päihteen vaikutuksen alaisena.

Yleisesti väkivaltarikosten uhreista valtaosa on miehiä, mutta perheväkivallassa uhrien ikä- ja sukupuolijakauma poikkeaa väkivaltarikosten uhrien ikä- ja sukupuolijakaumasta.

Viime vuonna perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhreista 69 prosenttia oli naisia. Kuitenkin runsaat puolet törkeistä pahoinpitelyistä kohdistui miehiin.

Perheväkivaltatapausten määrä kasvoi huomattavasti vuonna 2011, kun lapseen tai läheiseen kohdistuneet lievät pahoinpitelyt tulivat virallisen syytteen alaisiksi. Tilastokeskuksen mukaan lakimuutos näyttää lisänneen naisten osuutta perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan syylliseksi epäillyistä.

Viime vuonna epäillyistä oli naisia 22,6 prosenttia, kun vuonna 2010 vastaava osuus oli 19,3 prosenttia.

Perheväkivalta on usein toistuvaa.

Vuosien 2009–2014 aikana uhreiksi joutuneista hieman yli 3 000 oli henkilöitä, jotka ovat joutuneet uhriksi vähintään kahtena eri vuonna. Viime vuonna noin 800 ihmistä joutui perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhriksi useammin kuin kerran saman vuoden aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat