Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maatalous- ja ympäristöministeri: Kimmo Tiilikainen

Kotimaa
 
Kimmo Tiilikainen: "Ympäristönsuojelun ja maatalouden yhteensovittaminen ei ole ongelma"
Kimmo Tiilikainen: "Ympäristönsuojelun ja maatalouden yhteensovittaminen ei ole ongelma"
Keskustan uuden maatalous- ja ympäristöministerin Kimmo Tiilikaisen mukaan maatalouden ja ympäristönsuojelun yhteensovittaminen ei ole iso ongelma. Toimittaja Eeva Palojärvi / HS.

Uusi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, 48, on keskustapuolueessa arvostettu luottopoliitikko.

Hänen ärhäkkää tapaansa toimia oppositiopuolueen eduskuntaryhmän johtajana arvostetaan laajalti – myös muissa puolueissa. Muutoin hyvin rauhallisen Tiilikaisen tyylinä oli eduskuntaryhmän johtajana räksyttää ihan kaikelle, mitä hallitus yritti saada aikaan.

Muuten Tiilikaista pidetään asiallisena, yhteistyökykyisenä ja asioihin perehtyvänä poliitikkona, jolle uusi maatalous- ja ympäristöministerin salkku on kuin varta vasten räätälöity.

Salkku on painava. Siihen on ladattu sekä ympäristöministerin että maatalousministerin tehtävät.

Se on keskustalle unelmien tehtävä. Keskustalla on ollut pitkään intohimoja päästä käsiksi juuri luonnonvaraministeriöihin. Nyt kaikki on samassa salkussa, johon myös hallitusohjelmassa ladattu paljon sellaista, jonka iskusanoja ovat biotalous ja kiertotalous.

Tiilikaisen vaikeana tehtävänä on osoittaa, että näissä taikasanoissa on voimaa.

Tiilikaisen erinomaiseksi kehuttu yhteistyökyky voi vielä kuitenkin olla koetuksella, sillä biotalouteen kuuluu paljon sellaista, mitä koko hallituksen on hoidettava yhdessä. Tehtävää helpottaa toki se, että myös elinkeinoministerinä on keskustalainen, Olli Rehn.

Ympäristöministerin tehtävistä Tiilikaisella on jo kokemusta. Hän sijaisti tovin Paula Lehtomäkeä syksystä 2007 kevääseen 2008.

Niiltä ajoilta ympäristöministeriön virkamiehille jäi Tiilikaisesta hyvä käsitys. Joillekin keskustalaisille hän kuitenkin tuntui tuolloin olevan jopa liian vihreä.

Liikenneasioita jokainen maakunnasta tuleva keskustan poliitikko uskoo hyvin pystyvänsä hoitamaan, mutta viestintäkysymyksissä Tiilikaisella voi olla vielä opeteltavaa. Tekemistä ja matkustamista ainakin riittää, koska hoidettavana on monta toimialaa ja monen toimialan EU-neuvostot.

Tiilikainen on niitä keskustalaisia, joilla metsällä voi olla jotain luonnonsuojelullistakin merkitystä. Hän oli jopa vihreiden sitoutumattomana ehdokkaana vuoden 1995 eduskuntavaaleissa.

Eduskuntaan luomuviljelijä ja maaseutuyrittäjä Tiilikainen pääsi ensimmäisen kerran vuonna 2003.

Tiilikaisen pätkäpestiin ympäristöministerinä osui aikanaan myös Balin ilmastokokous. Pian edessä ovat ilmastoneuvottelut Pariisissa. Ne ovat iso haaste keskustan johtamalle hallitukselle, mistä on merkkinä myös se, ettei ilmastopolitiikka ei juuri näy hallitusohjelmassa.

Tiilikainen on aika ajoin tuskastunut puolueeseensa. Esimerkiksi keskellä vaalirahasotkuja vuonna 2008.

Tiilikainen oli tuolloin ehdokkaana puoluesihteerikisassa, mutta hän keskeytti kampanjansa ja vaati puolueen johdolta perusteellista selvitystä sen osuudesta Kehittyvien maakuntien Suomen synnyssä ja rahanjaossa.

Hallitusneuvotteluissa pohdittiin myös ympäristöministeriön yhdistämistä maa- ja metsätalousministeriöön. Niin ei pitänyt käydä – ministeriötä ei siis lakkautettu. Kävi kuitenkin niin, että ympäristö ja maatalous niputettiin samaan salkkuun.

Metsänhoitaja Tiilikainen on maa- ja metsätalousalan ammattilainen, joten maatalousministerin tehtävät sopivat hänellä toki hyvin. Poliittisesti pelkkä ympäristöministeriö olisi voinut kuitenkin olla hänelle luontevampi paikka.

Yhdistelmästä tulee haastava, ja varmasti myös ristiriitainen. Jos mutta jos keskustasta joku ainakin yrittää kuunnella myös ympäristöjärjestöjen kantoja esimerkiksi luonnonvarojen käytössä ja maataloudessa, on se juuri Tiilikainen.

Vapaa-ajallaan Tiilikainen harrastaa jalkapalloja ja lintujen tarkkailua.

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat