Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa yo-kirjoituksista arvioidaan uudelleen

YTL epäilee puutteita yli tuhannen matematiikan kokeen tarkastuksissa

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Abiturientteja ylioppilaskirjoituksissa.
Abiturientteja ylioppilaskirjoituksissa. Kuva: Kimmo Mäntylä Lehtikuva

Matematiikan ylioppilaskirjoitukset arvioidaan joiltain kevään kirjoittajilta uudelleen. Ylioppilastutkintolautakunta epäilee, että kokeiden arvioinnissa ei ole noudatettu annettuja ohjeita. Asiasta kirjoitti ensin sanomalehti Keskisuomalainen. 

Ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtaja Patrik Scheinin vahvisti torstaina HS:lle, että puutteellisen tarkastuksen mahdollisuutta selvitetään. Sen arvioidaan koskevan niin pitkän kuin lyhyenkin matematiikan kirjoittajia.

"On syytä epäillä, että ei ole noudatettu ohjeita niin tarkasti kuin olisi syytä", Scheinin sanoo.

Käytännössä on hänen mukaansa jopa mahdollista, että osaa matematiikan kokeista ei ole tarkastettu ylioppilaslautakunnassa lainkaan.

Epäily heräsi, kun eräässä koulussa havaittiin, että matematiikan kokeiden pisteytys ei ollut muuttunut YTL:ssä lainkaan. Yleensä pisteissä on jonkinlaisia muutoksia jompaankumpaan suuntaan.

Puutteellisen arvioinnin epäily koskee noin 1 200:aa koetta ja 24:ää koulua eri puolilla Suomea. YTL on lähestynyt koulujen rehtoreita ja antanut heille toimintaohjeet uudelleentarkistuksen varalta.

"Jokaiselle oppilaalle, jota asia saattaa koskea, tarjotaan mahdollisuutta varmistusarviointiin. Kyse on oppilaiden oikeusturvasta", Scheinin sanoo.

Varmistusarvioinnissa kokelaiden pisteitä ei lasketa, mutta ne voivat nousta. Hyvän arvosanan matematiikasta kirjoittaneiden ei siis tarvitse olla huolissaan: ne pysyvät kyllä voimassa.

Pistemäärällä voi olla merkitystä esimerkiksi korkeakoulujen pääsykokeissa. Yo-tutkinnon arvosanoista voi saada lisäpisteitä opiskelijavalintaan.

Mutta miten on mahdollista, että kokeita olisi jäänyt täysin tarkistamatta?

"Niin. Miten on mahdollista, että joku ei noudata ohjeita? Se ei ole mahdotonta", Scheinin sanoo. "Paras tapa selvittää on tehdä uudelleen se työ [kokeiden arviointi]."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat