Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinnikäs Elisa Grönholm selätti dysfasian ja kirjoitti ylioppilaaksi

Kotimaa
 
Juha Metso
Elisa Grönholm sanoo jännittäneensä kovasti ylioppilaskirjoitusten tuloksia. Sinnikäs Grönholm sanoo aina halunneensa oppia uusia asioita, mikä sai hänet jaksamaan lukion läpi.
Elisa Grönholm sanoo jännittäneensä kovasti ylioppilaskirjoitusten tuloksia. Sinnikäs Grönholm sanoo aina halunneensa oppia uusia asioita, mikä sai hänet jaksamaan lukion läpi. Kuva: Juha Metso

Jos on lapsena saanut diagnoosin monimuotoisista kehityshäiriöistä ja oppinut lukemaan runsaan kymmenen vuoden ikäisenä, vaatii ylioppilaaksi kirjoittaminen poikkeuksellista sitkeyttä.

"Minä olen kyllä itsepäinen ihminen", nauraa lappeenrantalainen Elisa Grönholm, 23. Hän saa valkolakin lauantaina Karkun evankelisen opiston aikuislinjalta ja juhlii sunnuntaina lakkiaisia kotona Lappeenrannassa.

"Minulle oli tärkeää vain se, että pääsen läpi. En tavoitellut hyviä arvosanoja",

Neljä vinkkiä

Elisa Grönholmin vinkit yo-kirjoituksiin

1) Käytä nettiä: sieltä voi tehdä muistiinpanoja ja kerrata mitä koulussa on opetettu.

2) Laadi itsellesi lukurytmi ja päiväjärjestys: milloin luet ja milloin syöt. Iltaisin ei pidä lukea.

3) Käy välillä ulkona. Aivotkin tarvitsevat happea.

4) Käy abikursseilla, niillä kerrataan keskeisiä asioita.

Grönholm sanoo.

Lukulomalla hän keskittyi itsenäiseen lukemiseen.

"Sanoin Elisalle, että voisin prepata häntä, mutta hän ei ehdottomasti huolinut apua", sanoo opettajana työskentelevä Grönholmin äiti Liisa Tirkkonen.

Vaikka lukemaan oppiminen tapahtui myöhään, Grönholm suoritti lievästä kehitysvammastaan huolimatta peruskoulun 11 vuodessa harjaantumiskoulussa ja dysfasialuokalla. Äidinkieli oli vaikeaa, mutta matematiikka ja käsityöt taas sujuivat hyvin.

Peruskoulun jälkeen hän lähti lukemaan suurtalouskokiksi. Aluksi opiskelu oli vaikeaa, mutta siirtyminen pienempään ja

Fakta

Aurinko paistaa lakkiaispäivänä

 Lauantaina koko maassa on poutasää ja aurinko paistaa.

 Illalla lounaasta saapuu sadealue, joka kastelee yön aikana koko Suomen. Ensimmäiset sateet alkavat kuitenkin myöhään illalla noin iltayhdeksän tuntumassa.

 Pääkaupunkiseudulla on aamupäivällä lämmintä 11–15 astetta, mutta päivän kuluessa lämpötila kohoaa noin 18 asteeseen.

vähemmän hälyisään ryhmään auttoi.

"Valmistuttuani huomasin, että suurtalouskokki ei kuitenkaan ollut minun juttuni. Heti ammattikoulun jälkeen lähdin Karkkuun lukioon."

Kun Grönholmia kuuntelee nyt, on vaikea uskoa hänen olevan kehitysvammainen dysfaatikko, jolla vielä lapsena oli vaikea r-vika. Hän ilmaisee itseään selkeästi ja sujuvasti.

Grönholm sanoo olleensa vihainen lapsi.

"Kiukuttelin aika paljon, koska kukaan ei ymmärtänyt minua. Olin paljon omissa oloissani", hän sanoo.

Peruskoulussa ja ammattikoulussa Grönholm tunsi itsensä usein yksinäiseksi. "Minua kiusattiin. Ei dysfasian, vaan ulkonäön vuoksi. Mutta itsekin kiusasin hiljaisempia oppilaita, ja sitä häpeän", sanoo Grönholm.

Karkussa yksinäisyys väistyi. "Sisäoppilaitoksessa sain paljon kavereita ja opettajat olivat ystävällisiä. Viihdyin siellä tosi hyvin."

Seuraavaksi hän suunnittelee hakevansa Joutsenon opistoon opiskelemaan Japanin kieltä ja kulttuuria. "Sen jälkeen minua kiinnostaisi Itä-Aasian tutkimus Helsingin yliopistossa."

Japani on ollut Grönholmin suuri rakkaus lapsesta lähtien, jolloin hän ensi kertaa näki televisiosta japanilaisia Pokemon- ja Digimon-elokuvia. Ammattikouluaikana hän opiskeli kolme vuotta japania niin, että ymmärtää jo japanilaisista elokuvista suurimman osan.

Äärimmäisen harvat harjaantumiskoulun oppilaat kirjoittavat ylioppilaaksi. Grönholm sanoo saavutuksensa olevan valtavan sinnikkyyden ansiota ja hän arvelee jopa vaatineensa itseltään liikaa.

"Olen hirveän kunnianhimoinen ja tavoittelen täydellisyyttä. Dysfaatikoille haluan sanoa, että olkaa omia itsejänne, etsikää oma kiinnostuksen aihe ja keskittykää siihen. Älkää tavoitelko liian paljoa."

Grönholm sanoo, että hänen vanhempansa ovat hänestä ylpeitä. "Vanhemmille haluan sanoa, että kannustakaa minun kaltaisiani dysfaatikkolapsia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat