Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattikouluille kovat säästöt

Puumala: Lukiot välttyvät nyt leikkauksilta, koska ne on "säästetty jo vereslihalle"

Kotimaa
 

Ammattikouluilla on edessään kovat säästöt, mutta lukiot välttyvät niiltä.

Edellisen hallituksen sorvaama ja eduskunnassa loppumetreillä kaatunut 260 miljoonan euron säästöohjelma olisi osin koskenut myös lukioita.

Uuden hallitusohjelman mukaan ammatilliselta koulutukselta leikataan yhteensä liki 250 miljoonaa euroa. Suurimman osan säästöistä muodostavat 190 miljoonan euron toisen asteen koulutuksen rakenteelliset uudistukset.

Kansanedustaja Tuomo Puumala (kesk) perustelee lukioiden jättämistä säästöjen ulkopuolelle sillä, että ne on "jo säästetty vereslihalle". Puumala johti hallitusneuvotteluissa koulutustyöryhmää.

Hän muistuttaa, että eduskunnassa kaatuneesta rakennepaketistakin suurempi osuus eli rahoituslaki koski pääasiassa ammattikouluja.

"Ja eihän lukioissa juuri ole hallintoa, mistä säästää, kun siellä on vain rehtori ja kanslisti", Puumala havainnollistaa.

Toisaalta lukioiden kehittämisestäkään ei hallitusohjelmassa sanota mitään.

Ammatilliseen koulutukseen on sen sijaan luvassa säästöjen lisäksi myös "reformi". Se povaa uudistusta rahoitukseen, ohjaukseen ja rakenteisiin sekä opintojen siirtoa työpaikoille.

"Eihän se oikein avaudu, paitsi että rahat lähtee", valittaa uudistuksen vaikeaselkoisuutta Petri Lempinen, joka on Ammattiosaamisen kehittämisyhdistyksen (Amke) toimitusjohtaja.

Yhdistyksen jäseniä ovat ammattikoulutuksen järjestäjät.

"Yt-neuvotteluja on varmasti tulossa jo ensi vuonna", Lempinen ennakoi.

Lisäksi hän muistuttaa, että myös ammatillisen koulutuksen rahoituksesta on jo aiemmin päätetty leikata 159 miljoonaa euroa, joiden päälle uudet säästöt tulevat.

Myös aloituspaikkoja vähenee vielä tänä ja ensi vuonna 1 400.

"Tuskin kaikki oppilaitoksetkaan säilyvät, mutta nyt opetusministeriö ei sanele järjestäjäverkkoa", Lempinen uskoo ja viittaa opposition talvella torjumaan järjestäjälakiin, joka olisi pannut kaikki koulutuksenjärjestäjät hakemaan uusia toimilupia.

Lempinen kannattaa sitä, että rahoitus muutettaisiin tuloksia eli valmistumista palkitsevaksi, mutta perää vastineeksi myös toimintavaputta eli turhan säätelyn purkua esimerkiksi opiskelijamääristä.

"Ihan tolkuton 400 tutkinnon järjestelmä" vaatisi Lempisen mukaan myös remonttia.

Lempisen mukaan opintojen siirto kouluista yhä enemmän työpaikoille on vaativaa puuhaa ja vaatii paljon ohjausta onnistuakseen.

Tuomo Puumalan mukaan lisääntyvän työpaikkaopiskelun voisi tuoda kolmikantapöytään eli osaksi yhteiskuntasopimusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat