Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kevät toi harvinaisen komean korvasienisadon – vielä ehtii sieniapajille

Kotimaa
 
Näin löydät kevään sienisaaliin
Näin löydät kevään sienisaaliin
Sieniharrastajia on tänä keväänä hellitty erittäin hyvällä korvasienisadolla. Sieniasiantuntija Tea von Bondsdorff kertoo vinkit kevätsienten löytämiseen. Toimittaja: Pauliina Grönholm HS, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala HS.

Sieniharrastajia on tänä keväänä hellitty erittäin hyvällä korvasienisadolla.

Sieniharrastajien sivuilla sosiaalisessa mediassa on jaettu kuvia poikkeuksellisen isoista korvasienistä, joita löytyy näin kevätsienikauden ollessa lopuillaan.

Fakta

Näin käsittelet korvasienet oikein

Lehtokorvasieni (vaaleat sienet oik.) on vaikea erottaa myrkyllisestä korvasienestä (vas.).

 Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (yksi osa sieniä ja kolme osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

 Myös vesihöyry on myrkyllistä, joten höyryjä ei pidä hengittää. Muista tuulettaa keittiö hyvin.

 Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä runsaassa vedessä. 100 grammaa sieniä kohden tarvitaan kaksi litraa vettä. Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.

 Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Kulunut kevät onkin ollut erittäin hyvä sienikevät, kertoo sieniasiantuntija Tea von Bonsdorff Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta.

"Sateita on tullut tasaisesti ja lämpötilat ovat olleet sopivia. Ei ole ollut liian kylmä tai kuuma. Korvasienet ovat saaneet kasvaa rauhassa isoiksi."

Myös muita korvasienilajeja kuten lehtokorvasieniä ja kaitakorvasieniä sekä muista ruokasienistä poimukellomörskyä sekä huhtasieniä on esiintynyt tänä keväänä erittäin runsaasti.

"Huhtasieniä on voinut löytää runsain mitoin myös omasta puutarhakarikkeesta. Poimukellomörsky taas viihtyy parhaiten haavikoissa", von Bonsdorff kertoo.

Ruokasienien ohella myös muita sienilajeja on esiintynyt tänä keväänä aiempaa enemmän. Kevät sienikautena onkin biologin mielestä aliarvostettu.

"Moni kerää sieniä vain syksyllä. Silloin on tietysti moninkertainen määrä erilaisia ruokasienilajeja, mutta muuten kevät on erittäin mielenkiintoinen aika sieniharrastajalle", von Bonsdorff kertoo.

Sienikausi alkaa maaliskuussa ja ulottuu kesäkuulle sateiden määrästä riippuen.

Artikkeliin liittyvät

"Sienikauden alkamisena merkkinä pidetään sitä, kun käki alkaa kukkua", von Bonsdorff kertoo.

"Kosteus on sienien edellytys. Jos lumi on sulanut hyvin aikaisin ja on hyvin kuivaa, eivät sienetkään tavallisesti nouse."

Tänä vuonna kosteutta on riittänyt hyvin. Vaikka kausi Etelä-Suomessa alkaa jo olla lopuillaan, muualla Suomessa sieniä on vielä hyvin tarjolla, von Bonsdorff kertoo.

Joka vuosi Suomesta löytyy myös uusia tai harvinaisia sienilajeja.

Tänä vuonna eri puolilla Suomea on tehty useita havaintoja käpynastakasta. Kuusenkävyissä viihtyvää pientä kotelomaljaista sientä on havaittu viimeksi näin runsaana Suomessa 1970-luvun lopulla.

Käpynastakan löytää tavallisesta kuusimetsästä, kuusenkäpyyn kiinnittyneenä yksittäin tai ryppäänä. Von Bonsdorff uskoo, että leuto talvi ja hyvät käpyvuodet ovat edistäneet sienen kukoistusta.

"Käpynastakka ei ole ruokasieni. Monet ovat ottaneet niistä kuitenkin valokuvia", von Bonsdorff kertoo.

Saattaa kulua jälleen useita vuosia ennen kuin laji näyttäytyy seuraavan kerran.

Arttu Luhtala HS
Sieniasiantuntija Tea von Bonsdorff löysi lehtokorvasieniä Sipoonkorvesta. "Kevät on ollut sienten kannalta erittäin hyvä", hän kertoo.
Sieniasiantuntija Tea von Bonsdorff löysi lehtokorvasieniä Sipoonkorvesta. "Kevät on ollut sienten kannalta erittäin hyvä", hän kertoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat