Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merivoimat: Suomenlahdella oli merenalainen alus

Merivartioston esitutkinnassa ei silti pystytty selvittämään merestä kuuluneiden äänien lähdettä

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Rajavartiolaitoksen alukset partioivat huhtikuun lopussa Helsingin edustalla, jossa tehtiin havainto vedenalaisesta kohteesta.
Rajavartiolaitoksen alukset partioivat huhtikuun lopussa Helsingin edustalla, jossa tehtiin havainto vedenalaisesta kohteesta. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö on päättänyt, ettei Helsingin edustan sukellusvenetutkinta johda syyteharkintaan. Syynä on se, ettei esitutkinnassa pystytty selvittämään huhtikuun lopussa merestä kuuluneiden äänien lähdettä.

"Tutkitun materiaalin perusteella ei saatu varmaa näyttöä vedenalaisesta kohteesta, joten alueloukkauksen tunnusmerkistö ei täyty. Ei ole rikosta, joten esitutkinta päätettiin lopettaa tutkinnanjohtajan päätöksellä", sanoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Ismo Siikaluoma.

Tästä on kyse

 Merivoimien merenalaiseen valvontaan tarkoitettu anturikenttä havaitsi huhtikuun lopussa Helsingin edustalla ääniä, jotka viittasivat sukellusveneen toimintaan Suomen merialueella.

 Miinalaiva Uusimaa varoitti epäiltyä alusta käsisyvyyspommeilla.

 Havainnot loppuivat, eikä merestä löytynyt mitään.

 Suomenlahden merivartiosto tutki asian.

Siikaluoman mukaan tutkinta voidaan avata uudestaan, jos jostain saadaan lisätietoa.

"Tämä materiaali, jota olemme käyneet läpi, ei mahdollista tutkinnan jatkamista."

Merivoimien teknisen analyysin mukaan sukellusvenettä tai vedenalaista toimintaa ei voida kuitenkaan täysin sulkea pois, vaikka osalle äänihavainnoista on saatu normaalitoimintaan liittyvä luonnollinen selitys. Luonnollinen selitys on merellä kulkeva kauppa-alus.

Merivoimien operaatiopäällikkö Olavi Jantunen on vakuuttunut, että Merivoimien havaitsema outo signaali viittaa vedenalaiseen alukseen.

"Meillä oli signaali, joka ei sovi pintatilanteeseen. Siitä on tietenkin johtopäätöksenä, että se on vedenalainen havainto. Se viittaa joko sukellusveneeseen tai muuhun vedenalaiseen toimintaan", Jantunen sanoo.

"Teimme yöllä havainnon, reagoimme siihen ja signaali saatiin loppumaan. Analyysi on osoittanut, että olimme ihan oikeassa. Meillä on jälki, josta ei voida sulkea pois sitä, että se olisi pinta-alus. Jokinhan se jäljen teki."

Jantunen ei halua kertoa tarkemmin siitä, millaisen signaalin Merivoimat havaitsi. Se ei ole julkista tietoa.

Tuntemattoman vedenalaisen aluksen epäiltiin liikkuneen Helsingin edustan vesialueella 27.–28. huhtikuuta. Merivoimien anturiverkon kautta tehtiin ensimmäinen havainto 27. päivä kello 11.10. Toinen havainto tehtiin 28. päivä aamuyöllä kello 03.08

Kommodori Jantusen mukaan yöllä tehty toinen havainto oli selkeämpi kuin ensimmäinen. Epäilyn vuoksi Merivoimien miinalaiva Uusimaa varoitti mahdollista kohdetta ja pudotti yöllä kaksi kertaa kolmen käsisyvyyspommin sarjan. Käsisyvyyspommeja käytetään merkinantoon silloin, kun epäillään vedenalaista luvatonta tunkeutumista Suomen merialueelle.

Anturiverkon tekemää havaintoa lähetettiin tutkimaan miinalaiva Uusimaa, ohjusvene Hanko, vartiolaiva Turva ja kaksi helikopteria. Epäillystä aluksesta ei saatu uusia havaintoja.

Havaintojen puutteen voi selittää myös se, että yhdelläkään paikalle lähetetyistä aluksista ei ollut käytössään syvyytettävää kaikumittainta, joka on tärkeä työkalu sukellusveneiden löytämiseksi. Miinalaiva Uusimaassa on runkoasenteinen kaikumittain, joka toimii hyvin anturiverkon kanssa mutta huonommin sen ulkopuolella.

Suomessa on vain neljä taistelualusta, joihin on asennettu syvyytettävät kaikumittaimet. Nämä Rauma-luokan ohjusveneet ovat kuitenkin kaikki väliaikaisessa ajokiellossa runkojen väsymismurtumien vuoksi.

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö kuuli esitutkinnan aikana Puolustusvoimien asiantuntijoita ja tapahtumapaikalla olleiden alusten henkilökuntaa. Merivoimat analysoi merivalvontajärjestelmällä saadut signaalit.

Vaikka kommodori Jantunen uskoo Merivoimien signaalin aitouteen, niin se ei johda tutkinnan jatkamiseen.

"Nyt on aika lopettaa tutkimus, koska siihen ei tule lisää tietoa enää mistään", hän sanoo.

"Meillä on tehty loppuraportti, ja siinä on luokitus, ettemme pysty sulkemaan sukellusvenettä tai muuta vedenalaista toimintaa pois. Sen signaalin on tehnyt jokin ihmisen tekemä laite. Tapaus on osoittanut, että meidän merivalvontajärjestelmämme, alusjärjestelmämme, analysointijärjestelmämme ja viranomaisyhteistyömme toimii tosi hyvin."

Suomen merialueen tilannekuva muodostetaan Merivoimien, Rajavartiolaitoksen, Liikenneviraston ja Liikenteen turvallisuusviraston Trafin valvontajärjestelmillä.

Merivoimat muodostaa vedenalaisen tilannekuvan merenpohjaan laskettujen sensori- eli anturikenttien avulla. Merivoimien käytössä on useita erilaisia ja eri-ikäisiä sensorikenttiä.

Yleensä kyse on hydrofoneista eli vedenalaisista mikrofoneista. Perinteisesti hydrofonit ovat passiivisia eli ne vain kuuntelevat ympäristöään. Niihin voidaan lisätä myös aktiivisia osia eli akustisia lähettimiä, jotka havaitsevat vedenalaiset kohteet kaiun perusteella.

Merialueen valvontaan käytetään myös muita sensoreita, kuten tutkia ja tehokkaita kameroita.

Merivoimat valvoo Suomen merialuetta kahden niin sanotun AKT-aluksen voimin. Lyhenne tarkoittaa alueellisen koskemattomuuden turvaamista. AKT 1 -alus on jatkuvassa valmiudessa. Sen tukena on lisäksi AKT 2 -alus. AKT-aluksina käytetään Merivoimien taistelualuksia. Niitä ovat kaksi miinalaivaa ja kahdeksan ohjusvenettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat