Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesä tekee sijaisopettajista työttömiä

Kunnat säästävät palkkaamalla opettajan vain lukuvuoden ajaksi

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Hoitovapaalla oleva opettaja Heini Peltola ja tytär Elsa tapasivat Kirsi Niemi-Aron ja Veikko-pojan.
Hoitovapaalla oleva opettaja Heini Peltola ja tytär Elsa tapasivat Kirsi Niemi-Aron ja Veikko-pojan. Kuva: Sirpa Räihä HS

Koulujen kesälomien alkaessa joukko opettajia marssii jälleen ilmoittautumaan työttömiksi. Kun kunnat säästävät palkkakustannuksista, päättyvät monien opettajien työsuhteet koulujen kesälomiin.

Myös opinto- tai perhevapailla olevat vakituiset opettajat palaavat kesäksi virkaansa ja palkanmaksun piiriin. Sijaiset jäävät kesällä ilman palkkaa. Tilanne on tuttu etenkin monelle vastavalmistuneelle opettajalle.

"Sijaiset kokevat sen epäoikeudenmukaiseksi", sanoo Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton (SOOL) puheenjohtaja Maiju Laurila.

"Opettajien palkka on jaettu 12 kuukaudelle. Koko vuoden töitä tehnyt sijainen jää ilman kuukausien palkkaa."

Yksi kesätyöttömistä on opettaja Milla Pohjola. Hän on työskennellyt menneen lukuvuoden Heinolassa musiikin lehtorin sijaisena. Koulun päättyessä virassa oleva opettaja palaa opintovapaalta töihin. Myös Pohjolan viime kesä kului palkatta.

"Kyllä se tavallaan harmittaa, mutta tulen toimeen ansiosidonnaisella", hän sanoo.

Kouvolalainen opettaja Heini Peltola puolestaan palaa hoitovapaalta palkalliseen työhönsä koulujen kesäloman ajaksi. Äitiysloman sijaisen kesätyöttömyys on hänellekin tuttua.

Peltola pitää harmillisena, että vuoden työtä tehnyt sijainen menettää kesän palkkansa.

"Muilla aloilla moni pitää äitiysloman perään lomansa, mutta opettajat eivät voi siirtää lomiaan", Peltola sanoo. Hän kertoo miettineensä, onko hänen vikansa, että sijainen jää kesällä palkatta.

"Mutta se pitää päättää ylemmällä tasolla eikä laittaa opettajia tekemään valintaa."

Kesäpalkan menetyksestä sijaisille maksetaan lomapäiväkorvausta. Opettajien ammattijärjestö OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroosin mukaan vuoden työt tehneelle sijaiselle kuuluisi myös kesäpalkka. Ratkaisua haetaan.

"Lain yli emme voi mennä. Perhevapaalla olevilla opettajilla pitää olla sama oikeus kuin muillakin laittaa perhevapaan loppuun kesälomansa. Tästä tulee se ongelma", hän sanoo.

"Ja vaikka opettaja ei keskeyttäisikään perhevapaata koulujen kesäkeskeytyksen ajaksi, useat kunnat eivät maksa kesältä palkkaa sijaisellekaan."

Kuntatyönantajista kerrotaan, että työnantajalla on oikeus palkata työntekijä haluamakseen ajaksi.

"Viranhaltijalain mukaan samaa virkaa ei edes voi hoitaa kaksi henkilöä yhtä aikaa. Kesäkeskeytys olisi pitkä aika maksaa palkka tuplana. Isoa kustannuserää olisi vaikea perustella tässä taloustilanteessa", sanoo Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Hannu Freund.

Jos sijaisille maksettaisiin kesäkuukausista, Kuntatyönantajat haluaisi ottaa rahat viranhaltijoilta, jotka eivät ole tehneet lukuvuoden töitä.

"Mikäli perhevapaalla olevien oikeuteen puututaan, heitä ei saa asettaa muita työntekijäryhmiä heikompaan asemaan. Nyt he palaavat töihin, koska he eivät voi siirtää lomaansa", Lindroos sanoo.

Myöskään SOOL:n Maiju Laurilan mielestä kesäksi työhön palaavia perhevapaalaisia ei saa syyllistää.

"Käytännöt, työehtosopimukset ja lainsäädäntö olisi saatava muuttumaan niin, että koko vuoden palkka kuuluisi sille, joka on tehnyt koko vuoden työnkin", hän sanoo.

Kesätyöttömäksi jäävä Milla Pohjola ymmärtää hoitovapaalta kesäksi palkanmaksun piiriin palaavia opettajia. Kesäpalkka on iso raha – kaikille.

Milla Pohjola
Milla Pohjola
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat