Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmistujaislakki ei kuulu vain ylioppilaalle

Alakohtaisten ammattilakkien suosio on kasvamassa

Kotimaa
 
Fredrikson
Lakkivalmistaja Fredriksonin mukaan kaksoistutkintolakin suosio on vahvassa kasvussa.
Lakkivalmistaja Fredriksonin mukaan kaksoistutkintolakin suosio on vahvassa kasvussa. Kuva: Fredrikson

Valmistujaislakki ei kuulu pelkästään ylioppilaille, vaikka valkoinen, kullatulla lyyralla koristettu lakki yleisin valmistujaislakeista onkin. Muutkin opiskelijat painavat päähänsä yhä useammin lakin valmistumisensa merkiksi.

Erityisesti kaksoistutkintolakin suosio on kovassa kasvussa. Ammatillisen ja ylioppilastutkinnon yhtäaikaisesta suorittamisesta kertova yleiskaksoistutkintolakki muistuttaa ylioppilaslakkia, mutta sen reunanauha on violettia samettia.

"Kaksoistutkintolakin suosio nousee. Sen sijaan merkonomilakkien kysyntä vähenee koko ajan", sanoo tuotepäällikkö Katja Helén M.A.S.I Company Oy:stä. Yhtiöön kuuluu ylioppilas- ja valmistujaislakkeja valmistava Fredrikson.

Fredrikson valmistaa muun muassa ammattiin valmistuville sopivaa yleislakkia. Ylioppilaslakin mallisessa ammattilakissa on mustaa, sinistä ja violettia samettia sekä A-lyyra. Mallistossa on myös yleislakki ammattikorkeakouluopiskelijoille sekä muutamia alakohtaisia lakkeja.

"Ammattilakkien valmistaminen alkoi 90-luvun puolivälissä. Ensimmäisiä niistä oli perushoitajalakki, joka nykyisin on lähihoitajalakki", Helén kertoo.

Virallisesti lakkien ulkomuotoa ei säätele kukaan. Lakkien suunnitteluun osallistuvat usein oppilaat ja opiskelijajärjestöt. Esimerkiksi tradenomiliitto suosittaa käyttämään virallista tradenomilakkia, jossa on tradenomilyyra, harmaa panta ja harmaavihreä tupsu.

Suomalaisen ja suomenruotsalaisen ylioppilaslakin erot puolestaan perustuvat historiaan eli aikakauteen, jolloin suomenkieliset ja ruotsinkieliset suomalaiset ylioppilaat halusivat erottua toisistaan. Suomenruotsalainen ylioppilaslakki on hieman korkeampi ja leveämpi kuin suomalainen lakki.

"Ylioppilaslakille ei ole virallista määritystä. Siksi ylioppilaslaketti ja -pipo ovat aivan yhtä virallisia kuin perinteinen ylioppilaslakki", Helén sanoo.

R. K. Salon lakkitehdas Oy käyttää valmistujais- ja opiskelupäähineissä kehittämäänsä ammatillisen koulutuksen koulutuslohkotunnusjärjestelmää. Siksi yrityksen valikoimassa on perinteisten ylioppilaslakkien lisäksi valmistujaislakkeja muun muassa sähköasentajille, yhdistelmäajoneuvojen kuljettajille ja kosmetologeille. Tunnusjärjestelmä kattaa ammattitutkinnot.

"Järjestelmän lähtökohta on Ruotsissa, josta sovelsimme sen Suomeen sopivaksi. Ruotsissa ammattiin valmistuvien lakeissa käytetään värillistä tunnusnauhaa", toimitusjohtaja Reima Salo kertoo.

Ammattilakkien osuus on noin 20–30 prosenttia R. K. Salon lakkituotannosta. Yritys aloitti ammattilakkien valmistamisen 2000-luvun alussa lähihoitajalakilla. Toimitusjohtaja uskoo, että ammattilakkien suosio kasvaa.

Ammatti- ja alalakkeja voi käyttää valmistujaispäivän lisäksi vappuna kuten ylioppilaslakkia. Mitä valmistujien olisi hyvä muistaa lakin käytössä?

"Käsintehtyä lakkia pitäisi kohdella kuin designesinettä. Samppanjan juominen lakista ei välttämättä ole sen käyttötarkoituksen mukaista", neuvoo Helén.

 


A-lyyralla koristettu ammattilakki. Eri alojen valmistujaislakkeja on saatavilla myös alakohtaisin värein ja tunnuksin.
A-lyyralla koristettu ammattilakki. Eri alojen valmistujaislakkeja on saatavilla myös alakohtaisin värein ja tunnuksin.
Merkonomilakin suosio on hiipumassa.
Merkonomilakin suosio on hiipumassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat