Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apulaisoikeusasiamies tyytyväinen muutokseen Urheilukoulussa

Kotimaa
 

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin suhtautuu myönteisesti Pääesikunnan tekemiin muutoksiin, jotka koskevat ammattiurheilijoiden varusmiespalvelusta Puolustusvoimien Urheilukoulussa.

"Toimenpiteet näyttävät poistavan yhdenvertaisen kohtelun kannalta ongelmalliset käytännöt", Sakslin arvioi.

Pääesikunta muutti Urheilukoulua koskevia ohjeita sen jälkeen, kun Sakslin oli ilmoittanut, että ammattiurheilijoille myönnetty lyhyt palvelusaika on ongelmallinen varusmiesten yhdenvertaisuuden kannalta.

Uusien ohjeiden mukaan Urheilukoulun koulutusvalinnat tehdään peruskoulutuskauden aikana. Palveluksen pituudesta päätetään vasta peruskoulutuskauden aikana koulutusvalintojen perusteella. Uusien ohjeiden mukaan urheilijoille ei myöskään sallita enää poikkeavia varusmiespalveluksen aloittamisajankohtia.

Vanhan käytännön mukaan esimerkiksi ulkomailla asuvat tai urheilevat ammattiurheilijat ja poikkeuksellisen menestyneet urheilijat pääsivät Urheilukoulussa lyhimpään, vajaan kuuden kuukauden varusmieskoulutukseen.

Oikeusasiamiehensihteeri Kristian Holman sanoo, että uusien ohjeiden toteutumista käytännössä myös valvotaan.

"Me toki käymme tarkastuksilla varuskunnissa ja tapaamme Pääesikunnan edustajia vuosittain. Näissä tullaan ottamaan puheeksi, miten tämä on toteutunut. Tulemme seuraamaan, miten tilanne kehittyy", Holman sanoo.

Monet urheilijat ovat kommentoineet Urheilukoulua koskevien ohjeiden muuttamista kitkerästi. Heidän mukaansa vanha käytäntö on hyvä.

Apulaisoikeusasiamiehen saaman selvityksen mukaan vuonna 2011 Urheilukoulussa 180 päivää miehistökoulutuksessa olleet urheilijat olivat varsinaisessa sotilaskoulutuksessa vain 66 päivää. Miehistökoulutuksen palvelusaika lyheni viime vuonna 165 päivään.

"Palveluksen sisältöön ei tässä kohtaan enempää puututtu", sanoo Holman.

"Nyt lähdettiin siitä, että kaikki olisivat samalla viivalla ainakin tässä alkuvaiheessa ja palvelusajan pituuden osalta. Sisällön määrittäminen on sitten ehkä toinen kysymys."

Apulaisoikeusasiamies Sakslin teki puoli vuotta sitten päätöksen, jossa hän piti ammattiurheilijoiden lyhyttä palvelusaikaa ongelmallisena varusmiesten yhdenvertaisen kohtelun kannalta. Sakslin katsoi, että varusmiespalvelus tulee järjestää mahdollisimman yhdenmukaisella ja syrjimättömällä tavalla. Sakslin pyysi päätöksessään puolustusministeriöltä vastausta siihen, mihin toimenpiteisiin hänen päätöksensä antaa aihetta.

Pääesikunnan henkilöstöosasto on puolustellut ammattiurheilijoiden erikoiskohtelua sillä, että on perusteltua huomioida urheilijoiden toiveet, jotta varusmiespalveluksen haitat urheilijoiden uralle jäävät mahdollisimman pieniksi. Huippu-urheilijat ovat henkilöstöosaston mukaan nuorison esikuvia, minkä vuoksi erikoiskohtelu olisi hyväksyttävää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat