Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anu Vehviläinen – konkaripoliitikosta kunta- ja uudistusministeriksi

Kotimaa
 
Vehviläisen kiireisin tehtävä on kuntien tehtävien karsiminen
Vehviläisen kiireisin tehtävä on kuntien tehtävien karsiminen
Kunta- ja uudistusministeriksi keskusta nimesi tänään Anu Vehviläisen. Häntä haastattelee Eeva Palojärvi.

Kokenut joensuulainen poliitikko Anu Vehviläinen, 51, aloittaa viidennen kautensa keskustan kansanedustajana. Hänestä tulee myös kunta- ja uudistusministeri. Edellisellä ministerikierroksellaan hän hoiti liikenneministerin tehtäviä Matti Vanhasen (kesk) toisessa hallituksessa ja sitä seuranneessa Mari Kiviniemen (kesk) hallituksessa.

Leppävirralla Pohjois-Savossa syntynyt Vehviläisen keskustajuuret ovat syvällä lapsuuden maatilan mullassa. Hän opiskeli keskustavaikuttaja Santeri Alkion mukaan nimetyssä Alkio-opistossa kulttuurialaa. Myöhemmin hän täydensi opintojaan Joensuun yliopistossa ja valmistui filosofian maisteriksi.

Hänen poliittinen urapolkunsa alkoi keskustalaisen Maaseudun sivistysliiton kulttuurisihteerinä, mistä hän siirtyi ulkoministerinä toimineen Paavo Väyrysen (kesk) lehdistöavustajaksi. Sipilän hallituksessa on peräti kaksi Väyrysen entistä lehdistöavustajaa ministereinä, sillä Vehviläistä 20 vuotta nuorempi Annika Saarikko on niin ikään Väyrysen kasvatteja.

Ensimmäisen pätkänsä kansanedustajana Vehviläinen aloitti vuonna 1995, mutta hän jäi eduskunnan ulkopuolelle vuoden 2003 vaaleissa.

Odotellessaan uusia vaaleja hän ehti toimia Joensuun Röntgen -yrityksen toimitusjohtajana, Mannerheimin lastensuojeluliiton Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtajana ja työeläkelaitos Kevan hallituksessa.

Hänen poliitikon uransa sai uutta puhtia vuoden 2007 vaaleissa, jolloin hän teki paluun eduskuntaan ministerinä.

Kevään eduskuntavaaleissa Vehviläinen kääräisi 8 924 ääntä Savo-Karjalan vaalipiiristä. Vehviläinen on yksi harvoista uuden yhdistetyn vaalipiirin ehdokkaista, joka vetoaa taustallaan sekä savolaisiin että karjalaisiin.

Vehviläinen on taidelukion käynyt luova luonne, jonka nuoruuden katuteatteriharrastus on vaihtunut kirjoittamiseen.

Rikoskomisariona työskennellyt Vehviläisen aviomies ampui itsensä vuonna 2011. Tragedian jälkeen Vehviläinen piti muutaman viikon sairauslomaa lomaa, mutta tarttui sen jälkeen taas tarmokkaasti töihin eduskunnassa.

Vehviläisellä on teini-ikäinen poika.

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat