Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustan ministerivalinnat yllättivät

Keltanokka Anne Berner nousi liikenneministeriksi

Kotimaa
 
Sipilä päätyi ministerivalintaan iteroimalla
Sipilä päätyi ministerivalintaan iteroimalla
Pääministeri Juha Sipilä kertoo valinneensa ministerit vasta samana aamuna, kun valinnat julkistettiin. Ensimmäisen vuoden kansanedustajan valinta tehtiin "iteroimalla". Toimittaja Eeva Palojärvi / HS.

Uuden perusporvarihallituksen pääministeri Juha Sipilä valitsi keskustan ministeriryhmään yllätysnimen. Hän nosti ensimmäisen kauden kansanedustajan Anne Bernerin liikenne- ja viestintäministeriksi.

Elinkeinoministerinä aloittaa odotetusti EU-parlamentista kotiutunut Olli Rehn, maatalous- ja ympäristöministeriksi tulee eduskuntaryhmää johtanut Kimmo Tiilikainen ja kunta- ja uudistusministeriksi Anu Vehviläinen.

Perhe- ja peruspalveluministerin tehtävä jaetaan kahteen kaksivuotiskauteen varapuheenjohtaja Annika Saarikon pyynnöstä. Ensin tehtävää hoitaa puolueen varapuheenjohtaja Juha Rehula, sitten Saarikko. Hänellä on alle vuoden ikäinen lapsi.

"Keskusta on tärkeä. Suomi on tärkeämpi. Aarni on tärkein", Saarikko kommentoi poikaansa viitaten Facebookissa.

Sipilä kuvasi ministereidensä valintaa vaikeaksi.

"Olen pelännyt tätä kokousta melkein kolme vuotta, koska tiedän, että keskustalla on äärimmäisen vahva joukkue. Ainakin 25 nimeä oli listoilla, kun lähdin joukkuetta rakentamaan."

Keskustan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen itkuinen oli ainakin Anne Kalmari, keskisuomalainen ääniharava, jota oli povattu maa- ja metsätalousministeriksi.

"Olen kyllä pettynyt", hän sanoi lähtiessään Pikkuparlamentista.

Bernerin valintaa Sipilä ei juuri perustellut. "Totta kai meillä on hurjan syvä osaaminen meidän vanhemmassa kaartissa ja pitkään täällä olleissa. Tämä on valintani nyt."

Myöhemmin Sipilä täsmensi Bernerin erityisosaamista näin:

"Siellä on normien purkamista ja uusien rahoitusmallien hakemista teiden rakentamiseen ja digitalisoinnin kysymyksiä. Olen miettinyt tarkkaan, mitä siellä pitää saada aikaiseksi."

Berner kiitti Sipilää ja sanoi, että normien purkaminen on yrittäjälle läheinen tehtävä.

Maa- ja metsätalousministerin nimike muuttui maatalous- ja ympäristöministeriksi. Sipilä kertoi, että nimikkeitä tarkennettiin vielä torstaiaamuna kolmen puheenjohtajan neuvotteluissa. "Todettiin, että tämä olisi järkevämpi kokonaisuus."

Samalla liikenne- ja ympäristöministerin salkusta otettiin ympäristö pois. Järjestely oli helppo, koska molemmat ministeripaikat olivat keskustan.

Keskustan ministeriryhmässä on ainoa helsinkiläinen ministeri: elinkeinoministeri Olli Rehn.

Aikaisemmin päivällä perussuomalaisten eduskuntaryhmä valitsi eduskunnan puhemieheksi turkulaisen toisen kauden kansanedustajan Maria Lohelan, 36. Lohelalle itselleen valinta ei ollut täysi yllätys. "Erilaisia pohdintoja on käyty eduskuntavaalien jälkeen", hän sanoi.

Lohela arvioi, että hyvä kielitaito vaikutti hänen valintaansa puhemieheksi. Nyt hän johtaa ulkoasiainvaliokuntaa. Puhemies on valtakunnan hierarkiassa toinen tasavallan presidentin jälkeen.

Illansuussa eduskunta valitsi äänin 128–62 Sipilän pääministeriksi.

Rio Gandara HS
Uusi pääministeri Juha Sipilä ei juuri perustellut, miksi hän nosti Anne Bernerin ministeriksi ohi monien kokeneempien keskustapoliitikkojen.
Uusi pääministeri Juha Sipilä ei juuri perustellut, miksi hän nosti Anne Bernerin ministeriksi ohi monien kokeneempien keskustapoliitikkojen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat