Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehtori: "Hupaisaa teatteria nämä vaalit"

Kotimaa
 
Leif Rosas
Stadin ammattiopiston rehtori Leena Mäkelä (keskellä) ja sisustusalan lehtori Jaana Myllylä (vas.) uskovat, että ammattiopetus tehostuu pedagogisilla uudistuksilla, digitalisaatiolla ja yksilöllisillä opintopoluilla. Sisustusalan opiskelijaa Iisa Löksyä huolettavat opintotuen leikkaukset: "Joudun varmaan lisäämään työtä opintojen ohessa, mutta kaikilla ei ole sitä vaihtoehtoa."
Stadin ammattiopiston rehtori Leena Mäkelä (keskellä) ja sisustusalan lehtori Jaana Myllylä (vas.) uskovat, että ammattiopetus tehostuu pedagogisilla uudistuksilla, digitalisaatiolla ja yksilöllisillä opintopoluilla. Sisustusalan opiskelijaa Iisa Löksyä huolettavat opintotuen leikkaukset: "Joudun varmaan lisäämään työtä opintojen ohessa, mutta kaikilla ei ole sitä vaihtoehtoa." Kuva: Leif Rosas

Stadin ammattiopistossa hallitusohjelma herätti ärtyneen reaktion: toisen asteen koulutusrakenteista leikataan 190 miljoonaa euroa, nuorten oppisopimuskoulutuksesta 19 miljoonaa euroa ja investointien takuukorotusten poistamisesta 39 miljoonaa euroa.

Juha Sipilän (kesk) hallitus aikoo höylätä toisen asteen koulutuksesta lähes neljännesmiljardin.

"Olemme tietenkin osanneet varautua tähän. Vielä keväällä puhuttiin 260 miljoonan euron säästöistä, joten onhan tästä tultu piirun verran alaspäin", rehtori Leena Mäkelä toteaa.

Jos Sipilän patistama yhteiskuntasopimus työmarkkinajärjestöjen välillä ei toteudu, valtion rahoitusosuus aikuiskoulutustuesta korvataan lainalla. Käytännössä hallitus saattaa siis leikata lisäksi aikuiskoulutuksesta 70 miljoonaa euroa.

Stadin ammattiopisto on 15 000 opiskelijan jättilaitos, joka syntyi kaksi vuotta sitten Helsingin palvelualojen, sosiaali- ja terveysalojen ja tekniikan alojen oppilaitosten yhdistyttyä. Se vastaa myös esimerkiksi oppisopimuskoulutuksesta ja aikuiskoulutuksesta. Budjettinsa se saa pääasiassa Helsingin kaupungilta.

"Budjettimme on kasvanut, mutta toimitilojen kustannukset vievät yhä enemmän rahaa esimerkiksi peruskorjausten vuoksi. Opetuksen määrärahat ovat kutistuneet jo parin vuoden ajan", Mäkelä kertoo.

Vielä vaalien jälkeen Sanni Grahn-Laasonen (kok) hehkutti vappupuheessaan koulutuksen tärkeyttä.

"Tehdään arvovalinta: ei leikata enää koulutuksesta. Paras investointi tulevaisuuteen on panostus lapsiin, nuoriin ja osaamiseen", tuleva opetus- ja kulttuuriministeri korosti.

Educa-koulutusmessujen vaalipaneelissa tammikuussa poliitikot puolustivat kuorossa koulutusrahoja. Mäkelä on tottunut suhtautumaan lupauksiin varauksellisesti.

"Hupaisaa teatteria nämä vaalit", hän kuittaa.

Sisustusalan lehtori Jaana Myllylä on huolissaan tutkintoajan mahdollisesta lyhentämisestä, mikä oli keinovalikoimassa vaalien alla. Hallitusohjelmassa tätä ei suoraan mainita, vaan säästökeinot jätetään auki.

"Olisi edesvastuutonta ajatella, että nuori on kahdessa vuodessa valmis siirtymään kokonaan työelämään. Osa ammattiopistosta valmistuvista olisi alaikäisiä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat