Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalilupaukset unohtuivat

Kotimaa
 

Vallankahvasta otteen saaneiden puolueiden edustajat vakuuttivat ennen vaaleja, ettei koulutuksesta leikata, vaikka kuinka talous kurittaisi.

Tuleva valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) pahoitteli koulusäästöjä lukiopäivillä marraskuussa Espoossa. Hän vakuutti, että Suomi nousee vain koulutuksella, johon on löydettävä myös rahaa: "Koulutus on parasta investointia."

Koulutusalan Educa-messujen puheenjohtajapaneelissa kaikki kohottivat korkeuksiin vihreän lapun, kun heiltä kysyttiin, ottavatko he tavoitteeksi, ettei koulutuksesta enää leikata. Mukana olivat keskustan Juha Sipilä, kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen ja perussuomalaisten Kimmo Kivelä.

Tuleva opetusministeri lupasi, että "suomalainen koulutus ja osaaminen nostetaan kärkeen".

Helmikuussa oppositio haukkui välikysymyksessään hallitusta 1,7 miljardin koulusäästöistä, mitä Grahn-Laasonen piti varsin myöhäisenä heräämisenä. Blogiinsa hän kirjoitti: "Koulutussäästöjen tiellä ei kuitenkaan voida enää jatkaa, sillä emme halua vaarantaa suomalaisten osaamistasoa ja Suomen mahdollisuuksia pärjätä kansainvälisessä kilpailussa korkean osaamisen markkinoilla."

Myös Sipilä korosti Educa-messuilla, että pitää tehdä arvovalinta ja nostaa koulutus kärkiteemaksi, joka pannaan 5–10 vuodessa kuntoon.

Hallitusohjelman kirjaukset kouluviihtyvyydestä, oppimistulosten parantamisesta ja monipuolisesta kieltenopiskelusta kuulostavatkin kauniilta. Ne ovat kuitenkin räikeässä ristiriidassa satojen miljoonien eurojen leikkauksen kanssa, jotka kohdistuvat varhaiskasvatukseen, peruskouluun, ammattikouluun ja korkeakouluihin.

Talouden realiteeteista Sipilä tosin puhui jo tammikuun Educa-messuilla, kun puheenjohtajilta udeltiin, pitäisikö oppilaiden maksimiryhmäkoosta säätää jopa lailla. Sipilä ei sitä kannattanut, mutta uumoili vielä tuolloin, ettei uusia leikkauksia sentään tulisi.

Oikeastaan vasta hallitusneuvottelujen aikana puheenjohtajien sanavalikoimaan alkoi ilmestyä "koulutus", kun aiheena olivat taloustalkoot.

Kuitenkin leikkausten miljardimääristä on oltu jo pitkään tietoisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat