Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Määräaikaisia saa pian palkata ilman perustetta

Hallitus haluaa poistaa palkkaamisen esteitä, palkansaajat pelkäävät pätkätyön lisääntyvän

Kotimaa
 
Maria Löfgren
Maria Löfgren

Palkansaajien järjestöt ovat huolissaan uuden hallituksen suunnitelmista sallia työntekijöiden palkkaus määräaikaisesti ilman perusteita.

Hallitusohjelman mukaan alle vuoden kestävää määräaikaisuutta ei tarvitsisi perustella. Nykyisin määräaikaisuus täytyy oikeuttaa esimerkiksi sijaisuudella tai tietyn aikaa kestävällä projektilla.

Hallituksen tavoite on alentaa työllistämisen kynnystä ja poistaa työntekijöiden palkkaamisen esteitä.

"Tämä on eittämättä yksi niistä", sanoo työllisyyden työryhmää hallitusneuvotteluissa vetänyt kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok).

Työelämäasioista vastaava johtaja Maria Löfgren korkeasti koulutettujen Akavasta näkee muutoksen toisin: siitä voisi tulla tehokas keino kiertää irtisanomissuojaa.

"Se aivan tolkuttomasti ja villisti lisäisi mahdollisuuksia käyttää pätkiä ja korvata ihmiset uusilla", Löfgren sanoo.

EU:n sääntely voi Löfgrenin mukaan estää hallituksen suunnitelmia. Jos muutos kuitenkin saadaan aikaan, hän pelkää, että erityisesti perheitä perustavien naisten palkkaaminen määräaikaisiin tehtäviin lisääntyisi.

Myös SAK:n työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen ihmettelee hallituksen suunnitelmia. Hän arvelee, että työnantaja voisi vältellä vakinaistamista kierrättämällä samassa tehtävässä eri ihmisiä.

"Se on aika hurja kirjaus", hän kertoo.

Vartiainen on nuorten naisten palkkaamisen suhteen toiveikkaampi. Tätä ennen he ovat voineet jäädä kokonaan vaille työtä, koska työnantajat ovat pelänneet äitiyden kustannuksia.

Hallitusohjelman lyhyt kirjaus ei kerro, miten muutos vaikuttaisi määräaikaisten sopimusten ketjuttamiseen. Tätä nykyä määräaikaisuuksia ei saa ketjuttaa, jos työntekijää todellisuudessa tarvitaan pysyvästi.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas huomauttaa, että Suomessa on eurooppalaisittain runsaasti määräaikaisia työsuhteita.

"Ei ole sellaista lähtökohtaa, että työmarkkinat olisivat tässä suhteessa jäykät", Ilmakunnas sanoo.

Uudistuksiin kuuluu myös uuden työntekijän koeajan pidentäminen. Yrityksissä koeaika on tätä nykyä enintään neljä kuukautta, mutta hallitusneuvotteluissa hahmoteltiin koeajan pidentämistä puoleen vuoteen.

Työnantajan riskejä aiotaan rajata myös siten, että työntekijä ei välttämättä saisi lomalla sairastamisen korvaukseksi vapaapäiviä. Jos vuosilomaa on viisi viikkoa tai sitä enemmän, sairastamisen ensimmäiset kuusi päivää menisivät hallitusohjelman mukaan työntekijän omavastuun piikkiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat