Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anne Berner – aloitteleva kansanedustaja heti liikenneministeriksi

Kotimaa
 
Uusi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner aikoo purkaa normeja
Uusi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner aikoo purkaa normeja
Tuore liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner kertoo tavoitteistaan ministerinä. Toimittaja Eeva Palojärvi / HS

Uuden hallituksen yllättävin nimi on ensimmäisen kauden kansanedustaja Anne Berner, josta sai liikenne- ja viestintäministerin tehtävän monen kokeneen keskustaveteraanin nenän edestä. Hänet valittiin eduskuntaan sitoutumattomana, mutta keskustan ehdokaslistalta.

51-vuotiaalla Bernerillä on työkokemusta useilta elämän alueelta, vaikka poliitikkona hän onkin untuvikko. Hän on tehnyt pitkän uran yrittäjänä ja hallitusammattilaisena. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) ohella Berner tuokin yrittäjänäkemystä hallitustyöskentelyyn.

Bernerin ajattelua raottaa esimerkiksi se, että hän on istunut vapaata markkinataloutta puolustavan Libera-ajatuspajan hallituksessa.

Bernerin lähtö eduskuntavaaleihin keskustan listoilta tuli monelle yllätyksenä ja etenkin kokoomukselle karvaana pettymyksenä. Jo etukäteen oli selvää, että Uusi lastensairaala 2017 -hankkeen kärkinainen saisi äänivyöryn. Hän oli näkyvästi esillä hankkeen vetäjänä ja antoi kasvot yhdysvaltalaistyylisen hyväntekeväisyysliikkeen rantautumiselle Suomeen. Hän tuli äänestäjille tutuksi myös Leijonan luola -sijoitusohjelmasta.

Sairaalahanke on kerännyt yli 34 miljoonaa euroa kansalaiskeräyksellä, kun tavoitteena oli 30 miljoonaa euroa. Poliitikko, joka saa kansalaiset vapaaehtoisesti luopumaan rahastaan, osaa varmasti onkia myös äänestäjiä.

Ja Bernerhän osasi. Huhtikuun vaaleissa hän sai 9 691 ääntä, mikä oli erinomainen tulos keskustan listoilta Uudenmaan vaalipiirissä. Kokeneet keskustapoliitikot Matti Vanhanen ja Antti Kaikkonen pärjäsivät samassa vaalipiirissä vielä hiukan paremmin.

Hän on toiminut sukunsa yrityksen Vallila Interiorin johtotehtävissä vuodesta 1989 lähtien. Nykyään hän on perheyrityksen hallituksen puheenjohtaja. Samalla hän istuu useassa muussa hallituksessa. Hallituspaikasta työeläkeyhtiö Ilmarisessa hän luopui keväällä vaalien jälkeen.

Matti Vanhasen tavoin Berner on ollut aikaisemmin Perheyritysten liiton puheenjohtajana. Hän ajaneenkin perheyritysten aseman parantamista myös nykyisessä asemassaan uuden tehtävänsä rajoissa.

Perheensä Berner on pitänyt tiukasti poissa julkisuudesta.

OIKAISU 1.6.2015 Juha Sipilä ei ollut ehdolla Uudenmaan vaan Oulun vaalipiirissä. Juha Rehula ei ole Lahdesta vaan Hollolasta.

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat