Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS selvitti hallitusohjelman vaikutukset: Vanhus hävisi, palkansaaja voitti

Kotimaa
 
Leif Rosas
"Eläkkeensaajien asumistuki heikkenee. Se on monelle kova juttu. Minä asun kolmen huoneen ja keittiön asunnossa Jakomäessä ja saan asumistukea, mutta ei se leikkaus ole minulle katastrofi. Yrittäjän eläke on pieni, mutta saan kivasti lisätuloja joulupukkikeikoista ja täältä kirpputorilta. Ilman lisätuloja en pystyisi elämään Helsingissä. Olen vähän toiveikas, että tämä hallitus laittaa nyt asiat järjestykseen", sanoo eläkkeellä oleva huutokauppameklari Mikko Paavola, 68, Helsingin Hietalahden torilla.
"Eläkkeensaajien asumistuki heikkenee. Se on monelle kova juttu. Minä asun kolmen huoneen ja keittiön asunnossa Jakomäessä ja saan asumistukea, mutta ei se leikkaus ole minulle katastrofi. Yrittäjän eläke on pieni, mutta saan kivasti lisätuloja joulupukkikeikoista ja täältä kirpputorilta. Ilman lisätuloja en pystyisi elämään Helsingissä. Olen vähän toiveikas, että tämä hallitus laittaa nyt asiat järjestykseen", sanoo eläkkeellä oleva huutokauppameklari Mikko Paavola, 68, Helsingin Hietalahden torilla. Kuva: Leif Rosas

Lapsiperheet ja muut yhteiskunnan palveluja paljon käyttävät ovat selkeimpiä häviäjiä pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmassa. Häviäjiä ovat myös ikäihmiset, joihin monet leikkaukset iskevät.

Voittajia ovat palkansaajat, puolustusvoimat ja pienyrittäjät.

Lopullisesti voittajat ja häviäjät käyvät ilmi vasta, kun selviää, miten käy hallituksen vaatiman yhteiskuntasopimuksen.

Jos yhteiskuntasopimusta ei synny hallituksen vaatimalla tavalla, yhteiskunnan palveluja käyttävät ja tulonsiirroista riippuvaiset menettävät vielä nyt päätettyä enemmän. Tuolloin häviäjiä ovat myös palkansaajat ja jonkin verran myös yritykset.

Suurimpia voittajia ovat Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtisen mukaan pieni- ja keskituloiset palkansaajat, jotka hyötyvät eniten ansiotulovähennyksestä.

"Myös suurempituloiset hyötyvät, mutta eivät niin paljon. Verotuksen progressio kiristyy ja hyväosaisten solidaarisuusvero jää voimaan, vaikka edellinen hallitus päätti lopettaa sen 2018", Lehtinen sanoo.

Hallitus aikoo keventää työn verotusta 450 miljoonaa euroa. Suurimman hyödyn keräävät 20 000–30 000 euroa vuodessa ansaitsevat palkansaajat.

Veronkevennykset ulottuvat aina 7 000 euroa kuukaudessa ansaitseviin, mutta liudentuvat tulojen kasvaessa.

"Ihmisiä yritetään patistaa töihin", tulkitsee valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin tutkimusjohtaja Seppo Kari. Työnteon kannustavuudesta ovat kantaneet huolta varsinkin kokoomus ja keskusta.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkija Ilpo Suoniemi arvioi, että hallitusohjelmassa lähdetään siitä, että Suomen ongelmat johtuvat ennen kaikkea rakenteellisista jäykkyyksistä. Hänen mukaansa päätöksissä ei ole niinkään pohdittu, kuinka ne vaikuttavat tasa-arvoon tai eriarvoistumiseen.

"Tulonjakopäätökset tulevat varmasti lisäämään eriarvoisuutta. Etenkin jos työpaikkoja ei synny lisää. Etuuksien saajien asema heikkenee", hän sanoo.

Erilaiset säästöt kohdistuvat julkisten palvelujen käyttäjiin – eli lähes kaikkiin suomalaisiin.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut nousevat. Korotukset koskevat muun muassa palveluasumista, kotipalveluja ja muita terveydenhuollon asiakasmaksuja.

Veronkiristysten ja säästöjen iskuvoima riippuu pitkälti elintavoista ja harrastuksista. Esimerkiksi tupakkaveroa nostetaan rajusti ja veneille tulee uusi vuotuinen vero.

Valtiovarainministeriön vero-osasto ehti torstaina laskea muutamien veromuutosten vaikutuksia eri sosioekonomisiin ryhmiin. HS:n näkemien alustavien laskelmien perusteella esimerkiksi kotitalousvähennyksen korvausasteiden korotukset hyödyttävät 56-prosenttisesti palkansaajia ja 30-prosenttisesti eläkeläisiä. Hallitus lupasi kotitalousvähennyksen kevennykseen 30 miljoonaa euroa.

Ikääntyneiden asemaa heikentävät monet päätökset, vaikka kaikki hallituspuolueet puhuivat vaaleissa eläkeläisten ja vanhusten puolesta.

Eläkkeensaajien keskusliitto (EKL) lähetti torstaina julmistuneen tiedotteen, jossa sanottiin Sipilän hallituksen ajavan eläkeläiset ja sairaat kansan kakkoskastiin.

Syynä on muun muassa se, että hallitus keventää ansiotulojen verotusta. Tämä ei koske eläkeläisiä. Sen sijaan eläkeläisille tulee runsaasti lisää menoreikiä.

SAK:n ekonomisti Olli Koski sanoo, että noin kolme miljardia kaikkiaan neljän miljardin euron leikkauksista kohdistuu tavallisten ihmisten saamiin yhteiskunnan etuuksiin, etenkin sosiaaliturvaan ja -etuihin, joista ei edellisellä hallituskaudella leikattu juuri lainkaan.

"Paljon puhutuista elinkeinotuista ei leikattu juuri mitään. Tekesin apurahojen leikkaus oli tuntuva, mutta siinä se sitten melkein olikin. Maatalouden 21,8 miljardin euron tukirahoista löytyi vain 70 miljoonan euron leikkaukset ja nekin lähinnä hallinnosta", Koski sanoo.

Korjaus 29.5. kello 16.59: Olli Koski sanoi jutussa aiemmin virheellisesti, ettei sosiaali- ja terveyspalveluista olisi leikattu edellisellä hallituskaudella juuri lainkaan.

  

VOITTAJAT

 

Palkansaajat

 Verotus kevenee työtulovähennystä suurentamalla, eniten pienipalkkaisilta

 Hyötyvät eniten kotitalousvähennyksen korotuksesta

Yrittäjät

 Pienyrittäjät saavat pienen verohuojennuksen

 Perintöveroa kevennetään

 Lupatoimia helpotetaan

 Yrityksille tulee maksuperusteinen arvonlisäverotilitys

Armeija ja poliisi

 Lisää rahaa

Omais- ja perhehoitajat

 Hallitus lupaa parantaa vapaajärjestelmiä 75 miljoonalla eurolla

  

HÄVIÄJÄT

 

Lapset, nuoret ja opiskelijat

 Lapsilisien indeksit jäädytetään

 Päivähoidon subjektiivista oikeutta rajoitetaan

 Päivähoitomaksuja korotetaan tai lisätään uusi ylin maksuluokka

 Koululaisten iltapäivätoiminnasta perittävät maksut nousevat

 Koulujen ryhmäkoot suurenevat

 Koulutuksesta merkittävät leikkaukset

 Oppisopimusrahoitus tiukkenee

 Opintotuki nousee, mutta lyhenee

Eläkeläiset

 Jäävät vaille veronkevennyksiä

 Asumistuki heikkenee

 Tehostettujen palveluasuntojen ja vanhainkotien henkilöstön vähimmäismäärää pienennetään

 Lääkäri- ja matkakorvaukset heikkenevät

 Sähkö- ja kiinteistö- sekä lämmityspolttoaineiden verot nousevat

 Palvelumaksuja nostetaan

 Takuueläkettä korotetaan

Yhteiskunnan palvelujen käyttäjät

 Monet palvelumaksut nousevat

Tulonsiirtoja ja etuuksia saavat

 Tukien indeksikorotuksia jäädytetään, mutta ei toimeentulotukea

 Lääkekorvauksista leikataan

 Vuorotteluvapaata tiukennetaan

 Ansiosidonnaista työttömyysturvaa leikataan

Tupakoijat

 Tupakka-askin hinta noussee pari euroa

Autoilijat, motoristit ja veneilijät

 Pienipäästöisten autojen autovero pienenee, mutta ajoneuvovero kiristyy

 Veneille ja moottoriajoneuvoille tulee vero

Asuminen

 Jäteveroa, energiaveroa ja kiinteistöveroa nostetaan(se määritellään myöhemmin)

 Asuntolainojen korkovähennysoikeutta pienennetään

Lainrikkojat

 Tuomioistuinmaksuja korotetaan

 Rikesakko kaksinkertaistetaan

 

 

Häviäjien määrä kasvaa merkittävästi, jos yhteiskuntasopimusta ei synny.

 Silloin kansalaisilta leikataan lisää 749 miljoonaa euroa:

Korotetaan veroja 454 miljoonalla eurolla. Lisäksi muun muassa lapsilisiä, opintotukea, aikuiskoulutustukea, työttömyysturvaa ja eläkkeiden indeksikorotuksia leikataan. Vuorotteluvapaasta luovutaan.

 Yhteensä 210 miljoonaa euroa leikataan yrityksiltä, yliopistoilta ja väylähankkeista.

Jos yhteiskuntasopimus syntyy:
1,5 miljardin lisäleikkaukset perutaan ja ansiotuloveroja kevennetään miljardilla eurolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat