Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digitaalinen vallankumous luo vaurautta ja massatyöttömyyttä

Tietokoneiden eksponentiaaliset harppaukset moninkertaistavat tuottavuuden, mutta tekevät monien työntekijöiden taidoista turhia

Kotimaa
 

Säännölliset työajat jäävät historiaan, pätkäopiskelu ja -työt arkipäiväistyvät, jokaisesta tulee mikroyrittäjä – ja ihmiskunta vaurastuu. Tätä on digitalisaatio.

Vuonna 1930 ekonomisti John Maynard Keynes povasi, että innovatiivisuus tuo mukanaan teknologisen työttömyyden. Hän uskoi, että tuottavuuden kasvaessa työntekijät tyytyvät 15 tunnin työviikkoon. Digitaalinen vallankumous saattaa vihdoin tehdä Keynesin ennustuksesta totta, hyvässä ja pahassa.

Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen ennusti viime vuonna, että kolmasosa suomalaisten työpaikoista on tietotekniikan vuoksi uhattuna parinkymmenen vuoden säteellä.

"Muutoksen kärki on siisteissä sisätöissä, kuten toimistojen rutiineissa. Keskiluokan töiden huvetessa työmarkkinoiden polarisaatiota on vaikea vastustaa. Pitää pohtia, onko yhteiskunnassamme riittävästi uranmuutoksiin ohjaavia kannustimia", hän sanoo.

Juha Sipilän (kesk) hallitus tavoittelee "tuottavuusloikkaa" digitalisoimalla julkisen sektorin palveluja. Hallitusohjelmassa ei käsitellä, miten digitalisaatio myllää työmarkkinoita.

MIT-yliopiston tutkijat Andrew McAfee ja Erik Brynjolfsson väittävät viime vuonna ilmestyneessä kirjassaan The Second Machine Age (Toinen koneaika), että tietokoneiden kehitys jääkaapin kokoisista möhkäleistä moninkertaisesti tehokkaammiksi älypuhelimiksi on alkusoittoa. Höyryvoimankin piti kehittyä kymmeniä vuosia ennen kuin se alkoi järisyttää maailmaa ja toi mukanaan nykypäivään asti jatkuneen talous- ja väestönkasvun.

Tietotekniikan eksponentiaalinen kehitys on saavuttanut pisteen, jonka jälkeen harppaukset kasvavat hätkähdyttävästi vuosittain. Teknologiayhtiö Intelin nykyiset mikroprosessorit ovat jo yli 90 000 kertaa tehokkaampia ja 60 000 kertaa halvempia kuin 1970-luvun alussa.

Digitalisaatio voi aiheuttaa kivuliaan siirtymävaiheen, joka työntää monet suomalaiset eläkeputkeen tai pitkäaikaistyöttömiksi. Koulutusjärjestelmä on muovannut suomalaisista yhden ammatin osaajia. Rouvinen kannattaa korkeakouluihin lyhyitä perusopintoja, joiden jälkeen opiskelijat heitettäisiin työelämään. He opiskelisivat lisäpalasia tarpeen ja kiinnostuksen mukaan.

"Meille muodostuu useita ammattiuria elämämme aikana. Tämä lisää tarvetta aikuiskoulutukselle, jota Suomessa ollaan innokkaasti leikkaamassa."

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen allekirjoittaa Rouvisen huolen aikuiskoulutuksen rahoituksesta.

"Digitalisaatio pitää ottaa kansalliseksi hankkeeksi, ja koko koulutusketju pitää katsoa läpi peruskoulusta lähtien."

Teknologia rikastuttaa kekseliäitä ja koulutettuja ihmisiä, mutta kaikki eivät tähän muottiin mahdu. Kouluttamattomia digitalisaatio hylkii.

"Nuorten pitää saada vähintään ammatillinen koulutus. Parikymmentä prosenttia putoaa yhä kyydistä", Siekkinen toteaa.

Digitalisaatiosta ponnistavat yritykset luovat työpaikkoja, mutta perusteollisuuteen verrattuna hyvin vähän.

Suomalainen pelikomeetta Supercell työllistää noin 150 henkeä. Viime vuonna yhtiö teki yli puolitoista miljardia euroa liikevaihtoa. Yksi työntekijä vastasi karkeasti kymmenen miljoonan euron liikevaihdosta. Samassa kokoluokassa painiva elintarvikeyhtiö Fazer työllisti viime vuonna hieman yli 15 000 ihmistä. Yksittäisen työntekijän tuottavuus oli noin sadasosa Supercellin vastaavasta lukemasta.

Vähäisen työn ja runsaan vapaa-ajan yhteiskunnassa markkinatalouden perusasiat, kuten raha ja hinnoittelu, asettuvat kyseenalaisiksi. Rouvinen uskoo, että työpaikkojen uudelleenjako luo paineita sosiaaliturvan remonttiin.

"Perustulo sopii hyvin digimaailman piirteisiin. Se olisi looginen vastaus tekniikasta ja globalisaatiosta nousevaan eriarvoisuuteen ja keikkatalouteen."

Hän pitää perustuloa toistaiseksi utopistisena, mutta Sipilän hallitus väläyttää sen kokeilua. Sveitsissä kansa äänestää perustulosta ensi vuonna.

Ihmiskunnan luovuus voi synnyttää toimialoja, jotka korvaavat digitalisaation pois pyyhkäisemät työpaikat. Teknologisesta työttömyydestä saarnaavat saattavat jäädä historiaan väärinä profeettoina kehruukoneita hajottaneiden luddiittien tavoin.

Tietokoneet ovat kuitenkin ottaneet viime vuosina hämmentäviä loikkia: Ne aistivat sensoreilla, ajavat autoa, säveltävät musiikkia ja toimivat psykologeina. Älylliset ja jopa tunneperäiset työt koneistuvat.

Ilman rajuja muutoksia koulutusjärjestelmään, sosiaaliturvaan ja työelämään digitaalinen vallankumous keskittää vaurauden harvalukuiselle luovalle luokalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat