Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisikymppiset miehet valtasivat hallituksen

Kotimaa
 

Suomen uusi hallitus on viisikymppisten miesten hallitsema.

Näin voi tiivistää HS:n vertailun, jossa Juha Sipilän hallituksen ministerien ikää, kokemusta ja sukupuolta verrattiin kahteen edelliseen eduskuntavaalien jälkeen aloittaneeseen hallitukseen eli Jyrki Kataisen hallitukseen ja Matti Vanhasen toiseen hallitukseen. Vertailussa tarkasteltiin hallituksia siinä muodossa kun ne aloittivat työnsä eduskuntavaalien jälkeen.

Ikä

Sipilän hallituksen ministerien keski-ikä ei juuri poikkea kahdesta edellisestä hallituksesta. Nyt aloittavien ministerien keski-ikä on noin 48 vuotta eli sama kuin Vanhasen toisen hallituksen keski-ikä vuonna 2007. Vuonna 2011 aloittanut Kataisen hallitus oli keski-iältään 46-vuotias.

Poikkeavaa Sipilän hallituksessa on se, miten samanikäisiä uuden hallituksen jäsenet ovat. Pääministeri Sipilä, 54, on hallituksen vanhin jäsen. Kahta ministeriä lukuun ottamatta kaikki ovat 44–54-vuotiaita.

Vain yksi, Sanni Grahn-Laasonen (kok), on alle 40-vuotias.

Kataisen hallituksessa sekä pääministeri että hänen sijaisensa Jutta Urpilainen olivat alle 40-vuotiaita. Yhteensä alle nelikymppisiä oli hallituksessa peräti seitsemän.

Vastapainoksi Kataisen hallituksessa oli kolme yli 60-vuotiasta ministeriä. Myös Vanhasen toisessa hallituksessa oli useita alle 40-vuotiaita ja yli 60-vuotiaita ministereitä.

Kokemus

Uusi hallitus on edeltäjiään kokeneempi, jos mittarina käytetään sitä, kuinka isolla osalla ministereistä on aiempaa ministerikokemusta. Tosin monien Sipilän ministerien aiempi ministerikokemus on lyhyt.

Sipilän hallituksessa puolella eli seitsemällä ministerillä 14:stä on aiempaa kokemusta ministerintehtävistä. Se on paljon, varsinkin kun huomioi, että perussuomalaiset on hallituksessa ensi kertaa.

Kataisen hallituksessa ja Vanhasen toisessa hallituksessa aiempaa kokemusta oli alle puolella ministereistä.

Eduskuntavuosien perusteella mitattuna Vanhasen toisesta hallituksesta löytyi enemmän kokemusta kuin Sipilän tai Kataisen hallituksista. Sipilän ja Kataisen ministereiksi valikoituneista yli puolet oli ensimmäisen tai toisen kauden kansanedustajia.

Sukupuoli

Sipilän hallituksessa naisia on vain runsas kolmannes, 36 prosenttia. Tosin suunnitelmissa on vaihtaa Juha Rehula puolivälissä Annika Saarikkoon, jolloin naisten osuus nousisi 43 prosenttiin.

Edellisen kerran naisten osuus hallituksessa jäi alle 40 prosenttiin Paavo Lipposen ensimmäisessä hallituksessa, joka aloitti työnsä vuonna 1995. Sen jälkeen naisia on ollut hallituksessa tavanmukaisesti lähes puolet, välillä ylikin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat