Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin digitalisaatio mullisti verohallinnon – hallitus hakee samaa loikkaa koko julkiselle sektorille

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Ylitarkastaja Jukka Kyhäräinen työskentelee verottajan tietovirtayksikössä, joka muun muassa osallistuu sähköisen asioinnin ja digitalisoinnin kehittämiseen.
Ylitarkastaja Jukka Kyhäräinen työskentelee verottajan tietovirtayksikössä, joka muun muassa osallistuu sähköisen asioinnin ja digitalisoinnin kehittämiseen. Kuva: Markus Jokela / HS

Vastaus Suomen valtion ja kuntien ongelmiin voi löytyä mitäänsanomattoman näköisestä virastotalosta Helsingistä.

Tämä virasto onnistui siinä, mistä uusi hallitus julkisella sektorilla haaveilee: digitalisaation avulla toiminta tehostui huimasti, ja kansalaiset ovat tyytyväisempiä.

Talossa toimii Suomen verottaja.

Tietojenkäsittelytieteen professori Tomi Dahlberg nostaa verottajan hyväksi esimerkiksi tietotekniikan hyödyntäjänä. Toimitusjohtaja Petri Aukia konsultointia tekevästä ohjelmistoyrityksestä Codentosta pitää virastoa menestystarinana, joka onnistui äärimmäisen vaikeassa hankkeessa.

Digitalisaatio on yksi pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelman isoista kokonaisuuksista. Digitalisaation eli tietotekniikan kehityksen hyödyntämisen avulla Suomen pitäisi ottaa tuottavuusloikka.

Mahdollisuudet ovat suuret. Tomi Dahlbergin mukaan digitalisaatiolla on aivan ratkaiseva rooli tuottavuuden kasvussa. Tuottavuuden kasvu hillitsisi julkisia menoja.

Hallitusohjelman turvin mullistus ei tapahdu, Dahlberg arvioi. Esimerkiksi kouluopetuksen täysi digitalisointi ei onnistuisi edes koko hallituksen suunnittelemalla 1,6 miljardin euron investointipaketilla.

"Hienoja tavoitteita, aika vähän eväitä", Dahlberg kuvaa.

Alan yrityksiä edustavan Ohjelmistoyrittäjien toimitusjohtaja Rasmus Roiha sanoo, että julkinen sektori ymmärtää digitalisaation liian usein vain esimerkiksi lomakkeiden sähköistämiseksi. "Tästähän digitalisaatiossa ei ole kyse. Pitäisi myllätä koko prosessi", Roiha sanoo.

Verohallinnossa Roihan kuvaaman ongelman parissa alettiin painia jo 1990-luvulla, kun veroilmoitusta alettiin sähköistää.

Verohallinnon tietohallintojohtaja Markku Heikura kuvaa, että vaihtoehtoja oli kaksi. Ensimmäisessä ilmoituslomake olisi vain muuttunut sähköiseksi, toisessa verottaja olisi itse alkanut automaattisesti kerätä tietoja eikä vain vastaanottaa niitä.

Verottaja valitsi jälkimmäisen, vaikka se tarkoitti toiminnan mullistumista. Tätä nykyä verottaja kerää tietoja 92:n eri tiedonsiirtokanavan kautta, ja moni kansalainen saa suoraan käytännössä valmiin veroehdotuksen.

"Isossa osassa läntistä maailmaa ihmiset joutuvat käyttämään ammattilaisia täyttämään veroilmoituksensa", Petri Aukia huomauttaa.

Osin digitalisoinnin ansiosta verottajan henkilöstö on vähentynyt noin 7 000:sta alle 5 000:een.

Miten muualla julkisella sektorilla voitaisiin ottaa opiksi verottajasta?

Markku Heikuran mukaan jokaisen toimialan pitää oivaltaa, voitaisiinko toiminta muuttaa radikaalisti toisenlaiseksi tietotekniikan avulla.

Dahlberg pitää ongelmana sitä, että valtion ja kuntien johdosta puuttuu liki täysin ymmärrys it-asioista. Ja vaikka näkemystä olisi, julkisen vallan helmasynti on Dahlbergin mukaan se, ettei muutoksiin varata riittävästi rahaa.

Hajanaisuuden takia tehostamiseen on varaa. Dahlberg ottaa esimerkiksi datakeskukset, joita valtiolla oli toissa vuonna peräti yli 120. Konesalien määrää pyritään vähentämään vuosikymmenessä 20:een.

Petri Aukia kiittelee hallitusohjelman kirjausta, jonka mukaan viisi prosenttia hankinnoista olisi innovatiivisia. Aukia tulkitsee tämän niin, että julkinen sektori voi panna rahaa hankkeisiin, joissa on selkeä epäonnistumisen riski.

"Tämähän on aivan valtava muutos valtionhallinnon toimintaan. Muilla alueilla valtionhallinto tekee vain asioita, joissa onnistuminen on varmaa", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat