Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satavuotias linnakesaari

Kotimaa
 
Saaristomeren kansallispuistossa, aavan meren äärellä sijaitsevan Örön eteläkärjestä avautuu näkymä Itämeren ulapalle.
Saaristomeren kansallispuistossa, aavan meren äärellä sijaitsevan Örön eteläkärjestä avautuu näkymä Itämeren ulapalle.

Turunmaan saaristossa sijaitseva Örö oli suljettuna sotilasalueena sata vuotta. Saari linnoitettiin osaksi Pietari Suuren merilinnoitusta, jonka tehtävä oli suojella Venäjän keisarikunnan pääkaupunkia Pietaria Saksan hyökkäykseltä.

Venäjä aloitti linnoitustyöt 1910-luvulla. Suomeen rakennettiin linnakkeet Örö, Utö ja Russarö sekä linnoitettiin Ahvenanmaata. Örössä rakennustyöt alkoivat vuonna 1915.

Venäläiset rakensivat saarelle Lyhyeksi ja Pitkäksi ikäväksi nimetyt mukulakivitiet, rautatien, kasarmeja ja tykkipattereita. Järeintä kalustoa ovat venäläisen Obuhovin terästehtaan valmistamat 12 tuuman eli 305 millin tykit, joita on jäljellä kaksi. Lisäksi saarella on kaksi raskasta patteria ja ilmatorjuntapatteri.

Vuonna 1917 linnoitustyöt olivat pääosin valmiit, mutta Venäjän vallankumous toi saarelle uuden isännän. Itsenäinen Suomi sai tulivoimaisen rannikkolinnakkeen.

Jatkosodassa Örö osallistui Hangon rintaman taisteluihin. Örön tykeillä ammuttiin tulitukea majakan puolustajille Bengtskärin taistelussa vuonna 1941. Öröstä lähetettiin myös miehiä Bengtskäriin.

Sotien jälkeen Örö toimi koulutus- ja vartiolinnakkeena. Puolustusvoimien vakituinen miehitys päättyi vuonna 2005, ja vuoden 2015 alussa Örö siirtyi Metsähallitukselle.

Maanpintaa muokkaava sotilaskäyttö ja 1970-luvulle jatkunut laidunnus on pitänyt luonnon monimuotoisena. Örö on Etelä-Suomen tärkeimpiä uhanalaisten lajien ja luontotyyppien keskittymiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat