Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paperitehtaan loppu veti Lindströmin politiikkaan

Uusi työministeri moittii ay-liikettä väärällä vuosituhannella elämisestä

Kotimaa
 
Perussuomalaisten Lindström: Kantani kuolemantuomioon ei ole muuttunut mihinkään
Perussuomalaisten Lindström: Kantani kuolemantuomioon ei ole muuttunut mihinkään
Työ- ja oikeusministeriksi nouseva perussuomalaisten Jari Lindström pitää kiinni kannastaan kuolemantuomioon. Lindström on aiemmin kertonut, että voisi harkita kuolemanrangaistuksen käyttöä. ”Tämä on henkilökohtaista ajatteluani”, Lindström kertoo HSTV:n Studio Kulmapöydässä.

Kookas, mustaan pukuun sonnustautunut hahmo astelee Sanomatalon vastaanottoon viittä minuuttia ennen sovittua tapaamista. Katse ei ihan heti pysähdy juttukaverin silmiin.

"Olen ottanut tämän sillä tavoin, että en rupea stressaamaan", sanoo uusi työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) ja viittaa perjantaisiin hallituksenvaihdosjuhlallisuuksiin ja seuraavaan neljään vuoteen.

Kun pian nimitettävälle ministerille toteaa, että päivää myöhemmin hän olisi saapunut haastatteluun ministeriauton takapenkillä, katse kiertää jälleen katon kautta. Yllättäen Lindström vaikuttaa hieman ujolta.

"Nolottaa."

Samalla tavoin Lindström tunsi eduskunnassa vaalien jälkeen, kun istumapaikkoja jaettiin.

"Oli noloa asettua eturiviin eduskunnan konkareiden viereen", toista eduskuntakauttaan aloitteleva Lindström sanoo ja mainitsee esimerkkinä keskustan Mauri Pekkarisen.

Kun puolueen puheenjohtaja Timo Soini kutsui luokseen ja rupesi puhumaan ministeripaikoista, Lindström oli kuulemma valmis kaikkeen.

"Olin eduskuntaryhmän puheenjohtajana ihan parhaassa hommassa. Minulle olisi käynyt kaikki."

Kun Soini aloitti, että "työ", Lindström oli ihan mukana. Se mitä Soini seuraavaksi sanoi, oli kovempi yllätys.

Selitystä oikeusministerin ja työministerin salkkujen yhdistämiseen pitää Lindströmin mukaan kysyä Soinilta.

Paljasjalkainen kuusankoskelaispoika kasvoi "normaalin duunariperheen" esikoisena. Isä oli paperitehtaalla töissä. Peruskoulun jälkeen mentiin kavereiden kanssa ammattikouluun ja heti kun mahdollista paperitehtaalle. "Vaikka lukioonkin olisin mennyt kirkkaasti."

Paperitehtaalla oli ollut edellinen ja sitä edeltävä sukupolvi.

Oli kesäkuu vuonna 1984.

"Kaikki kaverit olivat, että kun tuonne päästään, niin siellä ollaan eläkeikään asti."

Toisin kävi. UPM pani Voikkaan tehtaan kiinni vuonna 2006. Kesäkuun lopussa 50 vuotta täyttävä Lindström oli 41-vuotias.

Lindström määrittelee tehtaan sulkemisen poliittisen uransa aluksi. "Mie aloin kirjoitella siitä, miltä minusta tuntuu."

Kirjoitukset löysivät lukijansa, ja niitä tuli lisää. Lindströmin nettisivut pursuavat kirjoituksia, joista moni käsittelee maahanmuuttoa.

Uusi ministeri on ammattiyhdistystaustainen paperimies, joka on sitä mieltä, että ay-liikkeen on tultava tälle vuosituhannelle.

"Aina kun jotain esitetään, se koetaan uhkana", kuvailee Lindström.

"En lähde syyttämään ay-liikettä. Sanon vain, että vanhat keinot eivät enää päde."

Lindström sanoo, että kyse on usein luottamuksen puutteesta.

"Monissa paikoissa on työehtosopimus, joka mahdollistaisi paikallisen sopimisen lisäämisen." Työkalua ei hänen mukaansa käytetä tarpeeksi.

Lindström kehuu Saksaa, jossa on pakon edessä onnistuneesti sovittu työaikojen ja palkkojen joustoista yritystasolla.

"Täällä mennään yt-menettelyyn vasta kun on kriisi", Lindström sanoo ja muistuttaa, että yhteistoimintalain henki on kokonaan toinen.

Hallitusohjelma asettaa Lindströmin niskaan kovat tavoitteet. Työllisyysasteen on nostava 72 prosenttiin ja maahan on saatava 110 000 uutta työllistä.

Työministerin mukaan tavoitteeseen päästään esimerkiksi paikallista sopimista lisäämällä ja työvoimahallintoa uudistamalla.

"Olemmeko luoneet hirviön – sellaisen järjestelmän, joka maksaa meille paljon mutta josta on vaikea luopua?" Lindström pohtii ja sanoo, että neljän vuoden kuluttua työvoimapolitiikassa on tapahtunut muutos.

"Selkeä muutos on, että ihmisiä kannustetaan töihin."

Oikeusministerin salkkua kantava Lindström on nimityksensä jälkeen saanut perustella kantaansa kuolemanrangaistukseen, jonka hän ilmoitti hyväksyvänsä vuonna 2011 maakuntalehtien kyselyssä.

"Voisin edelleen harkita sitä poikkeuksellisen raaoissa rikoksissa, mutta en lähde sitä ajamaan", Lindström sanoo.

Sirpa Räihä HS
Uusi työ- ja oikeusministeri Jari Lindström on entinen paperimies, jolla on myös ay-taustaa.
Uusi työ- ja oikeusministeri Jari Lindström on entinen paperimies, jolla on myös ay-taustaa.
Miten selität työehtojen heikentämisen kannattajillesi, Jari Lindström?
Miten selität työehtojen heikentämisen kannattajillesi, Jari Lindström?
Uusi työ- ja oikeusministeri Jari Lindström on entinen paperimies, jolla on myös ay-taustaa. HSTV:n Studio Kulmapöydässä Lindström selittää äänestäjilleen, miksi hän on nyt muun muassa pidentämässä koeaikoja, poistamassa määräaikaisista työsuhteista perustelut ja leikkaamassa ansiosidonnaista työttömyysturvaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat