Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjä Sipilä rikkoi yhden lasikaton

Kotimaa
 
Unto Hämäläinen
Unto Hämäläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Keskustan puoluekokous teki kolme vuotta sitten rohkean, jopa uhkarohkean päätöksen, kun se valitsi kansanedustaja Juha Sipilän puolueen johtoon.

Sipilä tuli politiikan ulkopuolelta, sillä hän oli valinnan hetkellä ollut vasta vuoden kansanedustajana ja osallistui ensimmäisen kerran elämässään puoluekokoukseen.

Uudella puheenjohtajalla oli niskassaan erikoinen rasite. Sipilä oli rikas mies, "it-miljonääri", kuten häntä mediassa luonnehdittiin.

Se oli uutta Suomen politiikassa. Juha Sipilä oli ensimmäinen miljonääri puoluejohtajana niin keskustassa kuin muissakin puolueissa. Keskustassa ei koskaan aikaisemmin ollut valittu yrittäjää tai yritysjohtajaa puheenjohtajaksi. Harvinainen poikkeus yritysjohtajan valinta puheenjohtajaksi oli ollut muissakin puolueissa.

Eduskuntavaalien tulos osoitti, että keskustan kannatti ottaa riski. Sipilän johdolla puolue voitti vaalit ja nousi neljänneltä tilalta suurimmaksi puolueeksi. Myös Sipilän henkilökohtainen vaalitulos oli loistava, yli 30 000 ääntä Oulun vaalipiirissä. Hän oli myös koko maan ääniharava.

Perjantaina Juha Sipilä kirjoitti lisää historiaa. Hän on ensimmäinen yrittäjä ja yritysjohtaja, joka on nimitetty Suomen pääministeriksi.

Kävin tätä kirjoitusta varten läpi kaikkien itsenäisyyden ajan pääministerien henkilötiedot. Lähes kaikki pääministerit ovat olleet joko pitkään politiikassa, virkamiehinä tai järjestötehtävissä ennen nimitystään hallituksen johtoon.

Joukosta löytyy muutamia yritysten johtotehtävissä olleita miehiä, kuten Väinö Tanner (Osuusliike Elanto), J. K. Paasikivi (Kansallis-Osake-Pankki) ja Teuvo Aura (Postisäästöpankki), mutta hekin olivat olleet pitkään politiikassa tai virkamiestehtävissä ennen pääministeriksi tuloaan.

Sipilän kaltaista yrittäjää tai yritysjohtajaa ei ex-pääministerien joukosta ei löytynyt. Hän rikkoi siis yhden lasikaton: menestynyt yrittäjä voi nousta huipulle Suomen politiikassa.

Yksi koettelemus Sipilällä on edessään. Hallituksen ministerien on annettava julkinen selvitys varoistaan ja veloistaan. Silloin saamme tietää, miten äveriäs pääministeri Suomella on.

Unto Hämäläinen unto.hamalainen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Kuukausiliitteen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat