Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mustikka kukkii ennätysmäisen runsaasti

Lämpimästä syksystä hyötyy luultavasti myös puolukka

Kotimaa
 
kimmo taskinen hs
Mustikkasadon onnistuminen vaatii vielä pölyttäjiä ja sadetta.
Mustikkasadon onnistuminen vaatii vielä pölyttäjiä ja sadetta. Kuva: kimmo taskinen hs

Mustikoilla on käynnissä ennätyksellinen kukinta. Vastaavaa kukkapaljoutta ei ole nähty ainakaan 25 vuoteen.

"Ensimmäistä kertaa 25 vuoteen neliömetrin kokoiselta alueelta on laskettu yli 1 000 mustikankukkaa. Tämä määrä laskettiin Lapinjärvellä, mutta ennätyksellinen kukinta on käynnissä koko Suomessa", kertoo vanhempi tutkija Kauko Salo Luonnonvarakeskuksesta.

Runsas kukinta kertoo siitä, että viime syksyn olosuhteet olivat mustikalle suopeat. Mustikan kukkien alut kehittyvät jo syksyllä ja kasvi hyötyi siitä, että syksy oli pitkä, lämmin ja kostea. Toisaalta myös viime talvi oli mustikalle armollinen, sillä mustikka tarvitsee lumipeitteen suojaa.

"Mustikka on talvehtinut hyvin, ja uusia versojakin on tullut reippaasti. Viime kauden paikoitellen heikko sato johtui siitä, että versoista paleltui noin 30 prosenttia ennen kuin kukinta alkoi", Salo sanoo.

Tämän vuoden mustikan satokauden onnistuminen vaatii kuitenkin vielä monta mustikoille hyvää tekijää. Kukkiva mustikka kärsii siitä, jos yöt ovat kovin kylmiä.

"Torstain ja perjantain välisenä yönä esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla oli hallaa. Mustikka kestää kuitenkin 1–3 astetta pakkasta, joten on mahdollista, että vauriot vältettiin."

Marjojen syntyminen vaatii myös riittävän määrän pölyttäjiä. Salo sanoo olevansa toiveikas sen suhteen, että pölyttäjiä on liikkeellä mustikoille riittävästi.

"Ensi viikoksi on luvattu lämmintä. Silloin viimeisetkin pölyttäjät lähtevät liikkeelle koloistaan."

Mustikkasadon viimeinen riskivaihe on heinäkuussa silloin, kun marjaraakile on kolmannessa kypsymisvaiheessaan eli se muuttuu vähitellen vihreästä siniseksi.

"Silloin ei saisi olla kuivuutta. Viikonkin kuiva jakso vaikuttaa mustikkasatoon", Salo sanoo.

Todennäköisesti myös puolukat ovat hyötyneet viime syksyn sääolosuhteista, mutta puolukan kukinta alkaa vasta huomattavasti myöhemmin kesällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat