Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattiliitot tyrmäävät työajan pidentämisen

Yhteiskuntasopimus vaarantaa palkkasopua

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Yhteiskuntasopimuksesta neuvoteltiin työmarkkinaosapuolten kanssa 6. toukokuuta. Mukana olivat Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (oik.).
Yhteiskuntasopimuksesta neuvoteltiin työmarkkinaosapuolten kanssa 6. toukokuuta. Mukana olivat Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (oik.). Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Ammattiliitot suhtautuvat jyrkän kielteisesti työajan pidentämiseen ilman korvausta.

SAK:n hallitus linjasi jo toukokuussa, ettei työaika saa pidentyä pääministeri Juha Sipilän (kesk) tuolloin ajamassa yhteiskuntasopimuksessa. Linja ei ole sen jälkeen muuttunut. Myös korkeasti koulutettujen Akavan ja toimihenkilöiden STTK:n liitot suhtautuvat työajan pidentämiseen erittäin nihkeästi.

Artikkeliin liittyvät

Sipilän hallitus aikoo tehdä "työelämän osapuolille" viimeistään 30. heinäkuuta 2015 mennessä esityksen toimista yksikkötyökustannusten alentamiseksi vähintään viidellä prosentilla sekä muutosturvasta ja siihen liittyvästä koulutusmallista. Yksikkötyökustannuksia voi alentaa esimerkiksi laskemalla työstä maksettavaa korvausta tai pidentämällä työaikaa.

Hallitus lupaa luopua 1,5 miljardin euron leikkauksista ja huojentaa veroja miljardilla eurolla, mikäli sopimus syntyy hallitusta tyydyttävällä tavalla.

Ay-puolella hallituksen linja on tulkittu uhkailuksi.

Kuljetusalaa edustava AKT hermostui hallituksen "mafiahenkiseen uhkaustyyliin esitetystä yhteiskuntasopimuksesta" ja vilautti torstaina lakkoasetta.

"Jos yhteiskuntasopimus tarkoittaa todellakin työntekijöiden yksikkökustannusten alentamista vähintään viidellä prosentilla, ei se käy AKT:lle missään nimessä. Esitys on käytännössä sama kuin EK:n ja Suomen Yrittäjien ajama 100 tunnin vuosityöajan pidentäminen korvauksetta. Tämä on yhtä kuin pekkaspäivistä luopuminen", AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen linjasi. Yhteiskuntasopimusta ei synny ilman AKT:n suostumusta.

Piiraisen mukaan hallituksen ajama yhteiskuntasopimus on romuttamassa mahdollisuudet sopia työllisyys- ja kasvusopimuksen (tyka) lisävuodesta. Lähes kahden miljoonan ihmisen ensi vuoden palkkaratkaisusta pitäisi tehdä päätös kesäkuun 15. päivään mennessä.

SAK:n toisen voimaliiton, Metallin puheenjohtaja Riku Aalto suhtautuu myös kielteisesti työajan pidentämiseen. Myös hän pelkää, että yhteiskuntasopimus ja etenkin hallituksen aikomus heikentää ansiosidonnaista ansioturvaa heikentävät palkkasovun mahdollisuuksia.

"Tykassa sovittiin työttömyysturvan parantamisesta. Hallituksen yksipuolinen ilmoitus heikentää ansiosidonnaista työttömyysturvaa herättää kysymyksen, onko tyka enää voimassa? Tämä edellyttää SAK:ssa vakavaa keskustelua", Aalto sanoo.

SAK:n suurin liitto PAM on yhtä kriittinen.

"Todella epätodennäköistä", vastaan PAM:n puheenjohtaja Ann Selin kysymykseen, olisi liitto valmis pidentämään työaikaa ilman korvausta. Palveluväkeä edustava PAM on Suomen suurin yksityisalojen liitto.

"Kyse on siitä, ettei meidän alalla työelämässä olevilla ole nytkään tarpeeksi työtä. On nollasopimuslaisia, määräaikaisia ja muita. Lähes mahdoton ajatus on, että nyt työaikaa vielä pidennettäisiin", Selin sanoo.

STTK:n suurimman liiton Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalokin sanoo, että työajanpidennykset ovat erittäin vaikea asia.

"Jo nyt sairaanhoitajat ja muut tehyläiset tekevät paljon töitä kiireessä. Pikemmin työtä pitäisi jakaa useammalle kuin lisätä yhden ihmisen työpanosta", Vesivalo sanoo.

Akavan suuri liitto, opettajien OAJ on samoilla linjoilla.

"Vaikka emme ole ottaneet mitään ehdotonta kantaa asiaan, suhtaudumme työaikojen pidennykseen yhtä kielteisesti kuin muut", sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat