Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virtuaaliklinikka auttaa vaikka yöllä

Digitaalinen terveydenhoito on vielä käyttämätön mahdollisuus

Kotimaa
 
Harri Nurminen
Hämeenlinnassa on otettu käyttöön Minunterveyteni.fi-niminen virtuaaliklinikka. Jutta Sinisalo käyttää palvelua Hämeenlinnan terveyskeskuksessa.
Hämeenlinnassa on otettu käyttöön Minunterveyteni.fi-niminen virtuaaliklinikka. Jutta Sinisalo käyttää palvelua Hämeenlinnan terveyskeskuksessa. Kuva: Harri Nurminen

Jos saat virtsatietulehduksen oireita yöllä, haluaisitko lääkereseptin apteekkiin aamuksi ilman yhtään puhelinsoittoa?

Tämä onnistuu jo Hämeenlinnassa Minunterveyteni.fi-virtuaaliklinikan kautta.

"Potilas voi vaikka keskellä yötä kirjautua järjestelmään, syöttää sinne oireensa ja halutessaan lähettää niistä viestin terveysasemalle. Hoitajat katsovat tapauksen heti aamulla ja lähettävät potilaalle tiedon reseptistä joko puhelimitse tai sähköisellä ilmoituksella", kertoo palvelusuunnittelija Jari Numminen.

Palvelu laajenee koko maahan kahden vuoden päästä ja säästää terveydenhoidon kustannuksia arviolta 90 miljoonaa euroa vuodessa.

Virtuaaliklinikka on yksi esimerkki digitaalisista terveyspalveluista, joilta odotetaan paljon. Monia rutiinitoimia voisi hoitaa digitaalisesti tehokkaammin. Omahoito ja etähoito vapauttavat hoitajien ja lääkäreiden aikaa tehtäviin, joissa heidän läsnäolonsa on välttämätöntä.

"Toistaiseksi digitaalisuus on käyttämätön mahdollisuus", sanoo johtava asiantuntija Tuula Tiihonen Suomen itsenäisyyden juhlarahastosta Sitrasta.

Hyviä kokeiluja on ollut paljon, mutta pysyvä käyttö vaatisi määrätietoista johtamista.

"Sähköinen vempula ei yksin riitä, vaan työtä pitää alkaa tehdä eri tavalla. Se on se iso muutos", Tiihonen sanoo.

Valtakunnallinen ICT-strategia on kuitenkin tehty.

"Suunnitelmat ovat kohdallaan. Valtiovallan pitää nyt vain panna ne ripeästi toimeen", sanoo johtaja Antti Kivelä Sitrasta.

"Kehitys etenee maailmanlaajuisesti hurjaa vauhtia."

Suurin ongelma julkisessa terveydenhoidossa on hajallaan oleva sote-hallinto. Kunnat ja sairaanhoitopiirit tekevät omia suunnitelmiaan, vaikka tarpeet olisivat koko maassa samat. Siksi sote-uudistuksella on kiire.

Digipalvelujen avulla jokainen voi seurata aiempaa tarkemmin omaa terveyttään ja hyvinvointiaan. Sairauksien ennaltaehkäisy toisi isoja säästöjä terveydenhoitoon, jonka resursseista suuri osa menee elämäntavoista johtuvien sairauksien hoitoon.

E-resepti on jo helpottanut apteekissa asiointia. Helsingissä tuhannet verenohennuslääkkeiden käyttäjät saavat jo verikokeidensa tiedot sähköisesti.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS on kokeillut suomalaisen Meedocin kehittämää mobiilista lääkärinvastaanottoa hyvin tuloksin. Parhaillaan YTHS kokeilee virtuaalista vertaistukiryhmää jännittämisestä kärsiville opiskelijoille.

Suomella on hyvät mahdollisuudet olla digiterveydenhoidon edelläkävijä. Kahden vuoden päästä käyttöön tuleva Omakanta-terveystili yhdistää kansalaisten terveystiedot genomi- eli perimätiedon kanssa.

"Se tarjoaa yrityksille ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää uusia digisovelluksia", neuvotteleva virkamies Hannu Hämäläinen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.

Omakanta kiinnostaa myös lääketeollisuutta, joka saisi potilaiden luvalla ainutlaatuisen potilasaineiston tuotekehitykseensä.

Suomalaisen terveysteknologian vienti on kukoistanut jo vuosia.

Lisäksi tutkimusten mukaan enemmistö suomalaisista suhtautuu digitaalisiin terveyspalveluihin myönteisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat