Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmavoimat pudottaa ensimmäiset pomminsa 70 vuoteen – kalleimpia aseita säästetään ”pahan päivän varalle”

Hornetit testaavat amerikkalaisia Jdam-pommeja

Kotimaa
 
Ville Tuokko Puolustusvoimat
Ilmavoimilla on kolmen kokoisia Jdam-pommeja. Niistä kookkain painaa lähes tuhat kiloa.
Ilmavoimilla on kolmen kokoisia Jdam-pommeja. Niistä kookkain painaa lähes tuhat kiloa. Kuva: Ville Tuokko Puolustusvoimat

Ilmavoimat aikoo pudottaa ensi viikolla ensimmäiset kovat pomminsa sitten toisen maailmansodan. Tarkoitus on pudottaa amerikkalaisia täsmäpommeja Rovajärven ampuma-alueelle kesäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana.

Pommitusten taustalla on Hornet-hävittäjien toinen elinkaaripäivitys, jonka myötä koneisiin on rakennettu kyky pommituksiin ilmasta maahan. Päivitys on tehty jo yli puoleen Suomen Horneteista. Sen yhteydessä hävittäjien ohjelmistot uusitaan ja koneisiin asennetaan pommeille ripustimet.

Tästä on kyse

 Ilmavoimien Hornet-hävittäjiin ollaan tekemässä elinkaaripäivitystä, jonka myötä niihin rakennetaan kyky pommittaa ilmasta maahan.

 Ensimmäiset testipommitukset tapahtuvat kesäkuun alkupuoliskolla Lapissa.

 Ilmavoimilla on viimeksi ollut pommituskyky ilmasta maahan toisen maailmansodan aikana.

"Meillä on kesäkuussa koeammunnat. Se on vielä koelentotoimintaa. Siinä on tarkoituksena, että testataan järjestelmien toiminta ja käyttöperiaatteemme. Riippuu sääolosuhteista, milloin pudotukset tapahtuvat", sanoo eversti Jari Mikkonen Ilmavoimien esikunnasta.

Tarkoitus on myös testata, onko pommien vaikutus sellainen kuin niiden valmistaja on luvannut.

"Rovajärven ampuma-alue on ensimmäinen, mihin on tehty sellaiset järjestelyt, että se on mahdollista toteuttaa."

Hornetit käyttävät koeammunnoissa amerikkalaisvalmisteisia Jdam-pommeja (Joint Direct Attack Munition). Ne ovat ohjauslaitteilla varustettuja täsmäpommeja, jotka suunnistavat muun muassa satelliittipaikannuksen avulla. Ne pystytään lähettämään kohteeseen jopa noin 20 kilometrin päästä.

Suomi osti Horneteihin pommeja ja ohjuksia vuosikymmenen vaihteen molemmin puolin. Ostoslistalle kuului Jdam-pommien lisäksi Jsow-liitopommeja (Joint Standoff Weapon) ja Jassm-risteilyohjuksia (Joint Air-to-Surface Standoff Missile), joita Ilmavoimat kutsuu myös rynnäkköohjuksiksi.

Puolustusministeriö ei kerro ostettujen aseiden kappalemääriä. Yhdysvaltain puolustusministeriön julkisista lähteistä on kuitenkin selvitettävissä, että vuonna 2009 Suomi osti 96 kappaletta Jdam-pommeja ja 11 kappaletta Jsow-liitopommeja.

Suomen ostamien Jdam-pommien keskihinta on lähes 80 000 dollaria, mutta hinnassa lienee mukana pommien ylläpitoon tarvittavaa materiaalia. Julkisten lähteiden mukaan isoissa erissä ostettuna Jdam-pommien kappalehinnaksi tulee noin 20 000 dollaria. Pommien valmistaja Boeing on myynyt vuosien mittaan yli neljännesmiljoona Jdam-pommia.

Ilmavoimilla ei ole ollut pommituskykyä sitten toisen maailmansodan. Pariisin rauhansopimuksessa Suomelta jopa kiellettiin lentokoneet, jotka on suunniteltu ensisijassa pommituskoneiksi rungon sisäpuolisin kuljetuslaittein.

"Kyllä tämä on ensimmäinen kerta pitkään aikaan. Ilmasta maahan toimintaa on kyllä harjoiteltu. Hawkeilla ja Migeillä on ollut rakettiaseistusta, mutta varsinaisia pommeja ei ole oikeastaan sotien jälkeen ollut", sanoo eversti Mikkonen.

Ilmavoimat ei testaa Rovajärvellä Jsow- ja Jassm-aseita. Suomelle on myyty vain 11 liitopommia ja Jassm-risteilyohjuksia alle 70.

"Ne ovat sen verran kalliita, ettei niitä edes heppoisin perustein ammuta. Säästetään mieluummin sen pahan päivän varalle."

Satoja kilometrejä kantavan Jassm-ohjuksen testaaminen järkevällä tavalla olisi Suomessa vaikeaa. Ilmavoimat suunnitteleekin Jassm-ohjuksen testaamista esimerkiksi Yhdysvalloissa, mutta siitä ei ole vielä päätöstä. Myös Jsow on tarkoitus testata jossain vaiheessa.

Suomalaislentäjät saivat koulutusta ilmasta maahan pommituksiin 1990-luvun puolivälissä, kun Suomi hankki Hornetit.

Ilmavoimien lentäjät harjoittelevat pommittamista simulaattorilla.

"Kyllä me harjoittelemme koko ajan", Mikkonen sanoo.

"Meillä on se kyky olemassa, vaikka meillä ei ole ollut kovia pommeja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat