Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kännykän teletiedot johdattivat Jari Aarnion jäljille – huumepoliisilla oli neljä eri selitystä puhelimille

Aarnion virkakännykkä liikuskeli Hangossa samaan aikaan kuin Pasilan miehen kännykkä

Kotimaa
 
Keskusrikospoliisi (krp) ja Helsingin poliisi pitivät kesäkuussa 2012 kaoottiseksi luonnehditun palaverin Pasilan miehestä. Krp:n rikosylitarkastaja Heikki Kopperoinen, Jari Aarnio, krp:n rikosylikonstaapeli ja Helsingin poliisin rikosylikonstaapeli muistelivat kokousta kuulusteluissa.
Keskusrikospoliisi (krp) ja Helsingin poliisi pitivät kesäkuussa 2012 kaoottiseksi luonnehditun palaverin Pasilan miehestä. Krp:n rikosylitarkastaja Heikki Kopperoinen, Jari Aarnio, krp:n rikosylikonstaapeli ja Helsingin poliisin rikosylikonstaapeli muistelivat kokousta kuulusteluissa.

Kun Hollannin poliisi pysäytti 141 hasiskiloa sisältävän tynnyrin joulun alla 2011, Suomessa käynnistyi ennennäkemätön tapahtumien ketju. Sen seurauksena alkaa ensi viikolla oikeudenkäynti, jossa Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota syytetään huumeliigan johtajaksi.

Avainasemassa tutkinnassa ovat olleet kännyköiden teletunnistetiedot.

Antti Aimo-koivisto lehtikuva
Jari Aarnio on ollut tutkintavankeudessa marraskuusta 2013 lähtien.
Jari Aarnio on ollut tutkintavankeudessa marraskuusta 2013 lähtien.

Keskusrikospoliisi (krp) sai Hollannin poliisilta prepaid-numerot, jotka oli merkattu takavarikoidun sekä neljän aiemman tynnyrin vastaanottajiksi.

Krp alkoi selvittää numeroita. Tuoreimman tynnyrin vastaanottajan liittymää oli käytetty matkapuhelimessa, joka oli ostettu marraskuun puolivälissä Jumbon Mustasta Pörssistä Vantaalta.

Valvontakameran tallenteesta näkyi ostaja, keski-ikäinen mies. Krp:ssä ei heti tunnistettu miestä, joten krp pyysi apuja Helsingin huumepoliisista. Sielläkin pyöriteltiin päätä. Edes Jari Aarnio ei sanonut tunnistavansa miestä.

Lopulta joku krp:ssä tunnisti ostajan. Kuvassa oli aiemminkin huumerikoksista tuomittu Raine Sievälä.

Sievälä oli samalla kerralla ostanut myös toisen matkapuhelimen.

Krp haki televalvontatiedot tähän puhelimeen. Siihen oli ollut liitettynä vain yksi prepaid-liittymä. Se paikantui lähinnä Länsi-Pasilaan.

"Näin ollen epäiltiin, että Raine Sievälä luovutti toisen ostamansa matkapuhelimen Länsi-Pasilassa asuvalle henkilölle, joka käytti puhelinta pelkästään tekstiviestiyhteydenpitoon Raine Sievälän kanssa", kertoi tutkinnassa mukana ollut krp:n rikosylikonstaapeli kuulusteluissa.

Myös aiemmin Suomeen tulleen hasislastin yhteydessä käytetyistä teletiedoista löydettiin sama kuvio: mystinen Pasilan mies oli yhteydessä Sievälän kodin lähelle paikantuvaan liittymään.

Tutkinnassa Pasilan miehelle löydettiin lisää kännyköitä.

Krp selvitti kuumeisesti, kuka Pasilan mies voisi olla. Asuiko Länsi-Pasilassa joku vanha konna, joka liittyi kuvioon?

Teletietojen perusteella krp päätteli, että Pasilan mies herää aikaisin ja käy päivätöissä.

Helsingin huumepoliisissa oli samaan aikaan tutkittavana juttu, joka saattoi liittyä samaan asiaan. Sen yhteydessä takavarikoidussa hasiksessa oli samanlainen Daavidin tähti kuin Hollannissa takavarikoidussa lastissa.

Tammikuussa 2012 Helsingin huumepoliisi ja krp päättivät yhdistää voimansa Pasilan poliisitalolla pidetyssä palaverissa. Helsinkiläisistä paikalla oli Aarnion lisäksi kolme hänen alaistaan, jotka nyt ovat myös syytteessä virkatoimiinsa liittyvistä epäselvyyksistä.

Palaverissa sovittiin tynnyrijutun tutkintaan eli operaatio Duoon liittyvästä tietojenvaihdosta.

Kun krp tuli paikalle, tussitaululle oli jo kirjoitettu nimiä, jotka Helsingin huumepoliisin mukaan saattoivat liittyä asiaan. Krp taas lisäsi joitain nimiä, joiden se tiesi olevan yhteydessä Sievälään.

Aarnio oli epäileväinen.

"Sievälä ei oikein sovi tähän kuvioon", krp:n mies muisteli Aarnion sanoneen. Aarnio ei perustellut väitettään mitenkään.

Teletietojen perusteella krp arveli myös, että United Brotherhood -rikollisjärjestön johtohahmo Keijo Vilhunen voisi liittyä vyyhteen.

"Pomminvarmasti ei liity", vastasi Aarnio krp:lle.

Asian selvittely jatkui.

Keväällä 2012 krp hoksasi, että Aarnio asuu Länsi-Pasilassa ihan sen tolpan vieressä, jonne Pasilan miehen puhelin usein paikantuu.

Pasilan mies kävi usein myös Hangossa. Krp haki niin sanotun tolppaluvan eli tiedot kaikista liittymistä, jotka paikantuivat tiettyyn tukiasemaan Hangossa.

Selvisi, että Aarnion virkakännykkä liikuskeli samaan aikaan Hangossa kuin Pasilan miehen kännykkä. Aarniolla on mökki Hangossa.

Krp alkoikin epäillä, että Pasilan miehen kännykät ovat Aarnion käytössä. Krp laati esityksen kännyköiden liikkeistä ja esitteli sen Helsingin poliisin silloiselle apulaispäällikölle, nykyiselle päällikölle Lasse Aapiolle.

Kesäkuun puolivälissä 2012 pidettiin Pasilan poliisitalossa palaveri, jossa asiaa oli tarkoitus esitellä myös silloiselle Helsingin poliisikomentajalle Jukka Riikoselle. Myös Aarnio oli läsnä kokouksessa.

Tapaaminen oli kaikkea muuta kuin onnistunut.

"Palaverin alussa Riikonen ilmoitti, että paikalla on Helsingin poliisilaitoksen lakimies, joka tulee laatimaan kokouksesta muistion, johon kirjataan jokainen palaverissa lausuttu sana", kertoi krp:n rikosylikonstaapeli kuulusteluissa.

Riikonen tivasi heti kärkeen, epäilläänkö jotakuta Helsingin poliisia rikoksesta. Krp vastasi, ettei epäillä.

Krp:n mies kuvailee ilmapiiriä omituiseksi, kireäksi ja jopa kaoottiseksi.

Helsingin poliisilaitoksen rikosylikonstaapeli on samaa mieltä. Hänen mielestään palaveri oli oikeastaan pelkkää huutoa ja riitelyä.

"Komentajakin [Riikonen] poistui sieltä suutuspäissään kesken palaverin."

Riikonen ei suostunut edes katsomaan krp:n esitystä Pasilan miehestä. Riikosen kieltäytymistä ei kirjattu kokouspalaveriin, vaikka krp sitä pyysi.

Aapio jäi vetämään palaverin loppuun. Aapio kysyikin jossain vaiheessa, onko jollain huoneessa olevalla tiedossa, kuka käyttää Pasilan miehen puhelimia.

"Oli pitkään hiljaista ja muistelen, että Aapio joutui toistamaan kysymyksen", krp:n rikosylikonstaapeli kertoi kuulusteluissa.

Kukaan ei tunnustanut tietävänsä niistä mitään. Palaveri päättyi tuloksettomana.

Pasilan mieheen liittyviä epäselvyyksiä selvitettiin useissa palavereissa vuoden 2012 aikana. Myös Poliisihallitus oli setvimässä asiaa.

Lehtikuva
Hasistynnyrijutun tutkinta alkoi Hollannin poliisin tekemän takavarikon jälkeen.
Hasistynnyrijutun tutkinta alkoi Hollannin poliisin tekemän takavarikon jälkeen.

Joulukuussa 2012 Helsingin huumepoliisi lopulta ilmoitti, että Pasilan miehen kännykät ovat Helsingin huumepoliisin käytössä. Ne siis olisivat liittyneet helsinkiläispoliisien omiin operaatioihin, mutta sen tarkemmin asiaa ei täsmennetty.

Helsingin huumepoliisilla oli vuoden aikana neljä eri selitystä Pasilan miehen kännyköille.

Alkuvuodesta he ehdottivat krp:lle useita rikostaustan omaavia henkilöitä Pasilan mieheksi.

Kesäkuussa he sanoivat, ettei heillä ole mitään tietoa Pasilan miehestä.

Loppukesästä he väittivät, ettei mitään Pasilan miestä olekaan, vaan puhelutietoja voidaan sotkea niin sanotulla anonymisaattorilla.

Loppuvuodesta he kertoivat, että Pasilan miehen kännykät olivat heidän omassa käytössään.

Selityksen muuttuminen herättää kysymyksiä. Jos kännykät ovat olleet Helsingin huumepoliisin käytössä, miksi he ovat aiemmin tarjonneet krp:lle nimeltä mainittuja rikollisia Pasilan mieheksi?

Poliisihallituksen silloinen kakkosmies Robin Lardot ilmoitti loppuvuonna 2012, että poliisin ylijohto alkaa selvittää sotkua.

Aarnion porukan puheet anonymisaattorista, operaatiopuhelimista ja tietolähdetoiminnasta olivat niin sekavia, että asiaan haluttiin selvyys.

Asiasta pidettiin palavereja ja Helsingin poliisilta pyydettiin selvityksiä, mutta kunnollisia vastauksia ei saatu.

Kun Poliisihallitus syksyllä 2013 sai tietää Aarnion olevan jälleen rikostutkinnan kohteena, selvitykset olivat edelleen tekemättä.

Marraskuussa Aarnio otettiin kiinni, ja joulukuussa hänet vangittiin epäiltynä törkeistä huumerikoksista.

Syyttäjät uskovat nyt tietävänsä, kuka huumeliigaa johtanut Pasilan mies on.

 

Raine Sievälä on tuomittu lainvoimaisella päätöksellä 12 vuodeksi ja 2 kuukaudeksi vankeuteen osallisuudestaan tynnyrisalakuljetuksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat