Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kännykkä jo esikouluiässä

Puhelimen hankinnassa on paljon hyviä puolia, arvioi tutkija

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Karoliina Hautala sai ensimmäisen oman kännykän kuusivuotiaana esikoululaisena. "Se oli perusnokialainen ilman nettiyhteyttä", isä Antti Hautala kertoo. Nyt toisluokkalaisena käytössä on älypuhelin.
Karoliina Hautala sai ensimmäisen oman kännykän kuusivuotiaana esikoululaisena. "Se oli perusnokialainen ilman nettiyhteyttä", isä Antti Hautala kertoo. Nyt toisluokkalaisena käytössä on älypuhelin. Kuva: Vesa Ranta

Esikoulun aloittava lapsi mankuu omaa kännykkää. Pitäisikö puhelin hankkia jo niin pienelle vai kannattaako hankintaa siirtää?

"Perhe päättää. Ei voi sanoa, että puhelin pitäisi hankkia. Ei se välttämätön ole", mediakasvatustutkija Sara Sintonen Helsingin yliopistosta vastaa.

Sintonen näkee hankinnassa kuitenkin paljon hyviä puolia, kuten vastuullisuuteen harjoittelemisen ja kasvamisen digikansalaisuuteen.

Edullisimmatkin älypuhelimet maksavat lähes sata euroa, eikä pienen lapsen käsiin kannata antaa kallista laitetta.

"Usein ensimmäinen puhelin tuleekin perittynä vanhemmilta tai sisaruksilta. Sisarusten yhteinen puhelin on yksi mahdollisuus", Sintonen vinkkaa.

Yleensä lapsi saa oman kännykän mennessään kouluun.

Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi arvioi, että hankinta on monessa perheessä lähes pakollinen.

"Perheissä ei ole kotipuhelimia, eikä lasta saa kiinni ilman kännykkää."

Korpi suosittelee ensipuhelimeksi edullista älypuhelinta.

"Lapsellekaan puhelin ei ole pelkkä puhelin. Monet oppivat internetin käytön jo varhain tableteilla. Omalla kännykällä halutaan pelata ja aika pian myös katsoa videoita."

Sintosen mielestä nettiyhteys ei ole pienen lapsen puhelimessa välttämättä tarpeen – tai ainakaan sitä ei tarvitse pitää aktiivisesti päällä.

"Ei varsinkaan alkuun. Lapsi voi silti kuunnella musiikkia ja pelata pelejä, joita voi pelata ilman mobiilidataa. Viestipalveluja kannattaa tarjota vasta, kun lapsi itse niistä kiinnostuu."

"Miksi tarjota kanavia, jotka laajentavat lapsen maailmaa ehkä liikaa liian varhain. Tuskin lapsi automaattisesti heti on jossain kielletyssä, mutta jos nettiyhteys sallitaan, lapsen kanssa on myös keskusteltava sen sisällöistä."

Soneran tarjoomajohtaja Esa Kling suosittelee lapsen puhelimeen turvapalvelua, jolla voi estää pääsyn esimerkiksi pornosivuille.

Nettiyhteys on Klingin mukaan tarpeellinen pikkukoululaisellekin. Palveluista riippuen puhelinlasku kasvaa nopeasti pariin kymppiin kuussa.

"Perusnetti 21 megaa – se riittää hyvin lasten käyttöön. Lisäksi 200 tekstiviestiä ja 200 minuuttia puheaikaa."

Oululainen Karoliina Hautala, 8, sai ensimmäisen puhelimensa esikoululaisena. Se oli peruspuhelin ilman nettiyhteyttä – isosiskolta peritty.

"Sillä pärjättiin hyvin pari vuotta. Vasta nyt tokaluokkalaisena hän alkoi kysellä älypuhelinta, joka hänelle tänä talvena hankittiinkin", isä Antti Hautala kertoo.

"Ekaluokalla puhelin oli selkeä turvaväline koulumatkoilla. Vaadimme, että sen pitää olla aina mukana. Nyt mukaan ovat tulleet rajoitukset: kahdeksalta illalla pannaan puhelimet kiinni."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat