Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus yllätti täysin luonnontutkijat

Vihreiden Niinistön mielestä Syken ja Luken yhdistämisestä ei seuraa mitään hyvää

Kotimaa
 
Ville Niinistö
Ville Niinistö

Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen ympäristökeskus (Syke) yllättyivät täysin hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan ne fuusioidaan. Laitosten korkeimmilla johtajilla ei ollut tietoa poliitikkojen suunnitelmista.

Fuusioajatus on ilmeisesti peräisin maa- ja metsätalousministeriöstä, jonka tulosohjauksessa Luke on kokonaan ja Syke osittain. Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön Jaana Husu-Kallion mielestä yhdistäminen on loogista.

Vihreiden puheenjohtajan ja entisen ympäristöministerin Ville Niinistön mielestä fuusio on huono hanke, sillä se pilaa Syken hyvän brändin. Luken henkilöstön reaktio taas on hirtehinen huumori.

Hallitusohjelman liitteessä kerrotaan, että laitosten yhdistäminen sekä muut toimet tuovat vuonna 2017 säästöjä kahdeksan miljoonaa euroa ja sen jälkeen lähes 20 miljoonaa euroa vuosittain.

Luke aloitti toimintansa tämän vuoden alussa, kun Metsäntutkimuslaitos, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos sekä maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen tilastotehtävät yhdistettiin.

Luke-Sykestä syntyy valtion suurin tutkimusvirasto. Sen palvelukseen tulee aluksi runsaat 2 000 työntekijää.

Niinistö muistelee, että fuusiosta keskusteltiin kerran hänen ministerikaudellaan. Asian otti esille silloinen maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok).

"Hanke hylättiin nopeasti eikä siihen enää palattu", Niinistö kertoo.

Hänen mielestään Luke-Sykestä ei seuraa mitään hyvää.

Niinistö katsoo, että maa- ja metsätalousministeriö pyrkii alistamaan ympäristötutkimuksen luonnonvarojen hyödyntämisen tutkimuksen alle.

"Syke on pärjännyt hyvin, ja laitoksen itsenäisen profiilin kannalta tämä merkitsee vaarallista kehityssuuntaa. Fuusiossa ei saada synergiahyötyjä vaan menetetään mainehyöty."

Kansliapäällikkö Husu-Kallion mielestä laitosten yhdistäminen on johdonmukaista.

"Kun mietitään ihan maailmanlaajuisesti, syntyy todellista osaamispotentiaalia. Kun organisaatiot ovat yhdessä, ne eivät kilpaile rahoista keskenään."

Hänellä ei ole näkemystä, miten ja milloin fuusio käytännössä toteutetaan. "Täällä ei ole olemassa taustamuistiota, miten se tehdään."

Luken teknisen henkilöstön pääluottamusmiehen Taru Könkön mukaan edellinenkin fuusio on pahasti vaiheessa.

"Prosessit ja järjestelmät eivät toimi. Elämme erittäin sekavassa tilanteessa ja sitten lyödään tällainen uutinen. Se herättää hilpeyttä, kun ei ole saatu entistäkään fuusiota toimimaan. Niin, että mitäs järkeä tässä on".

Hänen mielestään henkilöstön tunnelmia voi kuvailla lauseella "hymyä kyynelten läpi".

Tietojärjestelmät reistailevat, parhaillaan käydään yt-neuvotteluita ja jo nyt puuhataan uutta fuusiota.

"Ihmiset ovat niin väsyneitä, että vitsiä on pakko vääntää jostain, kun koko ajan lyödään lyttyyn."

Syken luottamusmiestä Tupu Karjalaista fuusiotieto ei yllättänyt.

"Asiasta on puhuttu siitä lähtien, kun Lukea ruvettiin perustamaan", hän sanoo.

Fuusion vaikutuksiin hän ei ota kantaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat