Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reilaava perhe ei malta pysyä paikallaan

Myös parikymppisiä vanhemmat matkaajat uskaltautuvat raiteille

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Helsinkiläiset Jenni ja Jarno Karjalainen alkoivat harrastaa interreilaamista vasta sen jälkeen, kun eivät saaneet enää nuorille tarkoitettua interrail-korttia. Perhe jatkoi junalla matkustamista myös Sylvin syntymän jälkeen.
Helsinkiläiset Jenni ja Jarno Karjalainen alkoivat harrastaa interreilaamista vasta sen jälkeen, kun eivät saaneet enää nuorille tarkoitettua interrail-korttia. Perhe jatkoi junalla matkustamista myös Sylvin syntymän jälkeen. Kuva: Rio Gandara HS

Kerrostaloasunnon eteisessä lepää pari Eurooppaa nähnyttä rinkkaa ja kasa käytettyjä matkalippuja. Ne ovat jäljellä Italian Gardajärvelle suuntautuneelta interrail-reissulta, jolta kolmihenkinen perhe palasi äskettäin.

Jenni, 32, ja Jarno Karjalainen, 38, ovat reppumatkailijoita, jotka alkoivat reilata vasta kolmenkympin tienoilla. Ensimmäiset matkat tehtiin kahdestaan ja viimeisimmät nyt lähes kolmivuotiaan Sylvin kanssa.

"En ole ajatellut reilaamisen olevan vanhanaikaista, sillä löysin sen vasta aikuisena. En pidä lentämisestä, ja vaikka junalla matkustaminen on vaivalloisempaa, matkalla saa erilaisen kosketuksen välimatkoihin", Jenni Karjalainen sanoo.

"Tuntuu ansaitulta, kun pääsee perille lämpimään. Senkään jälkeen loma ei lopu, vaan seikkailu jatkuu."

Viime vuonna VR myi noin 1 100 yli 26-vuotiaiden aikuisten ja runsaat 200 yli 60-vuotiaiden senioreiden interrail-korttia. Aikuisten ryhmässä myynti on tippunut 2010-luvulla lähes puoleen. Kolme neljäsosaa interreilaajista on alle 26-vuotiaita.

Lippujen myynti on siirtynyt osittain interrail.eu-sivuston verkkokauppaan, mutta suosion vähentymistä selittävät myös edulliset lennot, kertoo VR:n hinnoittelusta ja tuotteistuksesta vastaava päällikkö Satu Oker-Blom.

"Aikuisilla on yleensä hyvin tarkat aikataulut valmiina, eivätkä he halua käyttää interrail-korttia suunnittelemattomasti."

Myös Karjalaisten perhe on suunnitellut reissunsa. Toisaalta hyvinkin suunniteltu seikkailu voi muuttua hetkessä, Jenni Karjalainen huomauttaa.

Heillä niin kävi muutama viikko sitten Kööpenhaminassa, kun asemalaiturilta ei löytynytkään Hampurin-junaa. Saksalaiset veturinkuljettajat olivat menneet lakkoon. Korvaava bussikuljetus piti järjestyä läheltä Tanskan ja Saksan rajaa, mutta bussia ei vielä iltamyöhällä kuulunut.

"Lapsi itki asemalla, emmekä tienneet, milloin olisimme perillä. Silloin ajattelin, että on tämäkin hieno loma", Karjalainen muistelee.

Lopulta tuli minibussi, joka kuljetti Saksaan lautan kautta. Hampurissa perheelle selvisi yöllä, että hotellivaraus oli mennyt pieleen, ja paikka oli täynnä.

"Silloin minustakin tuntui, että alan itkemään. Kahdestaan olisi ihan sama, mihin päänsä kallistaa, eikä junien peruminen tuntuisi miltään, mutta lapsen kanssa ei voi mennä asemalle nukkumaan. Lapsella pitää olla reissullakin rytmiä ja turvaa."

Uusi majoitus kuitenkin järjestyi, samoin kuin uudet junat.

Perheellisten interreilaaminen eroaa Jenni Karjalaisen mielestä paljon nuorten matkailusta.

Hänen aiemmilla matkoillaan suunnattiin usein yöelämään, nyt kaupunkien arkea koetaan leikkipuistojen kautta. Enää ei voi tehdä sietämättömän pitkiä junamatkoja ja torkkua tavallisella istuimella.

Toisaalta perusasia on edelleen sama: kuljetaan junalla ja reput selässä.

"Reppureissaamisessa on omanlainen vapauden tunne. Olemme luonteeltamme vähän levotonta porukkaa, emmekä malta olla paikallaan. Kun koko perhe on kasassa, kaikesta selvitään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat